Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Τι είναι το ΕΣΠΑ;

Πιστεύω όλοι έχετε δει την διαφήμιση με τον Αθερίδη να τρέχει πάνω σε μια vespa. Η διαφήμιση κάνει ένα έξυπνο λογοπαίγνιο, θέλοντας να περάσει το μήνυμα του ΕΣΠΑ. Πολλοί νομίζουν ότι έχει να κάνει με προγράμματα που “τρέχουν” αυτή την στιγμή και ρωτούν εάν μπορούν να ενταχθούν. Ξεκαθαρίζω λοιπόν: ΕΣΠΑ δεν είναι κάποια επιδότηση, και δεν τρέχει αυτή τι στιγμή.*

ΕΣΠΑ σημαίνει "Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς", και δεν είναι τίποτα άλλο από την νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Όλοι θα θυμάστε το Γ΄ ΚΠΣ. Ήταν η προγραμματική περίοδος 2000-2006. Το Γ΄ ΚΠΣ έχει φτάσει στο τέλος του. Ξεκινάει λοιπόν μια νέα προγραμματική περίοδος έως το 2013, η οποία ονομάστηκε ΕΣΠΑ. Και είναι με άλλα λόγια το Δ΄ ΚΠΣ, δηλαδή το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Δεν είναι λοιπόν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι γενικότερα το σύνολο των προγραμμάτων. Θα το χαρακτήριζα ως μια “ομπρέλα” κάτω από την οποία, μεταξύ άλλων, βρίσκονται και τα προγράμματα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, τα οποία και σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Το ΕΣΠΑ έχει ως κοινοτική συνδρομή 20,4 δισ. Ευρώ, τα οποία με την εθνική χρηματοδότηση αθροίζονται σε 32 δισ. Ευρώ.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πρόκειται να υλοποιηθούν 8 Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, που αντιστοιχούν στο 61% των πόρων και 5 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), στα οποία κατανέμεται το 39% της δημόσιας χρηματοδότησης.

Το τομεακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα” (το πρώην Ανταγωνιστικότητα) με δημόσια χρηματοδότηση (εθνική και κοινοτική) 1,721 δισ. ευρώ, είναι αυτό που περιλαμβάνει τις περισσότερες δράσεις για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καμία δράση του.

Η εκτίμηση μου είναι ότι τα περισσότερα προγράμματα θα αργήσουν να προκηρυχθούν. Τέλη Φθινοπώρου - αρχές του 2009. Υπομονή λοιπόν!

Για περισσότερα νέα σχετικά με το ΕΣΠΑ και όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Αναπτυξιακό Νόμο, επισκεφθείτε το νέο μας blog ΕΣΠΑ: 2007-2013.

* [UPDATES]

UPDATE (28/1/2009)

Βρισκόμαστε 1 χρόνο μετά (παρά 1,5 μήνα) από την αρχική δημοσίευση αυτού του post! Και δυστυχώς ακόμα δεν έχει τρέξει κανένα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, που να αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες μας λένε ότι μέσα στον Φεβρουάριο – Μάρτιο ΄09, θα τρέξουν τα πρώτα προγράμματα!! Και ποια θα είναι τα προγράμματα αυτά;;

Περιμένουμε την προκήρυξη της δράσης για τον εκσυγχρονισμό των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων όπου εκεί θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον 3 χρόνια, απασχολούν μέχρι 50 άτομα και έχουν τζίρο μέχρι 10.000.000 ευρώ. Ενώ το ποσό που μπορεί να πάρει κάποιος θα κυμαίνεται από 30.000 έως 450.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα είναι 40%.Οι δαπάνες θα αφορούν την αγορά εξοπλισμού, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου, προβολή και προώθηση προϊόντων κλπ.

