Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008
Στρατηγική Επιχειρήσεων: SWOT Analysis
Γράφει ο Τάσος Αραμπατζής *
Ήθελα να ξεκινήσω με τα βασικά πράγματα για το «Τι είναι στρατηγική;», αλλά όπως είδα με πρόλαβε ήδη ο Βασίλης. Συνοψίζοντας τα λεγόμενα του:
"Η επιχειρηματική στρατηγική (στο βάθος) έχει έναν κύριο στόχο: Την αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης. Από εκεί ξεκινούν όλα. Κάθε επιχείρηση προσπαθεί να ανταγωνιστεί επιτυχημένα, να βρει σωστούς συνεργάτες, να πάρει σωστές αποφάσεις και να κερδίσει περισσότερους πελάτες. Προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη της. Ο τρόπος με τον οποίο θα τα καταφέρει, έχει να κάνει με την στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει."
Τα στάδια που περιλαμβάνει (κλασσική προσέγγιση τουλάχιστον, βλ. Andrews, 1971; Ansoff, 1965) τα εξής στάδια:
- Σχεδιασμός Στρατηγικής (Strategy Formulation)
- Εφαρμογή της Στρατηγικής (Strategy Implementation)
- Έλεγχος Αποτελεσμάτων (Strategic Control)
Για να εντοπίσει μια επιχείρηση την στρατηγική της, πρέπει να λάβει υπόψην της, τις παρακάτω παραμέτρους:
- Ποιες είναι οι δυνάμεις και ποιες οι αδυναμίες της επιχείρησης; (Strengths & Weaknesses)
- Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες οι απειλές στον κλάδο που δραστηριοποιούνται; (Opportunities & Threats)
- Ποιες είναι οι αξίες αυτών που θα υλοποιήσουν την στρατηγική;
- Ποιες είναι οι ευρύτερες κοινωνικές προσδοκίες από την επιχείρηση;
Αν απαντήσεις κανείς τα παραπάνω ερωτήματα θα μπορέσει να λάβει κάποιες γενικές κατευθύνσεις για το που πρέπει να “οδηγήσει” την επιχείρηση του.
Για να βοηθήσουμε, ακόμα περισσότερο λοιπόν τους επιχειρηματίες, θα δείξουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την SWOT Analysis (δείτε επίσης και εδώ με παράδειγμα χρήσης) για να λάβουν απαντήσεις (τα 2 πάνω κουτάκια του LCAG Framework).
Η SWOT Analysis είναι το πιο ευρύτερα χρησιμοποιημένο στρατηγικό εργαλείο, χρησιμοποιείται –στο εξωτερικό τουλάχιστον- μέχρι και από το 70% των επιχειρήσεων.
Ξεκινάμε με την «εσωτερική ανάλυση» της εταιρίας μας, βρίσκοντας τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες μας. Στην συνέχεια αναλύουμε το «εξωτερικό περιβάλλον», ανακαλύπτοντας πιθανούς κινδύνους ή ευκαιρίες που υπάρχουν.
Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης ρούχων σε μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδα, μπορεί να κάνουμε την εξής SWOT ανάλυση:
Κάνοντας λοιπόν μια τέτοια ανάλυση, βοηθάμε να «δούμε» πιο οργανωμένα την επιχείρηση μας, κάνοντας τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική αξιολόγηση δυνατών-αδύνατων σημείων και ευκαιριών-απειλών!
Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης του παραπάνω καταστήματος να πάρει την απόφαση να προσφέρει πλέον και «κλασσικά» ρούχα στο κατάστηματα, ή να ανοίξει ένα καινούριο κατάστημα μέσω του προγράμματος επιδότησης που να πουλάει παπούτσια, εκμεταλλευόμενος το δυνατό brand name και την ήδη υπάρχουσα πελατιακή βάση του!
Ένα άλλο παραδειγμα SWOT για μια αεροπορική εταιρία, θα μπορούσε να είναι το παρακάτω:
Γενικά, κάνοντας μια SWOT Ανάλυση πρέπει να προσπαθούμε να «λύνουμε» τα προβλημάτα (αδυναμίες μας) και να βρίσκουμε στρατηγικές που θα εξουδετερώνουν τις υπάρχουσες απειλές στο εξωτερικό περιβάλλον. Επιπλέον θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες στο εξωτερικό περιβάλλον, αξιοποιώντας τις δυνάμεις τις επιχείρησης μας.
Κλείνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι η παραπάνω ανάλυση δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια «αναλυτική διαδικασία», που μας βοηθάει δηλαδή να οργανώσουμε τις πληροφορίες και τις σκέψεις μας, παρά μια διαδιακασία που μας δίνει αποφάσεις. Πρακτικά σημαίνει ότι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται για να δημιουργεί ιδέες και να χρησιμοποιείται σε συζητήσεις περί στρατηγικής της επιχείρησης!
Θα προσπαθήσω να γράψω και άλλα άρθρα τους επόμενους μήνες σχετικά με την στρατηγική επιχειρήσεων και ειδικότερα με στρατηγικά εργαλεία, που είναι εξάλλου το πάθος και το αντικείμενο σπουδών μου.
* Ο Τάσος Αραμπατζης (tasos.arampatzis@gmail.com) είναι απόφοιτος τους τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (dmst.aueb.gr) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο MScBA in Strategic Management, στο Rotterdam School of Management (rsm.nl). Ως specton κάνει blogging στο akyro.net
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 11:24 π.μ. 2 σχόλια
Ετικέτες στρατηγική, SWOT analysis, Tasos Arampatzis
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008
Οικονομική Κρίση: Don't Panic
Όλος ο κόσμος ασχολείτε με την κρίση! Βέβαια δεν έχει και άλλη επιλογή αφού είναι το μοναδικό θέμα που “παίζουν” τα κανάλια της TV και οι εφημερίδες. Κάθε βράδυ ειδικοί και λιγότερο ειδικοί (απλά είμαι ευγενικός), μαζεμένοι όλοι μαζί συζητούν πως θα μας βγάλουν από αυτή την δύσκολη κατάσταση.
Πολλοί φίλοι του blog ρωτούν και για την δική μου άποψη, και με αφορμή ένα email που μου απέστειλε ο Κώστας, ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, θεώρησα σκόπιμο (ως ειδικός ή λιγότερο ειδικός), να πώ και εγώ την γνώμη μου σχετικά με το θέμα (εξάλλου γι’ αυτό δεν είναι τα blogs? -:)
Μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα, θεωρώ ότι έχουμε “υπερεκτιμήσει” την όλη κατάσταση με την κρίση. Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου! Η οικονομία δεν είναι τόσο εύκολο να εξαφανιστεί έτσι όπως μας τα παρουσιάζουνε. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχουν υπάρξει τουλάχιστον 124 χρηματοπιστωτικές κρίσεις ανά τον κόσμο και κανείς δεν έπαθε τίποτα. Συνεχίζουμε κανονικά σαν οικονομία, σαν κοινωνία και σαν ανθρωπότητα!
Πρόβλημα υπάρχει, και είναι γεγονός, στις πληρωμές του Κράτους προς τους επενδυτές που έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης όπως είναι ο Αναπτυξιακός Νόμος και τα υπόλοιπα πιο μικρά προγράμματα της ΕΕ. Όμως και αυτό ίσχυε πάντοτε, πριν ακόμα έρθει η “κρίση”. Και είναι κάτι γνωστό σε όλους που αποφασίζουν να “μπλέξουν” με κάποιο πρόγραμμα επιδότησης. Άρα ξανά, προς τι όλος αυτός ο πανικός;;
Θεωρώ λοιπόν, και εκφράζω εδώ μια καθαρά προσωπική άποψη, ότι δεν θα πρέπει να αγχωνόμαστε και τόσο με το θέμα της κρίσης. Θα ξεπεραστεί μια μέρα ξαφνικά, όπως ξαφνικά ήρθε. Εσείς ασχοληθείτε με την επιχείρηση σας και τους πελάτες σας που έχουν ανάγκη από αξιόπιστες λύσεις και αξιόπιστους ανθρώπους. Η αβεβαιότητα φέρνει απροθυμία για δουλειά, και “σκοτώνει” την δημιουργικότητα. Αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί. Εσείς πρέπει να αντισταθείτε! Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να “χαλαρώσετε” τους ρυθμούς σας ειδικά τώρα.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 11:30 μ.μ. 8 σχόλια
Ετικέτες Οικονομική κρίση
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008
1η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας
Ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η 1η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας των Νέων, στην Αθήνα, ένας θεσμός που πρώτο-ξεκίνησε το 2004 στην Αγγλία με πρωτοβουλία του τωρινού Πρωθυπουργού Gordon Brown. Ο θεσμός αυτός επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες Χώρες της Ευρώπης αλλά και του κόσμου σαν μια ωραία ιδέα για την προώθηση και διάδοση του επιχειρηματικού πνεύματος. To επιχειρειν blog δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και πρωτοβουλία!
Ο θεσμός στοχεύει στην έμπνευση και την ενημέρωση όλων των νέων ανθρώπων, όποιων και αν είναι, σπουδαστές, υπάλληλοι, ή αυτοαπασχολούμενοι, να κάνουν ένα δημιουργικό βήμα μπροστά στην εξέλιξή τους, διοργανώνεται σε 78 πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις 19 έως και τις 25 Νοεμβρίου 2008 (http://www.enterpriseweek.gr/ και http://www.unleashingideas.org/ ).
Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, απέναντι από την "Τεχνόπολις").
Τι θα τρέξει ;
Τεχνόπολις:
- Δωρεάν σεμινάρια (19-25/11, 4 καθημερινά)
- Κέντρο Συνδυασμένης Πληροφόρησης (14.00 -20.00 ) από Δημόσιους Φορείς που ενισχύουν την Επιχειρηματικότητα και την Απασχόληση των Νέων σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας θα προσφέρει συμβουλευτική για νέες γυναίκες.
Μελίνα Μερκούρη:
- “Καφέ των Επιχειρηματιών”: Πιες ένα καφέ σε μια άνετη συζήτηση χωρίς φώτα και μικρόφωνα, με έναν επιχειρηματία ενός κλάδου που σε ενδιαφέρει ! Μια εξαίρεση: Η Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης θα είναι εκεί !
- Φόρουμ καθημερινά, από την Πέμπτη έως την Δευτέρα. Η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας συνομιλούν με νέους επιχειρηματίες χωρίς οθόνες, χωρίς μονόλογους! (20/11, 18.30).
- Ο ΟΑΕΔ, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το ΚΕΘΙ εξηγούν ευκαιρίες και προγράμματα προς όφελος των Νέων: ανοικτή συζήτηση, (21/11, 18.30 ).
- Ιδρυτική Συνάντηση Συνεταιρισμού Πληροφορικών Ελλάδος, (22/11, 17.00 ).
- Φοιτητικές οργανώσεις όπως η AIESEC και η JADE συνομιλούν με την ΟΕΣΥΝΕ και την
- Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος για πρωτοβουλίες δικτύωσης, κινητικότητας και εξωστρέφειας (22/11, 18.30 ).
- Ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει ημερίδα για την Διαπολιτισμική Επιχειρηματικότητα (23/11, από πρωίας)
- Εκπαίδευση και Επιχειρηματικότητα (24/11, 18.30 )
Παράλληλες Εκδηλώσεις:
Ξεκίνημα του "Global Management Challenge" στην Αίγλη Ζαππείου
Εκδήλωση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Piscines Ideals
Δείτε ωράρια, εγγραφείτε ή εκδηλώστε ενδιαφέρον δωρεάν συμμετοχής σε ό,τι σας ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα http://www.enterpriseweek.gr/ !
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 12:55 μ.μ. 0 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008
Small Business Act (SBA): Προτεραιότητα στις Μικρές Επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Έτυχε να βρίσκομαι την προηγούμενη εβδομάδα στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο – διαβούλευση για μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ακούει στο όνομα Small Business Act (SBA).
Μπορεί πολλοί από εσάς να έχετε ήδη ακούσει για την πρωτοβουλία αυτή. Για όσους δεν γνωρίζουν αφορά μια αλλαγή στην προσέγγιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στην έννοια της επιχειρηματικότητας, με την καθιέρωση της αρχής “Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις”, και την υιοθέτηση 10 κατευθυντήριων γραμμών από τα κράτη μέλη (ακολουθούν παρακάτω).
Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε αυτή τη φορά να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της επιχειρηματικότητας, είναι γιατί όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ένα πράγμα: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν το 80% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Σήμερα αριθμούμε περίπου 23εκατ. Επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Μόνον οι 41χιλ. είναι μεγάλες (πάνω από 500 άτομα προσωπικό). Όμως όλες οι παρεμβάσεις, οι πολιτικές, και τα προγράμματα, τις ξεχωρίζουν ελάχιστα. Φαίνεται πως τώρα θα γίνει κάποιος διαχωρισμός. Κατάλαβαν στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ ότι η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, έρχεται μέσα από τις μικρές επιχειρήσεις και την διάδοση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Κατεβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Small Business Act, όπου παραθέτει αναλυτικά όλα τα στοιχεία.
Η διαβούλευση αφορούσε την κατάθεση απόψεων, ιδεών, παρατηρήσεων, προβληματισμών, και προτάσεων με σκοπό την χάραξη νέων πολιτικών, νέων νομοθετικών παρεμβάσεων, νέων στοχευμένων προγραμμάτων, για την εξουδετέρωση των προβλημάτων που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.
Αυτό τουλάχιστον ήταν το θεωρητικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση. Περίμενα περισσότερες προτάσεις αλλά και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει. Αν και ειπώθηκαν αρκετά πράγματα δεν αγγίχτηκαν τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας σε βάθος! Παρόλαυτά την κίνηση αυτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα την έλεγα θετική, αφού προσκάλεσε σε ανοιχτή διαβούλευση τα εμπορικά επιμελητήρια όλης της χώρας, αναπτυξιακές εταιρείες, παραγωγικούς φορείς, και ομοσπονδίες βιοτεχνών και εμπόρων, με σκοπό “να τα πούνε” σε θέματα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην χώρα μας.
Οι 10 αρχές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι προς διαβούλευση αυτή την στιγμή έχουν ως εξής:
- Δημιουργία περιβάλλοντος στο οποίο οι επιχειρηματίες και οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να προοδεύσουν και στο οποίο η επιχειρηματικότητα ανταμείβεται.
- Εξασφάλιση ότι παρέχεται γρήγορα δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους επιχειρηματίες σε περίπτωση πτώχευσης.
- Καθορισμός κανόνων σύμφωνα με την αρχή «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις».
- Μεγαλύτερη ανταπόκριση των δημοσίων διοικήσεων στις ανάγκες των ΜΜΕ.
- Προσαρμογή των μέσων της πολιτικής στις ανάγκες των ΜΜΕ: διευκόλυνση της συμμετοχής των ΜΜΕ στις δημόσιες συμβάσεις και καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι κρατικές ενισχύσεις για τις ΜΜΕ.
- Διευκόλυνση της πρόσβασης ων ΜΜΕ στη χρηματοδότηση και δημιουργία νομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που ευνοεί τις έγκαιρες πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές.
- Υποστήριξη των ΜΜΕ για να επωφεληθούν περισσότερο από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά.
- Προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στις ΜΜΕ καθώς και όλων των μορφών καινοτομίας.
- Παροχή δυνατότητας στις ΜΜΕ να μετατρέψουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες.
- Ενθάρρυνση και υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αγορών.
Επειδή μπορεί να σας φαίνονται λίγο γενικά όλα τα παραπάνω, προτείνω να κατεβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο, όπου έχει αναλυτικά τι εννοεί η κάθε μια αρχή.
Τα κράτη μέλη (και η Ελλάδα φυσικά) καλούνται να συμπεριλάβουν την πρωτοβουλία “Small Business Act” στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και στις ετήσιες εκθέσεις εκτέλεσης μέσα στο 2009.
Εμείς από την πλευρά μας σαν χώρα (μέσα από την διαβούλευση) πρέπει να πούμε αν οι 10 αυτές κατευθύνσεις μας αρέσουν – δεν μας αρέσουν, τι θα θέλαμε να αλλάξει, και τι θα θέλαμε να προσθέσουμε. Και γενικότερα τι προτείνουμε για να βελτιωθεί η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας.
Η διαβούλευση είναι ακόμα ανοιχτή, και μπορεί ο καθένας να καταθέσει τις απόψεις του. Μπορεί να το κάνει αυτό είτε μέσω των Επιμελητηρίων της περιοχής που βρίσκεται είτε απευθείας στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα. Μπορεί να γίνει και κάτι άλλο. Μπορείτε να στείλετε στο blog τις προτάσεις σας και εγώ θα προσπαθήσω να τις προωθήσω παραπάνω!
Δεν γνωρίζω αν τελικά όλο αυτό θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε!
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 11:10 π.μ. 1 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα, Small Business Act
Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008
1ο BUSINESS SHOW στις 8-9 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία από το "Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας" θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (8-9 Νοεμβρίου) στο Αγρίνιο υπό την αιγίδα του τοπικού Επιμελητηρίου. Είναι το 1ο Business Show Αιτωλοακαρνανίας.
Δεν ξέρω το αποτέλεσμα που θα έχει η εκδήλωση και αν τελικά “θα πιάσει τόπο”, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία για την διάδοση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη του αναπτυξιακού προφίλ μιας περιοχής. Και όταν βλέπουμε κάτι καλό ..καλό είναι να το λέμε κιόλας! Το παρουσιάζω στο blog για δύο λόγους:
“1ο «BUSINESS SHOW» Αιτωλοακαρνανίας στις 8-9 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο”
«Σύγχρονοι Δρόμοι Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας» για το νομό Αιτωλοακαρνανίας
Οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν στο 1ο Business Show 2008, που θα λάβει χώρα στο Αγρίνιο στις 8-9 Νοεμβρίου.
Ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της Ελλάδας, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, παρά τα δισεκατομμύρια που διατέθηκαν την τελευταία 25ετία από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για ανάπτυξη, εξακολουθεί να βρίσκεται στη τελευταία θέση των νομών της χώρας και να μαστίζεται από ανεργία, μειούμενη παραγωγή, χαμηλό εισόδημα, μικρή επενδυτική δραστηριότητα.
Νέα έργα υποδομής σχεδιάζονται και υλοποιούνται, όπως αυτό της Ιόνιας Οδού, που θα συνδέει την Πάτρα με την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα, και νέα ελπίδα παρουσιάζεται για την πραγματική ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας και όλων των νομών από τους οποίους διέρχεται ο μεγάλης σημασίας οδικός αυτός άξονας.
Η νέα κατάσταση έτσι όπως δημιουργείται, η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι προοπτικές και οι επενδυτικές ευκαιρίες, θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν διεξοδικά στο διήμερο αυτό συνέδριο με θέμα «Σύγχρονοι Δρόμοι ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας».
Πιο αναλυτικά θα παρουσιασθούν:
- Μοντέλα ανάπτυξης και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
- Ευκαιρίες για ιδιωτικές & δημόσιες επενδύσεις, που παρουσιάζει ο νομός.
- Ευρωπαϊκά προγράμματα και σχέδια ανάπτυξης.
- Ενημέρωση του κοινού σχετικά με έργα, προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει η τοπική αγορά και οικονομία.
- Η εξέλιξη και οι τάσεις της αγοράς και οι δυνατότητες αξιοποίησης.
Παράλληλα με το συνέδριο θα λειτουργήσει έκθεση με 22 περίπου περίπτερα, όπου θα προβάλλονται επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες από την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα του νομού.
Το 1ο BUSINESS SHOW, οργανώνεται από το «Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας» (ΙΝ.Α.ΕΠ.) υπό την αιγίδα του «Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας» και είναι ένα αναπτυξιακό, επιχειρηματικό, οικονομικό πολυσυνέδριο-έκθεση, που θα διεξαχθεί στους σύγχρονους και άνετους χώρους του ξενοδοχείου Imperial στο Αγρίνιο.
Το συνέδριο υποστηρίζουν και θα συμμετάσχουν, οι νομαρχίες Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ναυπάκτου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και εκλεκτές επιχειρήσεις του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων, στελέχη αναπτυξιακών και άλλων επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών φορέων και ειδικευμένοι επιστήμονες.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 12:00 π.μ. 0 σχόλια
Ετικέτες επιχειρείν, επιχειρηματικότητα
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008
Βασικοί Κανόνες Πώλησης …για Δύσκολους Καιρούς
Σε στιγμές όπου η οικονομία δεν είναι στα καλλίτερα της θα πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να αναλάβετε δράση περισσότερο από ποτέ! Ο κόσμος συνεχίζει να θέλει προϊόντα και υπηρεσίες. Συνεχίζει να θέλει λύσεις στα προβλήματα του. Συνεχίζει να έχει ανάγκες και επιθυμίες.
Απλά όλοι πλέον είναι περισσότερο επιφυλακτικοί, περισσότερο προσεκτικοί, δεν εμπιστεύονται εύκολα και δεν δίνουν εύκολα τα χρήματα τους! Εξάλλου και εσείς οι ίδιοι αυτό δεν κάνετε;; Μπορεί η κρίση που διανύουμε να κρατήσει αρκετά ακόμα, όμως το “παιχνίδι” σε καμία περίπτωση δεν έχει χαθεί. Το αντίθετο! ΤΩΡΑ είναι η ευκαιρία να δείξετε την δυναμική της επιχείρησης σας. Είναι η ευκαιρία να δείξετε ότι πραγματικά έχετε μια αξιόπιστη επιχείρηση που μπορούν οι πελάτες σας να στηριχτούν. ΤΩΡΑ είναι η ευκαιρία να δείξετε στην αγορά τα καταπληκτικά προϊόντα και υπηρεσίες σας! Τι μπορείτε να κάνετε;; Ξεκινήστε να πουλάτε περισσότερο αποτελεσματικά!