Επίσης αναμένεται μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες να προκηρυχθεί Ειδικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των κλάδων Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης, Υπόδησης, και Δέρματος. θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστον 3 χρόνια, απασχολούν μέχρι 250 άτομα και έχουν τζίρο μέχρι 50.000.000 ευρώ. Το ποσό που μπορεί να πάρει κάποιος θα κυμαίνεται από 30.000 έως 180.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα είναι 55%. Οι δαπάνες θα αφορούν την αγορά εξοπλισμού, λογισμικού, την πιστοποίηση της ποιότητας, την προβολή και την προώθηση, τη συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ.

Επίσης ανάμεσα στα προγράμματα αυτά που περιμένουμε και μάλιστα σύντομα (εντός του Φεβρουαρίου) είναι και τα προγράμματα της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από τον ΕΟΜΜΕΧ.Θα υπενθυμίσω ότι τα 2 προγράμματα αυτά έχουνε τρέξει 4 φορές τα τελευταία χρόνια και είναι από τα πιο δημοφιλή. Αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση στους τομείς μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού. Θα δοθεί "προβάδισμα" σε προτάσεις που "φέρουν νέες ιδέες", είτε στον τρόπο οργάνωσης της επιχείρησης, είτε στις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχονται, είτε στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Το ποσοστό χρηματοδότησης αναμένεται να είναι 50%, ενώ το ποσό που μπορεί κάποιος να πάρει και να κάνει την επιχείρηση του θα κυμαίνεται από 30.000 έως 150.000 ευρώ για τη μεταποίηση και από 30.000 έως 100.000 ευρώ για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Όσοι είναι άνδρες θα πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 35 ετών ενώ για τις Γυναίκες είναι από 18 ετών έως 55.

Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε! Υπομονή λοιπόν λίγο ακόμα σε όλους τους φίλους του blog που ενδιαφέρονται είτε να εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση τους, είτε να ξεκινήσουν μια νέα.

UPDATE 12/3/09
Ξεκίνησαν τα Προγράμματα της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από τον ΕΟΜΜΕΧ. Δείτε αναλυτική παρουσίαση και των δυο Προγραμμάτων εδώ!

UPDATE 29/4/09
Ο Αναπτυξιακός Νόμος, μετά τις αλλαγές του Μαρτίου, βρήσκετε σε εξέλιξη.
Τα Προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας τρέχουν κανονικά και κλείνουν στις 30/6/09.
Ξεκίνησε από τις 22/4 το Πρόγραμμα e-security.

Follow my posts on Twitter and Facebook.

Επίσης σχετικά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε:

Stumble Upon Toolbar

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι άλλο πρόγραμμα. Κι άλλα λεφτά. Κι άλλες διαπλοκές. Κι αποτέλεσμα μηδαμινό, πιθανολογώ. Με τόσους πακτωλούς χρημάτων που έχουμε πάρει όλα αυτά τα λεφτά από την ΕΕ θα έπρεπε να ζούσαμε στην καλύτερη χώρα της Ευρώπης από όλες τις απόψεις. Αλλά φευ! Other People's Money...

Vasilis Pappas είπε...

Πιθανολογείς σωστά, χωρίς να θέλω να είμαι απαισιόδοξος. Επειδή όμως έχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά όλη την εξέλιξη του Γ ' ΚΠΣ (και κυρίως μετά το 2002) με τα χρήματα που έχουνε δοθεί θα έπρεπε τώρα η Ελλάδα να είναι, αν όχι η καλλίτερη χώρα της Ευρώπης, σίγουρα όμως μια από τις ανεπτυγμένες και με ισχυρή οικονομία. Εξάλλου αυτή είναι η φιλοσοφία της E.U.(αναλυτικά εδώ: http://epixeirein.blogspot.com/2007/09/blog-post_21.html). Μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά. Συνεχόμενα από το '85. Και βάλτε και τον Αναπτυξιακό Νόμο, που δίνει extra χρήματα για επενδύσεις από εθνικά κεφάλαια. Οπότε μιλάμε για ακόμα περισσότερα χρήματα. Γιατί όμως γίνεται αυτό;; Τι φταίει;;

Vasilis Pappas είπε...