Τι νόημα έχει να ξοδέψετε ένα ακόμα ευρώ σε φυλλάδια και διαφημιστικές καταχωρήσεις, εάν τα άτομα που ασχολούνται με τις πωλήσεις στην επιχείρηση σας (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας) δεν ξέρουν ούτε τα βασικά στοιχεία για το πώς θα κάνουν μια πώληση; Δεν ξέρουν πώς να προσεγγίσουν, πως να μιλήσουν και τι να πουν στους πελάτες προκειμένου να αγοράσουν; Δεν ξέρουν να μεταδώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης!
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με την διαφήμιση και τα φυλλάδια, δεν αυξάνετε τις πωλήσεις σας! Αυτό που αυξάνετε είναι η προσοχή, το ενδιαφέρον και η επιθυμία του κόσμου για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Η διαφήμιση παρακινεί τους ανθρώπους μέσω όμορφων και καλοτυπωμένων εντύπων, έξυπνων σλόγκαν, εικόνες και ήχους να επισκεφθούν την επιχείρηση σας! Σκοπός της είναι να φέρει όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο στο μαγαζί ή το γραφείο σας και όχι η πώληση καθαυτού. Αυτό είναι δική σας δουλειά!
Ο μπούσουλας που ακολουθούνε συνήθως οι περισσότεροι για τον σχεδιασμό μιας διαφήμισης είναι το AIDA: Attention (προκαλούμε την προσοχή), Interest (προκαλούμε το ενδιαφέρον), Desire (προκαλούμε την επιθυμία για το προϊόν), Action (προκαλούμε την δράση) και σταματάμε εκεί! Τι λείπει από την φόρμουλα;; Το SALE φυσικά! Θα έπρεπε να ήταν AIDA(S), όμως είναι AIDA. Ο σχεδιασμός της διαφήμισης σταματάει στο Action (το οποίο μπορεί να είναι call-me, get to my site, step on to my office, etc.). Και υπάρχει λογική σε αυτό.
Γιατί το Sale είναι περισσότερο δουλειά δική σας και λιγότερο της διαφήμισης!! Η διαφήμιση εάν εκπληρώσει όλα τα παραπάνω την έχει κάνει την δουλειά της και μάλιστα πολύ επιτυχημένα!
Όλη αυτή η διαδικασία της προσέλκυσης πελατών που αναφέραμε, δεν έχει νόημα εάν ο υποψήφιος πελάτης επισκεφθεί το μαγαζί ή το γραφείο σας και το προσωπικό που απασχολείτε δεν γνωρίζει βασικούς κανόνες των πωλήσων και της συμπεριφοράς προς τους πελάτες. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσετε και όχι από κάπου αλλού. Από την εκπαίδευση του προσωπικού σας. Σταματήστε λοιπόν να εκτυπώνετε νέα φυλλάδια και ασχοληθείτε με την εκπαίδευση του προσωπικού σας αλλά και την δική σας.
Δεν μιλάμε για κάποια εκπαίδευση η οποία χρειάζεται τους super ειδικούς και ατελείωτα σεμινάρια. Μερικές ώρες θα χρειαστούν για να κάνετε το προσωπικό σας να καταλάβει τους πολύ βασικούς κανόνες μιας πώλησης. Και για να γίνω περισσότερο πρακτικός, σας δίνω τρία γρήγορα tips που θεωρώ σημαντικά για να ξεκινήσετε:
Τα προηγούμενα ήταν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε πάνω στις πωλήσεις και θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα. Ξεκινήστε με την εκπαίδευση του προσωπικού σας (αλλά και του εαυτούς σας) πριν αρχίσετε να ξοδεύετε χρήματα για άλλες δραστηριότητες και ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η αγορά και ο ανταγωνισμός είναι μια πραγματική “μάχη”. Ο καλλίτερα “εξοπλισμένος” θα επιβιώσει και θα επικρατήσει. Ακούγεται πολύ σκληρό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα!
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 9:01 μ.μ. 0 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα, πωλήσεις
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008
Business News …on air LIVE
Το κάναμε και αυτό! Πριν δύο ημέρες ξεκίνησα την πρώτη μου ραδιοφωνική εκπομπή! Ο τίτλος της εκπομπής “Business News”, και όπως καταλαβαίνεται η θεματολογία είναι γύρω από την οικονομική επικαιρότητα με έμφαση στην επιχειρηματικότητα!
Σε προηγούμενο post μου τον Μάιο είχα αναφέρει ότι θα ξεκινούσα μια τέτοια εκπομπή τον Σεπτέμβριο με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου σε επιχειρηματικά θέματα και γενικότερα για την ανάπτυξη μιας περισσότερο επιχειρηματικής κουλτούρας από τις επιχειρήσεις της περιοχής! Πήγε βέβαια Οκτώβριος …μέχρι να γίνει η αρχή!
Η πρώτη μου εμπειρία ήταν πολύ διασκεδαστική! Αφού πέρασε το πρώτο ημίωρο άγχους και διαφόρων τεχνικών προβλημάτων στο στούντιο, στη συνέχεια όλα κυλήσανε ομαλά. Πέρα από την πολύ καλή θεματολογία που είχε η εκπομπή (οικονομική κρίση, ανοιχτά προγράμματα Ευρωπαϊκής ένωσης, επιχειρηματικές συμβουλές, και ζωντανή συζήτηση στο στούντιο με έναν νέο επιχειρηματία της περιοχής) είχαμε και καταπληκτική μουσική (U2, Coldplay, Placebo, Cure, etc.). Ήταν πράγματι διασκεδαστικό!
Θα αναρωτιέστε σε ποιον σταθμό θα γίνεται η εκπομπή αυτή! Τους φίλους του blog εκτός Ηπείρου και από το εξωτερικό θα τους στεναχωρήσω (προς το παρόν)! Ο σταθμός βρίσκεται στην πόλη της Ηγουμενίτσας (Θεσπρωτία) και μεταδίδει μόνο στην Ήπειρο (Ράδιο-Ηγουμενίτσα: 89.2, 92.1 και 92.3, ιδιοκτησίας του κου Αλέξη Αναστασίου). Πολύ σύντομα όμως θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για μετάδοση on-line!
Σε μερικές ημέρες λοιπόν (ελπίζω να πάνε όλα καλά) θα μπορείτε όλοι οι φίλοι του blog να ακούτε διαδικτυακά την εκπομπή και να συμμετέχετε με ερωτήσεις είτε για θέματα επιχειρηματικότητας είτε για προγράμματα, είτε για οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί (επιχειρηματικής φύσης πάντα :-). Η εκπομπή είναι εβδομαδιαία και θα μεταδίδεται Live κάθε Πέμπτη στις 10:00 το πρωί.
Για επικοινωνία έχουμε και email: businessnews.radio@gmail.com.
Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη …ίσως τα πούμε και on-line :-).
UPDATE (22/10/08): Η πλατφόρμα για μετάδοση on-line δεν είναι ακόμα έτοιμη. Θα ενημερώσω για λεπτομέρειες.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 9:41 μ.μ. 6 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα, business news radio
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008
Πρακτικός Οδηγός για τις ευκαιρίες Χρηματοδότησης Έρευνας και Καινοτομίας στην ΕΕ
Έναν νέο, εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό για όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για δράσεις έρευνας και καινοτομίας εξέδωσε πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πλήρες κείμενο του οδηγού (στα αγγλικά προς το παρόν) διατίθεται δωρεάν μέσω του κόμβου της CORDIS.
To web site της CORDIS: CORDIS - EU Funding Guide
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 8:20 μ.μ. 0 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008
Απαιτείται άμεσα δημιουργικότητα, φρεσκάδα και επιχειρηματική νοοτροπία από το Κράτος
Για να αυξήσει το Κράτος τα έσοδα του, θα πρέπει να βρει τρόπους περισσότερο δημιουργικούς υιοθετώντας μια επιχειρηματική νοοτροπία. Οι εύκολες λύσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου δεν οδηγούν πουθενά.
Όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και χρωστάει σε τράπεζες, προμηθευτές, ακόμα και στον καφετζή της γειτονιάς, για να ορθοποδήσει ξανά, έχει μόνον τρεις επιλογές:
1ον Να μειώσει τα έξοδα της, στον βαθμό που πρέπει ώστε να εξοικονομούνται χρήματα για αποπληρωμή δανείων και προμηθευτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει περικοπές δαπανών με όλους τους τρόπους, πιθανή απόλυση προσωπικού, και ουσιαστικά εξάντληση όλων των δυνατοτήτων εις βάρος της ανάπτυξης της. Αυτό επίσης θα σημάνει και την σημαντική μείωση των προσωπικών δαπανών του επιχειρηματία, που κατ’ επέκταση σημαίνει μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Δεν μας αρέσει ο τρόπος αυτός!
2ον Να μην μειώσει τα έξοδα της αλλά να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα έσοδά της, στον βαθμό όπου τα έξτρα χρήματα να καλύπτουν δάνεια, προμηθευτές, και καφετζή! Εδώ θα πρέπει η επιχείρηση να αλλάξει νοοτροπία. Να δει γύρω της τις διαθέσιμες ευκαιρίες. Εάν πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να δει και άλλες επιχειρηματικές επιλογές. Θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και να δει με ποιους τρόπους μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα στην επιχείρηση του. Αυτός ο τρόπος μας αρέσει περισσότερο. Είναι περισσότερο δημιουργικός, και βάζει το μυαλό μας σε λειτουργία!
3ον Ο τρίτος τρόπος είναι ο συνδυασμός των δυο παραπάνω. Μειώνουμε τα έξοδα που μπορούν να χαρακτηριστούν “περιττά”, ύστερα από προσεκτική μελέτη τόσο στην επιχείρηση μας, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να μην μειώσουμε και το δικό μας βιοτικό επίπεδο. Υπάρχουν σίγουρα τέτοια έξοδα. Παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε όλους τους τρόπους εκείνους να αυξήσουμε τα έσοδα μας, ακριβώς όπως τα περιγράψαμε παραπάνω. Αυτός ο τρόπος επίσης μας αρέσει. Είναι λίγο πιο δύσκολος, αλλά σίγουρα περισσότερο αποτελεσματικός και θέτει το μυαλό μας σε εγρήγορση!
Τα παραπάνω δεν αποτελούν καμία νέα θεωρία και είναι πολύ απλά στην σκέψη τους. Είναι πράγματα που όλοι μας έχουμε σκεφτεί. Φανταστείτε τώρα ότι το Κράτος μας είναι μια επιχείρηση και λειτουργεί σαν μια επιχείρηση (στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ομοιότητες)! Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή οικονομική κρίση που φαίνεται πως δύσκολα θα ξεφύγει.
Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω συλλογιστική και απλοποιώντας λίγο τα μακροοικονομικά μεγέθη, οι επιλογές για το Κράτος μας είναι επίσης τρεις για να ορθοποδήσει.