Προσωπικά εντοπίζω το πρόβλημα στους εξής 3 παράγοντες (χωρίς να σημαίνει ότι είναι οι μοναδικοί):
1ον. Στην ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί τα χρήματα αυτά (μπέρδεμα με τις Διαχειριστικές αρχές, ανούσια γραφειοκρατία για να πάρει κάποιος τα λεφτά του, πολύ κακός έλεγχος και παρακολούθηση των επενδύσεων).
2ον. Στην παντελή έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας από τους ίδιους τους επιχειρηματίες το οποίο έχω επαναλάβει πολλές φορές μέσα στο blog. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τα προγράμματα είναι ένας καλός τρόπος να “βγάλουνε τζάμπα λεφτά” και να καλύψουνε τρέχουσες ανάγκες (δάνεια, προμηθευτές, κλπ.). Στο τέλος την πατάνε ακόμα περισσότερο. Επιπλέων δεν μπορεί ο άλλος εκεί που είναι βοσκός στο βουνό, να γίνει μέσα σε μια μέρα ξενοδόχος επειδή το κράτος του δίνει επιδότηση για αγροτουρισμό. Και φυσικά χωρίς καμία εκπαίδευση. Πώς να πάει καλά ο τουρισμός μετά, όταν ασχολούνται άτομα άσχετα με το αντικείμενο!!
3ον. Στις χαμηλές υπηρεσίες (ευγενικά) που προσφέρουν οι διάφοροι “Σύμβουλοι” προς τους υποψήφιους επενδυτές. Ο καθένας μπορεί να βαφτίσει τον εαυτό του “Σύμβουλο” και να ασχοληθεί με σύνταξη μελετών και προγραμμάτων χωρίς κανένα υπόβαθρο. Πολλοί από αυτούς (σίγουρα υπάρχουν και οι σωστοί – δεν ισοπεδώνω τα πάντα), κοιτάζουν μόνο να πάρουν το 5,6 ή και 10% της επένδυσης να κάνουν τα πολύ βασικά και να φύγουν, αφήνοντας τον επενδυτή και την επένδυση στην τύχη τους. Δυστηχώς συμβαίνει αυτό! Αν ο κλάδος αυτός δούλευε αποτελεσματικά και με κανόνες, πιστέψτε με η απορρόφηση και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Αυτά προς το παρόν…

Hair Plus Academy είπε...

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Έψαχνα να βρω τι είναι το ΕΣΠΑ και δεν μπορούσα να βρω κάτι συγκεκριμένο. Δυστυχώς δεν είναι οι επιδοτήσεις που περίμενα. Και έχετε απόλυτο δίκιο, είναι πολύ δύσκολο να πάρεις μια επιδότηση. Οι λόγοι 1) και 3) που αναφέρεις είναι τα εμπόδια που συνάντησα ως τώρα. Και ελπίζω όχι ο 2). Πρέπει να προσθέσω και κάτι άλλο οσο αναφορά το κράτος. Τις περισσότερες φορές οι όροι που βάζουν σου δίνουν την εντύπωση ότι δεν θέλουν να δώσουν καθόλου χρήματα. Και παραδείγματα έχω πολλά δεν είναι όμως η ώρα να τα αναφέρω τώρα. Είναι ειρωνεία να προσπαθούν να αυξήσουν την απορρόφηση των κονδυλίων ενώ από την άλλη να βάζουν παράλογους όρους που αποκλείουν πιθανούς αποδέκτες τους. Τι να πω; Ελλαδίτσα.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας αγαπητοί μου,
μήπως κάποιος θα μπορούσε να με πληροφορήσει σχετικά με τον χρόνο εναρξης του ΕΣΣΑΑΛ ? - leader αιείας - .
ευχαριστώ πολύ,
Θανάσης

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε Θανάση,
Υποθέτω αναφέρεσε στο Πρόγραμμα για την Αλιεία 2007-2013.
Προσωπικά δεν γνωρίζω πολλά πράγματα. Πληροφορίες όμως θα βρείς εδώ: http://www.alieia.gr/4pp/default.htm.
Σχετικά με το leader Αλιείας, θα βρείς το κείμενο εδώ: http://www.ando.gr/4pp/index.htm.
Για το πότε ξεκινάνε όλα αυτά τα Προγράμματα, κανείς ακόμα δεν ξέρει! Τα βλέπω προς τέλη Φθινοπώρου, αρχές του 2009!

Θανάσης Κάλυμνος είπε...

Καλημέρα φίλε Βασίλη απο την Κάλυμνο,
ευχαριστώ για την ευγενική σου φιλιξενία στην σελίδα σου, καθώς επίσης και για την απάντηση σου.
Ναι εχεις δίκιο, αναφέρομαι στο πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 !
Ο θεός μόνο να το κάνει 2007, μιας και μάλλον και απο την απάντηση σου συμπαιρένω οτι θα αρχίσει μετά απο 2 χρόνια.
Αχ Ελλαδίτσα μας, λιώνεις στο ζουμί σου !
Επειδή οι δύο ιστοδελίδες που μου υποδικνύεις ειναι εντελώς μη ενημερωμένες, θα σου ημουν υπόχρεος για κάποια πιο φρέσκια ενημέρωση, οταν κάτι ερθει στην αντίληψη την δική σου η οποιου αλλου.
Κατά τα αλλα καλό καλοκαίρι, και εαν κάποιος θα ηθελε να κατηφορήσει προς τα μέρη μου για καλό ουζάκι με χταπόδι, ας ρίξει σύρμα ! πάντα στην διάθεση σας.
Θανάσης

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε,αν με το ΕΣΠΑ θα μπορούσα να κάνω ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Χαλκιδική. Είμαι γυναίκα 36 ετών. Ευχαριστώ.

Vasilis Pappas είπε...

@ανώνυμος
Επειδή ακόμα δεν έχει προκυρηχθεί καμία Δράση για ιδιώτες από το ΕΣΠΑ, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα και αν θα συμπεριλαμβάνει επιδοτήσεις για ανέγερση ενοικιαζομένων δωματίων.
Εαν ισχύσει ότι και στο Γ ΚΠΣ, τότε πιθανόν να υπάρξουνε προγράμματα που θα μπορεί κάποιος να επιδοτηθεί για την ίδρυση επιχείρησης ενοικιαζομένων δωματίων. Προς στιγμήν θα πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονη!!

Θανάσης Κάλυμνος είπε...

καλησπέρα σε ολους πάλι απο την Κάλυμνο.
Για την κυρία απο την Χαλκιδική, απο οτι γνωρίζω μιας και εγω ενδιαφέρομαι για κάτι ανάλογο, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 09. Τότε θα βγουν στον αέρα τα προγράμματα του αγροτικού LEADER, που εσεις εκει εντάσεσθε. Για περισσότερες πληροφορίες κατα την αποψη μου θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αναπτυξιακή Χαλκιδικής(η αλλιως ομάδες τοπικής δράσεις, ΟΤΔ, οπως υα αναφέρονται κατά την νεα περίοδο)http://www.anetxa.gr/.
Τώρα οσον αφορά την επένδυση δε ενοικιαζόμενα δωμάτια η rent rooms, νομίζω πως πρέπει να το σκεφθείτε λίγο περισσότερο και σε διαφορετική κατεύθυνση. Τι εννοώ? Αυτού του ειδους οι επενδύσεις ειναι κατά την αποψη μου πλέον αναχρονιστικές. Πρέπει να δούμε επενδύσεις πιο φρέσκες και αποδοτικές. Εννοώ επενδύσεις σε βίλες, σουίτες κλπ. Εαν κοιτάξουμε ποια πελατεία εσωσε φέτος τον τουρισμό της Χαλκιδικής, θα δούμε πως ηταν οι νέες αποκαλούμενες αγορές π.χ. αγορές της Ρωσσίας, Ουκρανίας κλπ. Οι αγορές αυτές θα ειναι οι μελλοντικές αγορές κατα την αποψη μου και οχι μόνο σε απόλυτα νούμερα, αλλά και διότι εχουν χρηματική επιφάνεια και ειναι διατεθιμένοι να ξοδέψουν. Σαν να λέγαμε οι Ελληνες απο την ανατολική Ευρώπη !