1ον Να μειώσει τα έξοδα περισσότερο, ώστε να καλύψει τον προϋπολογισμό, και όλες τις μαύρες τρύπες σε εξωτερικά χρέη, δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία, συντάξεις, κλπ. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνον εάν μειώσει σημαντικά τα “περιττά” έξοδα του. Και πως θα γίνει αυτό; Μειώνοντας τον τερατώδες δημόσιο τομέα (έχουμε αναλογικά με τον πληθυσμό της Χώρας, τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους στην Ευρώπη), και κόβοντας όλους εκείνους τους παχυλούς μισθούς από πολλές κατηγορίες εργαζομένων που πληρώνονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό, και που πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας! Βέβαια εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το Κράτος να έρθει αντιμέτωπο με όλες εκείνες τις ομάδες εργαζομένων που χάνουν αυτά τα οφέλη! Και το πολιτικό κόστος ποιος θα το αναλάβει;;
2ον Ο δεύτερος τρόπος είναι να κρατήσει σταθερά τα έξοδα και να αυξήσει τα έσοδα του ακόμα περισσότερο. Και πως θα γίνει κάτι τέτοιο; Η αύξηση της Φορολογίας είναι ένας τρόπος, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Κάτι που έχει μπερδέψει το think-tank του Υπουργείου Οικονομικών, αφού φαίνεται πως η δημιουργικότητα του σταματάει εκεί! Η αύξηση της Φορολογίας δεν λύνει το οικονομικό πρόβλημα της Χώρας. Που είναι η δημιουργικότητα και οι νέες ιδέες; Που είναι οι καινοτομίες; Που είναι η Επιχειρηματική Νοοτροπία που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο Συνέδριο “Επιχειρηματικότητα και Άνθρωπος” μας ανέλυσε;
Η αύξηση της Φορολογίας είναι ένας τρόπος αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Εάν θέλετε να πάρετε περισσότερα έσοδα από τις μικρές επιχειρήσεις, βοηθήστε να βγάλουνε περισσότερα χρήματα:
- Βοηθήστε να έρθει φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό. Βοηθήστε ξένες επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν. Για να έρθουν όμως θα πρέπει να έχουν έναν πολύ καλό λόγο! Εμείς έχουμε έναν να τους δώσουμε;
- Βοηθήστε τις μικρές επιχειρήσεις να καταλάβουνε ότι πρέπει να βγούνε πέρα από τα στενά όρια της Χώρας μας, πουλώντας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Έτσι θα έρθει νέο χρήμα στην Χώρα μας. Χρήμα που τώρα δεν υπάρχει! Έχουμε προϊόντα που αξίζουν και μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές. Δείξτε στις επιχειρήσεις τον τρόπο να το κάνουν!
- Βοηθήστε να καταλάβουν ότι οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο είναι τα στοιχεία που θα τις κάνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.
- Βοηθήστε να καταλάβουν την αξία όλων των σύγχρονων εργαλείων μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι παραπάνω τρόποι είναι μόνον μερικοί από αυτούς που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί. Όμως η αύξηση των εσόδων για το Υπουργείο Οικονομικών τείνει να γίνει μονόπλευρη διαδικασία, με εμφανή την έλλειψη φαντασίας, δημιουργικότητας, και επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέρα από την αύξηση της Φορολογίας. Σκεφτείτε τους!
3ον Ο τρίτος τρόπος είναι ο συνδυασμός των δυο παραπάνω. Μειώνουμε τα έξοδα που μπορούν να χαρακτηριστούν “περιττά”, ύστερα από έρευνα και προσεκτική μελέτη. Και νομίζω το Ελληνικό Κράτος έχει πολλά από αυτά τα έξοδα!! Παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε όλους τους τρόπους εκείνους να αυξήσουμε τα έσοδα μας, ακριβώς όπως τα περιγράψαμε παραπάνω, χωρίς να θεωρούμε την αύξηση της Φορολογίας την μοναδική λύση!
Σε κάθε περίπτωση τα ζητούμενο είναι η υιοθέτηση “επιχειρηματικής νοοτροπίας” τόσο από τις μικρές επιχειρήσεις, όσο και από το ίδιο το Κράτος. Μόνον έτσι θα έρθει και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στην Χώρα μας.
Με όλα τα παραπάνω δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν ότι έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα της Χώρας και ότι εδώ υπάρχει η λύση!! Αυτά που είδαμε παραπάνω είναι πράγματα που συζητούνται καθημερινά από πάρα πολλούς ανθρώπους, όλων των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων σε πηγαδάκια στους δρόμους, στο μετρό και στα καφενεία. Αν μη τι άλλο δεν είναι πυρηνική φυσική για να τα σκεφτεί κάποιος!
Έχουμε το καλλίτερο “μαγαζί” της Ευρώπης, παραθαλάσσιο – ευάερο – ευήλιο – φάτσα – πιάτσα – γωνία. Θα έπρεπε σήμερα όλοι μας να ζούμε με το βιοτικό επίπεδο των Σουηδών. Αντίθετα με το ζόρι τα καταφέρνουμε! Είναι απαράδεκτο να ζούμε, να εργαζόμαστε και να έχουμε τις επιχειρήσεις μας σε αυτό το μέρος και να σκεφτόμαστε πως “εάν είχαμε την δυνατότητα θα μετακομίζαμε σε άλλη Χώρα”!! Τώρα τελευταία το ακούω αυτό όλο και πιο συχνά, και σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει όλους!!
Κλείνοντας, το μήνυμα που θέλω να περάσω και κυρίως προς αυτούς που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι ότι λύσεις υπάρχουν εάν σκεφτούνε περισσότερο δημιουργικά με επιχειρηματική νοοτροπία και όχι μονόπλευρα ψάχνοντας για εφήμερες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας λύσεις.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 8:27 μ.μ. 4 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα, Φορολογία
Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008
Ένα νέο blog για το ΕΣΠΑ
Εδώ και αρκετό καιρό έχω διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών του blog ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να πάρουν πληροφορίες για τα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Αναπτυξιακό Νόμο, και κυρίως για το πολυαναμενόμενο ΕΣΠΑ. Είναι αρκετά τα email που έχω λάβει από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν λεπτομέρειες, τον τρόπο που δουλεύουν τα προγράμματα και τα τελευταία νέα γύρω από αυτά.
Επειδή το blog αυτό θα ήθελα να διατηρίσει ένα ύφος περισσότερο “επιχειρηματικό”, με αναλύσεις σε θέματα ανάπτυξης επιχειρήσεων και μάρκετινγκ, και οι συζητήσεις που γίνονται να αφορούν τα ζητήματα αυτά, αποφάσισα να ξεκινήσω εδώ και λίγο καιρό ένα νέο εξειδικευμένο blog, το ΕΣΠΑ 2007-2013, με ειδική θεματολογία τα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούμε να συζητάμε άνετα σε έναν νέο “χώρο” οτιδήποτε έχει να κάνει με επιδοτήσεις και προγράμματα.
Στο νέο μας blog θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα και εξελίξεις για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 (δηλαδή το ΕΣΠΑ), σημαντικές πληροφορίες και αναλύσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και για όλα τα υπόλοιπα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορείτε να καταθέσετε ελεύθερα τις απόψεις, προβληματισμούς και ιδέες σας.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 11:44 μ.μ. 0 σχόλια
Ετικέτες ΕΣΠΑ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΙ;
Η θέληση να προχωρήσεις δεν αρκεί. Μια καλή ιδέα δεν αρκεί.
Της Θεοδώρας Σταμπολίδου *
Όμως αν στο παρελθόν υπήρχαν δέκα εμπόδια, σήμερα είναι εννιά, ή οκτώ. Οι γηραιότεροι το ξέρουν καλά αυτό. Σήμερα είναι περισσότερες οι περιπτώσεις όπου – αν έχεις μέσα σου το τσαγανό να προχωρήσεις, αν ονειρεύεσαι πράγματα και θέλεις αλήθεια να τα υλοποιήσεις - η επιτυχία, η χαρά της δημιουργίας δεν εξαρτάται πια από που ζεις, από ποιους γνωρίζεις ήδη ή από το αν έχεις όλες τις γνώσεις και την εμπειρία που απαιτούνται. Η πληροφόρηση, η δικτύωση, η συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης ή χρηματοδότησης, αποτελούν καινούργια ισχυρά εργαλεία.
Ξεκινώντας από αυτό, για μια εβδομάδα του Νοέμβρη, εκατομμύρια νέοι σ’όλο τον κόσμο θ’αναζητήσουν μαζί πληροφορίες, τρόπους, γνώσεις, συνεργάτες για να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους. Θα έρθουν να ακούσουν και να συζητήσουν για να δώσουν μορφή σε ιδέες που νιώθουν, αλλά δεν τις έχουν επεξεργασθεί ακόμη.
Επίσης θα προσφέρουν ιδέες για το τι μπορεί να γίνει καλύτερα του χρόνου, γιατί από εδώ και πέρα η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας θα είναι μια πραγματικότητα κάθε χρόνο, σε όλο και περισσότερες χώρες, σε όλο και περισσότερες πόλεις.
Εφέτος, σε εξήντα και πλέον χώρες από όλο τον κόσμο, επιχειρηματίες, φοιτητές, καθηγητές, εταιρείες, κρατικοί λειτουργοί, μέσα ενημέρωσης ετοιμάζονται ήδη για την 1η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας, ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν χιλιάδες εκδηλώσεις, σεμινάρια και ποικίλες δράσεις τοπικού χαρακτήρα σε δεκάδες πόλεις σε όλον τον πλανήτη.
Σκοπός είναι να παρουσιασθούν ιδέες και εργαλεία για μαθητές και σπουδαστές σε σχέση με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, για νέους υπαλλήλους σε σχέση με το πώς μπορούν να πάνε μπροστά οι ίδιοι και η επιχείρησή τους, για νέους κάθε κοινωνικής κατηγορίας για το πώς θα προχωρήσουν, για όλους όσους ονειρεύονται να υλοποιήσουν το δικό τους εγχείρημα, την δική τους ιδέα σε σχέση με την δουλειά. Επίσης, όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει μια επιχείρηση, θα βρουν ιδέες, προγράμματα, και άλλα εργαλεία ανάπτυξης, θα βρούν πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές ή επενδυτές σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;
Σημαίνει «Προχωράμε», σημαίνει αρνούμαστε την παντοδυναμία του «κοννέ», σημαίνει βρίσκουμε δύναμη μέσα μας, σημαίνει αδιαφορούμε για την φραπεδοκριτική των αραχτών και την χλιδανεργία, σημαίνει ψάχνουμε πληροφορίες, ιδέες, συνεργασίες, χρήματα, εκπαίδευση, έτσι ώστε ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ να προσπαθήσουμε να δώσουμε μορφή σε μια ιδέα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή μας, το περιβάλλον, την δουλειά μας, και γιατί όχι, τον κόσμο γύρω μας.
ΠΟΙΟΣ, ΠΟΤΕ, ΠΟΥ;
« Όλοι μαζί μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους νέους να πραγματοποιήσουν και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, θέτοντας υπό την αιγίδα του την αγγλική εβδομάδα, η οποία έχει ήδη γίνει τέσσερις φορές στην Μεγάλη Βρετανία.« Εκείνοι που παίρνουν ρίσκα, δημιουργούν και αναπτύσσονται, έχουν τον σημαντικότερο ρόλο στην οικονομία…οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που προσφέρουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας…και για να προοδεύσουμε πρέπει να μειώσουμε τα εμπόδια που συναντούν» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής εβδομάδας εγκαινιάζοντας την πέρσι μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.
Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας οργανώνεται για πρώτη φορά και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται η συμμετοχή πολλών Υπουργείων και φορέων για την καλύτερη πληροφόρηση των συμμετεχόντων. Εθνικός Συντονιστής και φορέας υποδοχής του θεσμού για την Ελλάδα είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.), ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει χώρους του εκθεσιακού κέντρου «Μελίνα» και το αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού 9.84 στον χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι.
Από τις 18 ως τις 26 Νοεμβρίου θα γίνουν εκεί ομιλίες, παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών, προβολές, σεμινάρια, με παρεμβάσεις από εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρείες, επιχειρηματίες, αλλά και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος, άτομα με ειδικές ανάγκες ή οικονομικούς μετανάστες. Επίσης θα δημιουργηθεί ένας χώρος πληροφόρησης όπου ένας μεγάλος αριθμός δημόσιων φορέων θα παρουσιάζουν τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που υλοποιούν και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις προσπάθειές σας. Το πρόγραμμα είναι δυναμικό και κτίζεται τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές.
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ;
Όλοι! Το είδος και το εύρος των δράσεων είναι απεριόριστο. Κάθε καλή ιδέα, κάθε δράση, κάθε καινοτομία, κάθε δημιουργική φαντασία, καθένας που επιθυμεί να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του, να ερευνήσει αν μπορεί να πραγματοποιήσει τις ιδέες του, ν’ αναπτυχθεί, να μάθει, να μοιρασθεί ή να συνεργασθεί είναι ευπρόσδεκτος.
ΕΜΠΝΕΥΣΤΕ ΜΑΣ
Εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες για την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας, διαγωνισμοί, εκθέσεις, παρουσιάσεις επιχειρηματικών δράσεων, θέματα που έχουν σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο ή άλλα σχετικά με τις τοπικές πρωτοβουλίες αποτελούν τη βάση για ποικίλες δραστηριότητες που οργανώνονται ήδη σ’ όλο τον πλανήτη. Μια πρώτη γεύση μπορείτε να πάρετε στο http://www.unleashingideas.org. Μετά περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις που μπορεί να είναι κι απολύτως νέες μια που δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη θεματολογία τους.
Η ΟΕΣΥΝΕ προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη να συμμετάσχει ενεργά Εταιρείες ή φορείς μπορούν να γίνουν επίσης εθνικοί χορηγοί όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, όποιοι θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην οργάνωση εθελοντικά, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ΟΕΣΥΝΕ. . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε γραπτό μήνυμα στο info@esyne.gr και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΟΕΣΥΝΕ, http://www.esyne.gr/ .
ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ
Εμπνευστής της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας είναι το ίδρυμα Ewing Marion Kauffman Foundation στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η καμπάνια Make Your Mark, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παγκόσμιοι Χορηγοί οι εταιρείες IBM, NYSE Euronext, Ernst & Young, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί όλης της Ευρώπης και της Αμερικής.
Το ίδρυμα Ewing Marion Kauffman Foundation είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση καινοτόμων ιδεών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και της ποιότητας ζωής. Μέσα από την έρευνα, την εκπαίδευση και ποικίλες πρωτοβουλίες προσπαθεί να εμφυσήσει σε νέους ανθρώπους τις αξίες της επιχειρηματικότητας και να τους βοηθήσει να γίνουν δημιουργικότεροι εκμεταλλευόμενοι σύγχρονες γνώσεις και τεχνολογίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.kauffman.org/.
Η οργάνωση Make Your Mark χρηματοδοτείται από το βρεταννικό Υπουργείο Εμπορίου και ιδρυτές της είναι το Βρεταννικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων, η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων και το Ινστιτούτο Στελεχών του ΗΒ. Συντονίζει μία καμπάνια 25 εθνικών οργανώσεων οι οποίες είτε ασχολούνται με την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό, είτε είναι μεγάλες επιχειρήσεις και κρατικοί οργανισμοί. Στόχος της είναι να βοηθά νέους ανθρώπους να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, είτε ιδρύοντας δική τους επιχείρηση, είτε μέσα στο χώρο της εργασίας τους.
Ο Ελληνικός Εθνικός Συντονιστής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών δραστηριοποιείται από το 2001 με αντικείμενο τη νεανική επιχειρηματικότητα και μέσω ενός δικτύου μελών και φίλων διοργανώνει δράσεις, ημερίδες κι ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα. Έχει ενεργό συμμετοχή σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές & Διεθνείς Οργανώσεις.
* Η Θεοδώρα Σταμπολίδου, είναι απόφοιτος Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε "Διαχείρισης Κρίσεων & Μαζικών Καταστροφών", ελεύθερη επαγγελματίας και μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών-Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 10:57 π.μ. 3 σχόλια
Ετικέτες επιχειρείν, επιχειρηματικότητα
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Επαναφέροντας στη μόδα τις παλιές μάρκες προϊόντων *
Το άρθρο που ακολουθεί είναι από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χρησιμοποιώντας στοιχεία από άρθρο των New York Times. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως κινούνται μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ αφού εκεί δημιουργούνται οι περισσότερες νέες τάσεις. Επίσης δώστε προσοχή στην τελευταία φράση του άρθρου! Μπορεί να σας δώσει νέες ιδέες!!
Επαναφέροντας στη μόδα τις παλιές μάρκες προϊόντων
Σε παλιές γνώριμες μάρκες στρέφονται οι μεγάλες εταιρίες στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τους καταναλωτές σε δύσκολες οικονομικές περιόδους.
Πρόκειται για μία λύση ιδιαίτερα οικονομική για τις εταιρείες καθώς ένα προϊόν το οποίο είναι οικείο στο κοινό θα χρειαστεί μία μικρή διαφημιστική καμπάνια καθώς θα λανσάρεται στην αγορά.
Αντιθέτως, η δημιουργία ενός προϊόντος θα έχει πολλαπλάσιο κόστος, καθώς μία εταιρεία θα πρέπει να επενδύσει χρήματα τόσο για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του, όσο και για την προώθησή του.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίσουν το προϊόν, οπότε θα χρειαστεί μια ιδιαίτερα εκτεταμένη και δαπανηρή διαφημιστική εκστρατεία, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποτυχίας. Το διαφημιστικό κόστος για τη γνωριμία του καταναλωτικού κοινού με το νέο προϊόν κυμαίνεται μεταξύ 300 εκατ. δολαρίων και 500 εκατ. δολαρίων.
Από την άλλη πλευρά, ένα προϊόν επανέρχεται στην αγορά έχει μία σίγουρη καταναλωτική βάση, καθώς η μάρκα θα είναι γνώριμη.
Επαναδημιουργόντας ένα παλιό προϊόν
Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι εταιρίες στις ΗΠΑ. Σε μία προσπάθεια να κρατήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος της παραγωγής και της εμπορικής χρήσης.
Με αυτή τη λογική η αμερικανική Nabisco's Oreo επαναφέρει στην αγορά τα κάποτε δημοφιλή μπισκότα Hydrox. Η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή παρά τον σκεπτικισμό πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς θεωρούσαν ότι το προϊόν μπορεί ν' άντεξε για 90 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο σταμάτησε να κυκλοφορεί στην αγορά για θεωρούνταν ξεπερασμένο.
Η Nabisco ωστόσο αν και συμφωνεί με αυτό, θεωρεί πως το Hydrox έχει μία «πιστή καταναλωτική βάση», που επιζητούσε την επαναφορά του προϊόντος από την ημέρα που σταμάτησε να πωλείται στα καταστήματα.
Η εταιρεία είχε αρχικά προγραμματίσει την παραγωγή περιορισμένου αριθμού συσκευασιών, με αφορμή τα 100α γενέθλια του Hydrox, η ζήτηση όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Τα βήματα της Nabisco ακολουθούν και άλλες εταιρείες όπως Kraft Foods, η οποία επαναφέρει στην αγορά ένα υποκατάστατο καφέ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1895.
Νέα εικόνα σε ξεχασμένες μάρκες
Μία άλλη μέθοδος αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης είναι η αναγέννηση προϊόντων που βρίσκονται ακόμη στα ράφια των καταστημάτων, τα οποία όμως έχουν ξεχαστεί από τις διαφημιστικές και τους καταναλωτές.
Οι εταιρείες σε συνεργασία με τις διαφημιστικές εταιρείες αναδιοργανώνουν το προϊόν, ανανεώνουν τη συσκευασία και διευρύνουν τη διαφημιστική εκστρατεία.
Η επιτυχία των μεθόδων αυτών δεν είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο το κόστος της προσπάθειας επιτρέπει στις εταιρείες να δοκιμάσουν την αναγέννηση των προϊόντων τους, αντί να διακινδυνεύσουν την εμπορική αποτυχία ενός πανάκριβου νέου brand name.
Εν τω μεταξύ, η Nabisco αποφάσισε να στραφεί σε νέες μεθόδους προώθησης των προϊόντων της και συγκεκριμένα του Hydrox. Όταν σταμάτησε η παραγωγή των δημοφιλών αυτών μπισκότων το 1999, η εταιρεία άρχισε να δέχεται δεκάδες e-mail για την επαναφορά τους στην αγορά. Εξάλλου, πολλοί καταναλωτές οργάνωσαν blogs πιέζοντας τη Nabisco να τους δώσει πίσω τα αγαπημένα τους Hydrox.
Βλέποντας την ανταπόκριση του κοινού, η εταιρεία αποφάσισε να διερευνήσει το νέο πεδίο καταναλωτικής δικτύωσης.
Όπως επισημαίνει ο Μπραντ Ντέιβιντσον, αντιπρόεδρος της Kellog Company "παλιότερες μάρκες είναι ώριμες για να αναζωογονηθούν, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, και ορισμένα προϊόντα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών".
* Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 11:02 π.μ. 0 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα, brand, marketing
Τρίτη 8 Ιουλίου 2008
Μια νέα επιχειρηματική ιδέα ως απάντηση στην συνεχή αύξηση της βενζίνης
Η ιδέα μας έρχεται από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ. Η φράση “πενία τέχνας κατεργάζεται” πραγματικά ταιριάζει στην περίπτωση αυτή. Η συνεχής άνοδος της βενζίνης σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε στην ιδέα του mygallons.com.
Και τι είναι αυτή η ιδέα; Είναι μια pre-pay κάρτα, κάτι σαν debit card όπου την δέχεται κάθε μηχάνημα πιστωτικών καρτών, όπου έχεις ήδη προ-πληρώσει μια ποσότητα σε λίτρα βενζίνης, σε σημερινή τιμή!