Εχω μια ιδέα και θα ηθελα την γνώμη σας. Θα μπορούσαμε απο αυτή την σελίδα να ανοίξουμε ενα fomum τουρισμού, οπου ο καθένας θα μπορούσε να αναπτύξει τις απόψεις του ?

Περιμένω απάντηση σας,
μέχρι τότε να εισθε ολοι καλά,
φιλικά,
Θανάσης απο Κάλυμνο

Vasilis Pappas είπε...

Γειά σου φίλε Θανάση,
Πράγματι καλό είναι η κυρία να επικοινωνήσει με τοπικούς φορείς της Χαλκιδικής για καλύτερη ενημέρωση. Σωστή η παρέμβασή σου.
Όσον αφορά το forum τουρισμού, θα ήταν πολύ καλό να υπάρχει ώστε να συζητάμε τέτοια θέματα. Αφού υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παρα πολύ κόσμο. Με προβληματίζει όμως η δομή του blog, που είναι περιορισμένων δυνατοτήτων! Μια λύση είναι να γράψω ένα κείμενο σχετικά με τον τουρισμό όπου εκεί θα μπορεί να γίνει κάποιος διάλογος. Εαν κάποιος άλλος φίλος του blog έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό για το πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα χαρώ να τον ακούσω.

Θανάσης Κάλυμνος είπε...

Γεια σου Βασίλη,
ευχαριστώ για την σύντομη απάντηση σου.
Οσοσν αφορά το forum τουρισμού,ειτε ειναι σε μορφή blog ειτε οτιδήποτε αλλο- εγω δεν εχω μεγάλη πείρα με αυτά- το σποδαίο θα ηταν να γίνει ετσι ολοι μας να καταθέσουμε τις γνώσεις και τους προβληματισμούς μας, ωστε μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα να εχουμε κάποια θετικά για ολους μας αποτελέσματα.
Θανάσης απο Κάλυμνο

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Ευχαριστώ που μου απαντήσατε για τα ενοικιαζόμενα στη Χαλκιδική.Θα είχε όντως πολύ ενδιαφέρον να γίνει ένα forum για τον τουρισμό. Ας το κάνει κάποιος... Χαιρετώ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα.Ειμαι μονο 19 ετων και λογο του οτι δεν εχω πειρα απο επιχειρηματικες κινησεις ουτε βεβαια μπορω να κατανοησω επαρκως αν οχι πληρως την αποφαση ρισκου μιας τετοιας κινησης συγχωρηστε οποιο,κατα την κριση και πειρα σας,λαθος σχολιο μου.Καταγομαι απο την Τηνο και σπουδαζω Πολιτικος Μηχανικος.Σπευδω να συμφωνησω με το σχολιο του "επιχειρειν" το Μαρτιο,και αν ειναι δυνατον να το παω λιγο παραπερα...Ο "ξενιος Ζευς δεν θα ηταν και ενθουσιασμενος μαζι μας"...Τι εννοω...Οταν καποιος εχει μεγαλωσει,γαλουχιθει και συνεχιζει να ζει ερμητικα κλεισμενος μεσα στο καβουκι του και του προσφερεται μια ευκαιρια για να "επιχειρησει" λογικο ειναι να την δεχθει.Ομως σχεδον σιγουρα δεν προκειτε να το κανει για να προσφερει πχ. στον τουρισμο ή τον τοπο του ουτε θα σεβαστει απολυτα τα λεφτα των τουριστων(εγχωριων ή μη)προσφεροντας τελικα λιγοτερα και βαζοντας ως extra τα βασικα!Και ομως,ενω οι περισσοτεροι απο εμας (αν οχι ολοι) απο καιρο εις καιρον εχουμε βιωσει μια τετοια κατασταση,και ενω εχουμε κανει "φασαρια", παραπονα,φτανοντας ακομα και στις αρμοδιες αρχες...ολα αλλαζουνε και ολα ιδια μενουν!Και οι βοσκοι συνεχιζουν να γινονται ξενοδοχοι και τα μποστανια ξενοδοχεια,αλλα με χρηματα της Ε.Ενωσεως και του φορολογουμενου που θα μπορουσαν να αξιοποιηθουν πολυ καλυτερα απο αλλους,κατα πολυ καταλληλοτερους.Γιατί συνεχιζεται λοιπον αυτο;Κατα τη γνωμη μου λογω ελλειψης καταλληλου και αποδοτικου ελεγχτικου μηχανισμου επιχορηγησεων,αλλα και λογω ελλεψης πολιτικης.Γιατι να μην χρηματοδοτεις το βοσκο,το γεωργο,τον οιοδιποτε για την βελτιωση της ηδη υπαρχουσας εργατικης πορειας;Και αν του διδεται μια εναλλακτικη(δημιουργια ξενοδοχειου)γιατι δεν προβλεπεται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ εκπαιδευση και προετοιμασια για την επιτυχη μεταβαση σε αυτο το σταδιο επιχειρηματικοτητας;Αλλωστε δεν ζει ο καθενας μονος του στο μικροκοσμο του,τετοιες κινησεις επηρεαζουν πολλους περισσοτερους απο τους ξενοδοχους..Με συγχωρειτε για το μεγεθος του σχολιου,ομως ειναι η πρωτη blog-δραση μου.Ελπιζω στο μελλον να βελτιωθω με τη βοηθεια σας.

Γιωργος Μ.

Θανάσης Κάλυμνος είπε...

Γεια σου Γιωργο Μ. απο την Τήνο.
Βρισκω τα σχόλια σου στο σύνολο τους πολύ ευστοχα.
Εχω ομως κάποια σχόλια.
1. Αναφορικά μο το επιχειρείν. Λυπάμαι να ακούω απο εναν νέο επιστήμονα να ειναι μουδιασμένος με την προοπτική του επιχειρείν. Ισα-ισα ισως αυτή να ηταν μια καλή ευκαιρία, εφ' οσον ειναι καλά σχεδιασμένη και μελετημένη να βγεί κάποιος απο το κουβούκι του.
2. Οσον αφορά τα σχόλια σου για την εγγατάλειψη του πρωτογενούς παράγοντα, εχεις δίκιο, οι Ελληνες εχουμε πλέον χάσει το στοίχημα με την παραγωγή και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια μετά την αποβιομηχάνηση στην ερημοποίηση της υπαίθρου με ολέθρια αποτελέσματα.
3. Αναφορικά με τους γεωργούς και τσομπάνους ξενοδόχους, ας εθετε το υπουργείο που επιδοτεί την εξής ευκολη προυπόθεση. Ολοι οι επιδοτούμενενοι για την επόμενη πενταετία απο την περαίωση της επένδυσης τους να δηλώνουν σαν τζίρο το ισότοπο της επιδότησης. Ετσι θα εκοβε τα πόδια των επίδοξων επενδυτών οι οποίοι μετατρέπουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε σπίτια για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα τα λεφτά του κόσμου να μην εχουν καμιά ανταποδοτικότητα.
Οποιος φίλος εχει να προσθέσει την δικά του αποψη, παρακαλώ να το κάνει για να εχουμε ολοι μας μια πιο σφαιρική ενημέρωση.
Αυτά για την ωρα,
φιλικά,
Θανάσης απο Κάλυμνο

webwonders-perea είπε...