Η ιδέα του mygallons.com ουσιαστικά δουλεύει ως ένα είδος “προστασίας” ενάντια στις μελλοντικές αυξήσεις της βενζίνης, δίνοντας την δυνατότητα στους πελάτες, να αγοράσουν βενζίνη με την σημερινή τιμή, και να την χρησιμοποιήσουν στο μέλλον όταν η τιμή θα έχει αυξηθεί.
Η εφαρμογή της ιδέας του mygallon.com ξεκινάει με την online εγγραφή στο site της εταιρείας, όπου ο πελάτης ανοίγει έναν λογαριασμό. Στην συνέχεια καθορίζει ένα ποσό σε δολάρια που θέλει να χρησιμοποιήσει για να αγοράσει βενζίνη. Εάν για παράδειγμα επιλέξει να πληρώσει $100 και η τρέχων τιμή της βενζίνης είναι $5 ανά λίτρο, τότε έχει αγοράσει (με εγγύηση) 20 λίτρα βενζίνης, ακόμα και αν την επόμενη ημέρα η τιμή της βενζίνης πάει στα $10 ανά λίτρο! Αφού ολοκληρωθεί η online εγγραφή τότε μέσα σε μερικές ημέρες αποστέλλεται στον πελάτη η κάρτα του (με τα πληρωμένα λίτρα βενζίνης μέσα).
Και ένα ακόμα παράδειγμα. Έστω ότι έχεις αγοράσει (προ-πληρώσει) 100 λίτρα βενζίνης με τιμή $5 ανά λίτρο. Κρατάς την κάρτα σου για ένα διάστημα και όταν δεις ότι η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει στα $5,5 ανά λίτρο, τότε δίνεις την κάρτα σου στο βενζινάδικο και γλιτώνεις $0,5 για κάθε λίτρο!
Νομίζω η “ιδέα” και ο τρόπος που δουλεύει το mygallon.com έχουν γίνει κατανοητά! Προσωπικά την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχουν παγίδες και ποιες είναι. Η ιδέα είναι πολύ νέα, ξεκίνησε μόλις πριν μερικούς μήνες τον Απρίλιο που μας πέρασε. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους, http://www.mygallons.com/.
Και το ερώτημα που μου έρχεται τώρα είναι, θα μπορούσε να δουλέψει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Δεν έχω εύκολη απάντηση!
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 10:20 μ.μ. 3 σχόλια
Ετικέτες επιχειρείν, επιχειρηματική ιδέα
Κυριακή 6 Ιουλίου 2008
Στοχεύστε Αποτελεσματικά τους Πελάτες σας
Έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικό όταν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναφέρονται στους πελάτες τους με γενικότητες χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τους λόγους που αγοράζουν το προϊόν τους. Σε συζητήσεις που έχω συχνά με επιχειρηματίες που επισκέπτονται το γραφείο μου, όταν τους ρωτώ ποιους θα θέλανε για πελάτες τους, οι 9 στους 10 μου απαντούν, “…όλους”.
Σίγουρα τους θέλετε όλους για πελάτες σας, αυτό δεν είναι κακό, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αναποτελεσματικό σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύετε για το μάρκετινγκ της επιχείρηση σας. Σας κοστίζει πολύ περισσότερο όταν απευθύνεστε σε ολόκληρη την αγορά με σκοπό να κάνετε πελάτες σας τους λίγους, από το να απευθύνεστε συγκεκριμένα σε αυτούς τους λίγους που θέλουν να γίνουν πελάτες σας ούτως η άλλος επειδή χρειάζονται το προϊόν σας!
Πως όμως θα βρείτε αυτούς τους λίγους που χρειάζονται περισσότερο το προϊόν σας; Μπορείτε να κάνετε δυο πολύ απλά πραγματάκια:
1ον Σπάστε την αγορά σε μικρότερα κομμάτια ανά κατηγορία επαγγέλματος (μπορεί επίσης να είναι ανά κατηγορία φύλου, ηλικίας ή περιοχής, ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης) και δείτε ποιοι είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερο το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Αφού τους προσδιορίσετε ρίξτε όλο το βάρος του μάρκετινγκ πάνω τους. Στείλτε τους για παράδειγμα ένα φυλλάδιο της επιχείρηση σας, ή επικοινωνήστε τηλεφωνικός μαζί τους. Ακόμα και εάν δεν διαθέτετε ένα προϊόν που καλύπτει τις ανάγκες τους, είναι στο χέρι σας να το φτιάξετε και στη συνέχεια να το προωθήσετε στην κατηγορία των πελατών-στόχων σας.
2ον Σημειώστε ποιοι από τους πελάτες που έχετε ήδη χρειάζονται περισσότερο το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Σίγουρα δεν είναι για όλους το ίδιο χρήσιμο. Σημειώστε ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν με μεγαλύτερη συχνότητα , ποιοι είναι αυτοί που σας φέρνουν τα περισσότερα έσοδα και ποιοι είναι αυτοί που είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα πελάτες σας. Αφού τους προσδιορίσετε μπορείτε στη συνέχεια να τους ενημερώσετε για συγκεκριμένες προσφορές που θα φτιάξετε σε συγκεκριμένα προϊόντα που έχετε διαπιστώσει ότι καλύπτουν καλλίτερα τις ανάγκες αυτών των πελατών σας.
Σε κάθε περίπτωση, προσδιορίζοντας και στη συνέχεια στοχεύοντας αυτούς που χρειάζονται περισσότερο τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας καταφέρνετε σημαντικά αποτελέσματα με λιγότερο κόστος.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 10:12 μ.μ. 1 σχόλια
Ετικέτες επιχειρηματικότητα, Στόχευση
Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008
Προτεραιότητα στις Μικρές Επιχειρήσεις (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
"Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στην ΕΕ παρέχονται από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), εταιρείες με προσωπικό έως 250 εργαζομένων. Έχουν κρίσιμη σημασία για τη μελλοντική ανάπτυξη, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και εμπόδια. Οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ αξίζουν περισσότερη βοήθεια για να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό τους για μακροπρόθεσμη αειφόρο ανάπτυξη και για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα το νόμο για τις μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης (ΜΜΕ), ο οποίος βασίζεται σε δέκα κατευθυντήριες γραμμές (βλέπε υπόμνημα) και με τον οποίο προτείνονται πολιτικές ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν τόσο η Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη."
Διαβάστε την συνέχεια εδώ...
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 8:48 μ.μ. 0 σχόλια
Ετικέτες επιχειρείν, επιχειρηματικότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση
Τρίτη 24 Ιουνίου 2008
Πως θα φτιάξετε το δικό σας Επιχειρηματικό Σχέδιο
Πολλοί νέοι άνθρωποι με ρωτούν τον τρόπο που θα ξεκινήσουν μια επιχείρηση και θα την κάνουν να δουλέψει πετυχημένα. Αυτό που συνήθως λέω είναι ότι συγκεκριμένη συνταγή δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως κάποιες κατευθύνσεις που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει και να θέσει έτσι τις σωστές βάσεις!
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να δείξουμε την μεγάλη σημασία του “Επιχειρηματικού Σχεδιασμού” στην επιτυχία της επιχείρησης, και θα δούμε πως μπορείτε να ξεκινήστε το δικό σας Επιχειρηματικό Πλάνο.
Και εδώ δεν αναφέρομαι σε ένα Επιχειρηματικό πλάνο 200 σελίδων με διαγράμματα και τεχνικές αναλύσεις, αλλά σε μια αποτύπωση των σκέψεων σας, του οράματος και των στόχων που έχετε θέσει, ακολουθώντας μια απλή μεθοδολογία.
Για να ξεκινήσει μια επιχείρηση χρειάζεται την επιχειρηματική ιδέα, την ομάδα διαχείρισης και το κεφάλαιο. Όταν αυτά γίνουν πράξη τότε έχουμε την επιχείρηση. Πριν όμως προχωρήσετε στην ίδρυση μιας νέας επιχείρησης ή κάνετε μια νέα επένδυση θα πρέπει να δείτε αν είσαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Αν είσαστε έτοιμοι δηλαδή να γίνεται επιχειρηματίες και να αναλάβετε κάποια ρίσκα.
Κάποιος λοιπόν που θεωρεί τον εαυτό του έτοιμο να κάνει το βήμα και επιθυμεί να ανοίξει ένα μαγαζί ή γραφείο, το πιθανότερο είναι να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα, είτε μέσω δανειοδότησης είτε μέσω κάποιου προγράμματος. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος για μια μικρή επιχείρηση είναι από 15 έως 25 χιλιάδες ευρώ. Το να κάνει όμως το μαγαζί αυτό να λειτουργήσει επιτυχημένα είναι κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται γνώσεις, επιχειρηματικό σχεδιασμό και όραμα. Οι στατιστικές δείχνουν πως μετά τα πέντε χρόνια λίγες επιχειρήσεις συνεχίζουν επιτυχημένα και καμία από αυτές δεν είχε ποτέ της κάποιο “επιχειρηματικό σχέδιο”.
Που βρίσκεται η επιχείρησή σας τώρα;
Που θα θέλατε να τη δείτε στο μέλλον;
Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να φτάσετε εκεί;
Αυτές είναι οι τρεις βασικές ερωτήσεις όπου ένα επιχειρηματικό σχέδιο καλείτε να δώσει απαντήσεις είτε έχετε είδη μια επιχείρηση είτε σκοπεύετε να ανοίξετε κάποια στο μέλλον.
_Γιατί θεωρείτε πως η επιχειρηματική σας ιδέα θα είναι βιώσιμη;
_Τι προϊόντα και υπηρεσίες πουλάτε;
_Γιατί να επιλέξει εσάς κάποιος καταναλωτής και όχι τους ανταγωνιστές σας;
_Τι διαφορετικό μπορείτε να του προσφέρεται;
_Ποιες ανάγκες της αγοράς σκοπεύετε να καλύψετε;
Πολλοί δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις, και αυτό μπορεί να εμποδίσει τις δυνατότητες της επιχείρησης να αναπτυχθεί και να κερδοφορίσει.
Στη συνέχεια του επιχειρηματικού σας σχεδίου μπορείτε να κάνετε μια περιγραφή των προϊόντων σας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν. Ποιο θα είναι το όφελος για τον καταναλωτή αν αγοράσει το προϊόν σας; Πρέπει να παρουσιάσετε τους λόγους για τους οποίους το προϊόν σας θα είναι επιτυχημένο στην αγορά.
Μπορείτε να συνεχίσετε με μια ανάλυση της αγοράς που σκοπεύετε να καλύψετε, διευκρινίζοντας τον πληθυσμό στον οποίο απευθύνεστε, το προφίλ του καταναλωτή που σας ενδιαφέρει να κάνετε πελάτη, τις συνήθειες του, το εισόδημα του και πόσο από αυτό σκοπεύει να διαθέσει για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Επίσης η καλή γνώση του ανταγωνισμού είναι κάτι πολύ σημαντικό για την τοποθέτηση της επιχείρησή σας στην αγορά.
Αφού λοιπόν κάνετε μια ανάλυση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, τους πελάτες και τους ανταγωνιστές σας, μπορείτε στη συνέχεια να περιγράψετε που θα θέλατε να δείτε την επιχείρησή σας μετά από μερικά χρόνια. Εδώ αναφερόμαστε στο Όραμα που έχετε για το μέλλον και το προσωπικό life-style που θα θέλατε εσείς να ζήσετε. Αναπτύξτε μια στρατηγική και θέστε επιμέρους στόχους. Το κομμάτι αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο από ότι φαίνεται.
Στο τέλος προσδιορίστε τον τρόπο που θα φτάσετε στο επιθυμητό σημείο στο μέλλον. Σε αυτό θα μας βοηθήσει ο χρηματοοικονομικός σχεδιασμός. Στο τμήμα αυτό πρέπει να αναλυθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης σύμφωνα με τις δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτύξει. Θα πρέπει να υπολογιστούν όλα τα πιθανά έξοδα και έσοδα της επιχείρησης ώστε να μπορέσει να γίνει σωστός προγραμματισμός για την υλοποίηση των στόχων της επιχείρησης.
Ο υπολογισμός των εξόδων γίνεται αφού συνυπολογίσετε το κόστος ίδρυσης της επιχείρησή σας, το κόστος για αγορά εξοπλισμού, τα λειτουργικά έξοδα, τα έξοδα για τους μισθούς του προσωπικού και το κεφάλαιο κίνησης που είναι απαραίτητο για την έναρξη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Τα έσοδα χρειάζονται προσεκτική εκτίμηση και υπολογίζονται βάση προβλέψεων επί των πωλήσεων. Οι προβλέψεις πωλήσεων βασίζονται στον υπολογισμό των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων σας, στο μέγεθος της αγοράς που απευθύνεστε, στον υπάρχων ανταγωνισμό και τις πωλήσεις περασμένων ετών, εάν λειτουργεί ήδη η επιχείρηση σας, ή πωλήσεις παρόμοιων επιχειρήσεων εάν ξεκινάτε τώρα.
photo source: istockphoto.com
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 9:58 μ.μ. 2 σχόλια
Ετικέτες επιχειρείν, επιχειρηματικός σχεδιασμός, επιχειρηματικότητα
Πέμπτη 29 Μαΐου 2008
Τι πιστεύεται ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης;
Αυτή είναι η ερώτηση που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό ως ψηφοφορία στο blog. Φθάσαμε αισίως τις 100 απαντήσεις, και θεώρησα χρήσιμο και ενδιαφέρον να σχολιάσουμε τα αποτελέσματα.
Έτσι λοιπόν στην ερώτηση: Τι πιστεύεται ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης; Οι πιθανές απαντήσεις προς ψήφιση ήταν τέσσερις:
1. Τα διαθέσιμα χρήματα για επενδύσεις
2. Το marketing και οι πωλήσεις
3. Η οργάνωση και ο Προγραμματισμός
4. Η Διάθεση του Επιχειρηματία
Κάνοντας μια μικρή ανάλυση των αποτελεσμάτων, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνουμε είναι ότι για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, για τον περισσότερο κόσμο, τα χρήματα δεν παίζουν τον πρώτο ρόλο. Άλλα πράγματα θεωρούνται πιο βασικά, και κυρίως η οργάνωση της επιχείρησης και ο προγραμματισμός που θα επιδείξει. Με το οποίο και θα συμφωνήσω. Τι να τα κάνεις τα χρήματα εάν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις, που θέλεις να πας, τους στόχους που έχεις για ανάπτυξη, την στρατηγική που θα ακολουθήσεις!
Από την άλλη, η διάθεση και όρεξη που δείχνει ο επιχειρηματίας είναι κάτι πολύ σημαντικό, όπως πιστεύει το 22%, και προσωπικά νομίζω ότι αδικείτε λίγο σε ποσοστό (φυσικά δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την πλειοψηφία)! Το λέω αυτό γιατί η όρεξη και διάθεση που θα επιδείξει ο επιχειρηματίας για να βελτιώσει την επιχείρηση του είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Εάν “βαριέται” με αυτό που κάνει και δεν έχει την διάθεση να το αναπτύξει, τότε σύντομα θα πρέπει να ψάξει για νέα δουλειά!!
Το 17% πιστεύει ότι τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης παίζουν το “marketing και οι πωλήσεις”. Επίσης χαμηλό ποσοστό (το περίμενα λίγο πιο πάνω)! Το σκεπτικό πίσω από την απάντηση είναι ότι όσο καλή οργάνωση και διάθεση και αν έχει ένας επιχειρηματίας, εάν δεν ξέρει πώς να πουλήσει και πως να πείσει την αγορά ότι το προϊόν του είναι το καλλίτερο, τότε δεν θα καταφέρει να κάνει και πολλά πράγματα!
Και στην τελευταία θέση με ποσοστό 15%, βρίσκεται η απάντηση “τα χρήματα”. Είναι γεγονός ότι τα χρήματα από μόνα τους δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα σε μια επιχείρηση εάν δεν έχει οργάνωση και προγραμματισμό, εάν ο επιχειρηματίας δεν έχει την διάθεση να δημιουργήσει νέα πράγματα, εάν δεν έχει ένα σοβαρό πλάνο marketing και δεν ξέρει να πουλάει!
Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι εάν πραγματικά θέλετε να ξεκινήσετε κάτι, ή έχετε επιχείρηση και θέλετε να την αναπτύξετε, τα χρήματα δεν θα πρέπει να αποτελούν το εμπόδιο! Το σημαντικό είναι να υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε. Ξεκινήστε την ανάπτυξη της επιχείρησης σας με αυτά!
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 7:26 μ.μ. 4 σχόλια
Ετικέτες επιχειρείν, επιχειρηματικότητα
Τρίτη 20 Μαΐου 2008
Πως θα Αναζητήσετε Νέες Επιχειρηματικές Ιδέες
Κάθε επιχείρηση ξεκινάει με μια ιδέα. Η ανεύρεση όμως της “ιδέας” είναι ίσως από τα δυσκολότερα πράγματα για πολλούς ανθρώπους και κυρίως τους νέους που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό χώρο. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Μπερδεύονται και τελικά βαλτώνουν. Παρακάτω θα δούμε εφτά σημαντικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να αναζητήσετε νέες επιχειρηματικές ιδέες.
Συχνά έρχομαι αντιμέτωπος με ερωτήσεις όπως, “…πες μας κάποια ιδέα να ξεκινήσουμε!” ή “…ποια επιχείρηση λείπει από την περιοχή;”. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έτοιμες λύσεις με εγγύηση επιτυχίας δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή αρχή:
1. Διαλέξτε κάτι που αγαπάτε πραγματικά
Καταρχήν αυτό που θα κάνετε θα πρέπει να το αγαπάτε! Όσο καλή ιδέα και αν είναι, δεν θα πετύχει εάν δεν δείξετε όρεξη και διάθεση για να πετύχει. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί, είναι ότι μπαίνουν σε έναν κλάδο που δεν τους αρέσει πραγματικά και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον. Στη συνέχεια πιέζονται να τα καταφέρουν αλλά “δεν τους βγαίνει”. Χρειάζεται πάθος και ενθουσιασμός για να πετύχετε. Και αν δεν κάνετε κάτι που να σας “τραβάει”, δεν θα έχετε ούτε πάθος, ούτε ενθουσιασμό. Διαλέξτε λοιπόν ένα πεδίο το οποίο σας αρέσει να ασχοληθείτε. Κάντε μια επιχείρηση που θα την αγαπήσετε και θα αισθάνεστε ωραία όταν μπαίνετε μέσα το πρωί.
2. Ψάξτε για προβλήματα !
Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζητήστε νέες ιδέες. Βγείτε έξω και ψάξτε για προβλήματα παντού! Τι προβληματίζει τον κόσμο και τους καταναλωτές; Τι ψάχνει και δεν το βρίσκει; Τι δεν του αρέσει; Εσείς οι ίδιοι τι προβλήματα αντιμετωπίζετε; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που θα δίνει την λύση; Όπου υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει και μια λύση, που σημαίνει ότι υπάρχει και μια ευκαιρία, για να κάνετε την λύση, επιχείρηση!!
3. Θα μπορούσατε να μετατρέψετε το χόμπι σας σε επιχείρηση;
Ίσως στον ελεύθερο χρόνο σας έχετε αποκτήσει ικανότητες και γνώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιχείρηση. Έχοντας την τεχνογνωσία, κάτι που κάνετε για ευχαρίστηση, θα μπορούσε να σας αποδώσει χρήματα. Πριν μερικούς μήνες, επισκέφθηκε το γραφείο μου μια κυρία όπου στον ελεύθερο χρόνο της και για να χαλαρώσει φτιάχνει μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, και λικέρ. Σήμερα σκέφτεται να ξεκινήσει την δική της επιχείρηση πουλώντας τα προϊόντα αυτά!
4. Επισκεφθείτε Εμπορικές Εκθέσεις
Οι επισκέψεις σε εκθέσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά. Ίσως δείτε κάποιο προϊόν το οποίο δεν υπάρχει στον τόπο σας και μπορείτε να το φέρετε. Μια υπηρεσία που επίσης δεν υπάρχει και θα μπορούσατε να εφαρμόσετε. Σε κάθε περίπτωση βλέποντας νέα πράγματα, το μυαλό σας θα ανοίξει περισσότερο που σημαίνει ότι μπορεί να σκεφτείτε μια καλή ιδέα!
5. Βρείτε τις νέες τάσεις
Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι; Πως ξοδεύουν τα χρήματα τους; Σε ποιες περιοχές πηγαίνουν να ζήσουν; Ποιες υπηρεσίες απαιτούν; Ποια προϊόντα θα χρειαστούν; Τι άλλο θα ήθελαν και δεν το έχουν; Παρακολουθήστε τα νέα, εφημερίδες και περιοδικά. Το internet είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή. Επισκεφθείτε web sites εφημερίδων και περιοδικών άλλων χωρών και κυρίως της Αμερικής. Προσπαθήστε να καταγράψετε τις νέες τάσεις, δείτε ποιες ευκαιρίες δημιουργούνται και μπορούν να γίνουν επιτυχημένες επιχειρήσεις.
6. Αντιγράψτε μια ιδέα !
Μια ιδέα δεν είναι απαραίτητο να είναι νέα ή ακόμα και αρχική. Στην πραγματικότητα ελάχιστες επιχειρήσεις είναι βασισμένες σε νέες ιδέες. Παρατηρήστε τι συμβαίνει πέρα από τον τόπο που ζείτε, στις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό. Τι δεν έχουμε και θα μπορούσατε να φέρετε; Ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν καλά στις άλλες περιοχές και εμείς ακόμα δεν έχουμε; Ψάξτε για ήδη επιτυχημένες ιδέες και κάντε την δική σας επιχείρηση.
7. Κάντε την δική σας επιχείρηση σας μέσω franchising
Το franchising είναι μια συνεχώς αυξανόμενη μέθοδος για την δημιουργία μιας επιχείρησης. Η επίσκεψη σε μια έκθεση franchising θα σας δώσει σίγουρα πολλές νέες ιδέες. Η απόφαση όμως να επενδύσετε σε ένα σύστημα franchise και η διαδικασία επιλογής της κατάλληλης ιδέας είναι σημαντικό βήμα και σίγουρα θα πρέπει να δαπανήσετε πολύ χρόνο σε έρευνα, πριν πάρετε την τελική απόφαση.
Ελπίζω έως τώρα να έχετε πάρει μια ιδέα για τον τρόπο που μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Το σημαντικό είναι να υιοθετήσετε τον "τρόπο σκέψης", παρά να ψάχνετε για “έτοιμες λύσεις”.
Εάν ακόμα δεν έχετε κάποια ιδέα, δοκιμάστε να ρωτήσετε φίλους, γνωστούς και την οικογένεια σας. Εξαντλήστε όλες τις ιδέες που έχουν. Ρωτήστε τους ξανά και ξανά. Ακολουθήστε τα βήματα που είδαμε, και σύντομα θα έρθετε πιο κοντά σε μια νέα επιχειρηματική ιδέα !!
Follow my posts on Twitter and Facebook.
Επίσης σχετικά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε:
- Όταν ο καιρός για μια Ιδέα έχει φτάσει
- Τι να κάνετε και τι Όχι πριν ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση
- Πως θα φτιάξετε το δικό σας Επιχειρηματικό Σχέδιο
- Τρεις Μύθοι για τις επιχειρήσεις
- Marketing: Πως θα ξεκινήσετε!
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 8:08 μ.μ. 21 σχόλια
Ετικέτες επιχειρείν, επιχειρηματικές ιδέες, επιχειρηματικότητα
Πέμπτη 15 Μαΐου 2008
Εμπορικές Εκθέσεις: Κάντε την συμμετοχή σας πετυχημένη
Μεταξύ των μεθόδων μάρκετινγκ που μπορεί να εφαρμόσει μια επιχείρηση, είναι και οι εμπορικές εκθέσεις που αποτελούν αναμφισβήτητα έναν πολύ αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο προβολής των προϊόντων και υπηρεσιών μιας επιχείρησης. Η συμμετοχή σας σε μια έκθεση μπορεί να σας φέρει κοντά στον κόσμο και στους “πιθανούς” πελάτες σας. Σας δίνει την ευκαιρία να προβάλλεται πρόσωπο-με-πρόσωπο τα οφέλη των προϊόντων και υπηρεσιών σας.
Αυτό που έχω προσέξει στις εκθέσεις που επισκέπτομαι, αλλά και που έχω συμμετάσχει, είναι ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες που παίρνουν μέρος δεν κάνουν ούτε τα βασικά από αυτά που θα έπρεπε να κάνουν προκειμένου τα λεφτά που δώσανε να “πιάσουνε τόπο” και να έχουν το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα από την συμμετοχή τους.
Ανοργάνωτα περίπτερα, φτωχή παρουσίαση των προϊόντων, αμηχανία με τους πελάτες, κακή προσέγγιση, και διαφημιστικό υλικό χωρίς στόχευση, είναι μερικά από τα σημεία που πολλοί δεν δίνουν σημασία, και μετά παραπονιούνται ότι πετάξανε τσάμπα τα χρήματα τους!
Έχω συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και έχω επισκεφτεί τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη (Λονδίνο-WTM, Βερολίνο-ITB, Παρίσι-SIAL). Θα σας μεταφέρω κάποια απλά πράγματα που έχω δεί να κάνουν άλλοι στο εξωτερικό (αλλά και στην Ελλάδα) τα οποία και έχω εφαρμόσει κατά καιρούς, όταν ο οργανισμός που εργάζομαι (ΚΕΤΑ), συμμετείχε με δικό του περίπτερο σε κάποια έκθεση.
Έτσι λοιπόν, μερικές πολύ χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε κατά την διάρκεια της συμμετοχής σας σε μια έκθεση (και οποίες έχουν “δουλέψει” για εμένα) είναι:
- Καταρχήν καθορίσετε τους λόγους που “κατεβαίνετε” σε μια έκθεση και προσδιορίσετε με ακρίβεια τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής σας.
- Προσελκύστε τους επισκέπτες σας με χαμόγελο και χειραψία. Ενθαρρύνετε τους να θέλουν να περάσουν χρόνο στο περίπτερό σας.
- Η γλώσσα του σώματος θα πρέπει να είναι εξίσου ευχάριστη. Για παράδειγμα μην στέκεστε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην είσοδο, θα δημιουργήσετε αρνητική εντύπωση.
- Προετοιμάστε τέσσερις με πέντε ερωτήσεις που θα σας διευκολύνουν στη συζήτηση με τους επισκέπτες σας.
- Προσπαθήστε οι ερωτήσεις να είναι “ανοιχτού τύπου”, να προκαλούν δηλαδή τον πελάτη σε συζήτηση. Οι λέξεις με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε τέτοιες ερωτήσεις είναι: ποιος, με ποιον τρόπο, πότε, πού, γιατί ή πως. Οι ερωτήσεις σας δεν θα πρέπει να παράγουν απαντήσεις του “ναι” και του “όχι”. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνετε μια εποικοδομητική συζήτηση μαθαίνοντας τις πραγματικές ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του πελάτη σας.
- Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε διάλεξη ή απλώς να παρουσιάσετε τα “εξαιρετικά” προϊόντα και υπηρεσίες που διαθέτει η επιχείρησή σας. Η δουλειά σας είναι να κουβεντιάσετε με τους πελάτες σας, να τους ακούσετε προσεκτικά, να βρείτε τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην δουλειά τους. Στη συνέχεια μπορείτε να τους παρουσιάσετε τα προϊόντα σας.
- Μην ξεχνάτε τον κανόνα 80/20 - 80% ακούμε και 20% μιλάμε.
- Προσπαθήστε να κρατήσετε τις διευθύνσεις των επισκεπτών σας. Δώστε τους κίνητρα να το κάνουν. Οι πληροφορίες αυτές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες αργότερα.
- Μοιράστε φυλλάδια, κάρτες, στυλό και ότι άλλο υλικό προώθησης διαθέτετε ώστε ο επισκέπτης να το κρατήσει και να το πάρει μαζί του. Φροντίστε να έχετε αρκετά μαζί σας ώστε να μην ξεμείνετε.
- Χρησιμοποιήστε αφίσες και πόστερ που θα δείχνουν ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη που μπορούν να παρέχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες σας.
- Επίσης μια πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε μια παρουσίαση στο “power point” με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δουλειές που έχετε κάνει και να την προβάλετε στην οθόνη του υπολογιστή σας ή σε μεγάλη οθόνη με projector. Σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή των επισκεπτών.
Μην ξεχάσετε να εσωκλείσετε και μια επιστολή που θα τους ευχαριστείτε για το ενδιαφέρον που έδειξαν κατά την επίσκεψη στο περίπτερο σας. Να είστε βέβαιοι πως οι πελάτες σας θα το εκτιμήσουν αυτό. Καλή επιτυχία!
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 11:35 π.μ. 2 σχόλια
Ετικέτες Εκθέσεις, επιχειρηματικότητα, marketing
Πέμπτη 8 Μαΐου 2008
Τα τελευταία Νέα για το ΕΣΠΑ
Πριν λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει ένα κείμενο με τίτλο “Τι είναι το ΕΣΠΑ;”, όπου εξηγούσαμε με απλά λόγια τα βασικά του σημεία. Επειδή έχει αναπτυχθεί μια “φιλολογία” σχετικά με το τί είναι και τί δεν είναι το ΕΣΠΑ, την οποία και ζω καθημερινά στο γραφείο μου, θα επαναλάβω ορισμένα πράγματα, και στην συνέχεια θα δούμε τις τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα.
ΕΣΠΑ σημαίνει "Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς", και είναι η νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Το Γ΄ ΚΠΣ ήταν η προγραμματική περίοδος 2000-2006, το οποίο έχει φτάσει πλέων στο τέλος του. Ξεκινάει λοιπόν μια νέα προγραμματική περίοδος έως το 2013, η οποία ονομάστηκε ΕΣΠΑ, και είναι με άλλα λόγια το Δ΄ ΚΠΣ, δηλαδή το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
- Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
- Δράσεις για την βελτίωση της Διοικητικής ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης
- Δράσεις για την ανάπτυξη μεταφορικών δικτύων
- Δράσεις για την Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
- Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού,
- Δράσεις για την διάδοση των νέων τεχνολογιών, και την ψηφιακή σύγκλιση
Τώρα τα τελευταία νέα που έχουμε γύρω από το ΕΣΠΑ, και σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας του υπ. Ανάπτυξης κ. Ελ. Σταυρόπουλου στην εφημερίδα Ελεύθερο Τύπο (στις 3/5/2008), οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν φέτος γύρω στο Φθινόπωρο και μία από τις καινοτομίες του νέου προγράμματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν, για τις περισσότερες δράσεις, προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων. Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα ορίζονται ημερομηνίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Για παράδειγμα, όσες αιτήσεις υποβάλλονται ως το τέλος του χρόνου θα αξιολογούνται (π.χ.) τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά, ακόμα και θα καταργηθούν αρκετά από τα δικαιολογητικά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προηγούμενων προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ. Με την υποβολή της αίτησης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μόνο το επενδυτικό σχέδιο, ενώ τα λοιπά δικαιολογητικά (π.χ. φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, καταστατικό, άδειες λειτουργίας κ.λπ.) θα προσκομίζονται με την έγκριση της “αίτησης-πρότασης”.
- Θα επαναληφθούν τα προγράμματα ενίσχυσης νέων, γυναικών, πολυτέκνων, και ΡΟΜ για ίδρυση επιχειρήσεων. Τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας θα είναι τα πρώτα που θα προκηρυχθούν μέσα στον Φθινόπωρο. Θα υπάρξουν επίσης προκηρύξεις προγραμμάτων για δραστηριότητες που φθίνουν (π.χ. κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, ένδυση, υπόδηση, αργυροχρυσοχοΐα), παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Ε.Ε. να δεχθεί κλαδικές ενισχύσεις.
- Θα υπάρξουν και στη νέα προγραμματική περίοδο, ενισχύσεις για το εμπόριο και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με το Γ’ ΚΠΣ.
- Στον τομέα της ενέργειας θα υπάρχουν και πάλι επιδοτήσεις για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), ενώ θα χρηματοδοτηθούν σειρά μεγάλων έργων.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα” (ΕΠΑΕ), είναι το πρώην Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” (ΕΠΑΝ) με συνολικό προϋπολογισμό (χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στα κοινοτικά προγράμματα) 3,2 δισ. ευρώ και είναι αυτό που περιλαμβάνει τις περισσότερες δράσεις για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καμία δράση του. Υπομονή έως τον Φθινόπωρο λοιπόν.
Επίσης έχει ξεκινήσει πιλοτικά και η λειτουργία του επίσημου web site για το ΕΣΠΑ, από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι αρκετά χρήσιμο και κατατοπιστικό. Επισκεφθείτε το εδώ.
Αναρτήθηκε από Vasilis Pappas στις 11:16 μ.μ. 3 σχόλια
Ετικέτες ΕΣΠΑ, Προγράμματα επιδότησης