Γεια σας ονομάζομαι Κωνσταντίνος έχω ανοίξει μέσω francise σχολή πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρομαι να ενταχθώ στο περιβόητο ΕΣΠΑ. Πόσο πιστεύεις πως μπορώ να περιμένω κι αν γνωρίζεις σχολές σαν τη δική μου μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ; Μήπως τελικά είναι χρήματα που θα πάνε σε λίγους και "εκλεκτούς".

Vasilis Pappas είπε...

Γεια σου Κων/νε,
Τα πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ όσον αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν (σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες) τέλη Φθινοπώρου αρχές του νέου έτους. Σχολές Πληροφορικής, εαν δεν αλλάξει κάτι από το Γ ΚΠΣ θα μπορούν να ενταχθούν, για ανακίνηση του χώρου και αγορά νέου εξοπλισμού.
Υπομονή λοιπόν!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ'όλα συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας.Είμαι φυσικοθεραπευτής με έναρξη εδώ και ένα χρόνο και σκέφτομαι να ανοίξω δικό μου χώρο.Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν υπάγομαι σε κάποιο πρόγραμμα και αν ναι, που πρέπει να απευθυνθώ.Ισχύει ότι θα πρέπει να περιμένω μέχρι τον Μάρτη για το ΕΣΠΑ?Ευχαριστώ πολύ.

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε Φυσικοθεραπευτή καταρχήν σε καλοσορίζω στο blog.
Προς στιγμήν κάποιο πρόγραμμα που να αφορά ίδρυση νέας μικρής επιχείρησης (που δραστηριοποιείτε στην παροχή υπηρεσίας ή το εμπόριο) δεν υπάρχει! Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να τρέχει ακόμα το πρόγραμμα το ΟΑΕΔ για νέους έως 32 χρονών - θα πρέπει όμως να επισκεφθείς το γραφείο του ΟΑΕΔ της περιοχής σου το συντομότερο και να ρωτήσεις εαν μπορείς να ενταχθείς!
Κατά τα άλλα ισχύει ότι από νέα χρονια θα βγούνε τα περισσότερα προγράμματα. Φαίνεται να υπάρχει μια καθυστέριση γενικότερα (όχι και τόσο προτότυπο για την ελλάδα :-). Εδώ θα είμαστε να ενημερώσουμε..

reni είπε...

Γνωριζεται που μπορω να μαθω πληροφοριες εαν επιδοτειτει δημιουργια τουριστικης μοναδας στην περιοχη της Ορεινης Κορινθιας. και εαν ναι τις προδιαγραφες για ενταξει στο προγραμμα. (π.χ. πρεπει να ειμαι αγροτης κ.τ.λ.)

webwonders-perea είπε...

Καλημέρα ,

είμαι ο Κωνσταντίνος και θα ήθελα να ρωτήσω αν αληθεύει πως συντομα και εν μέσω της κρίσης θα αναγγελθεί το πότε θα ξεκινήσει το ΕΣΠΑ ;

Vasilis Pappas είπε...

@reni
Σε όλες τις ορεινές περιοχές και σε όλη την Ελλάδα μπορεί κάποιος να κάνει τουριστικές μονάδες είτε μέσο του Αναπτυξιακού Νόμου είτε μέσω των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και LEADΕR (σε κάποιες όμως περιπτώσεις υπάρχουν περιορισμοί!)
Αυτή την στιγμή είναι σε ισχύ ο Αναπτυξιακός Νόμος (προσοχή: Δεν περιλαμαβάνει ενοικιαζόμενα δωμάτια παρά μόνον Ξενοδοχειακές μονάδες3* και πάνω).
Σε κάθε περίπτωση το καλλίτερο είναι να αναζητήσεις πληροφορίες σε φορείς της περιοχής σου. Θα βρείς σίγουρα πληροφορίες στην "Αναπτυξιακή Κορινθιακή Α.Ε.", σου δίνω και διεύθυνση: Περιάνδρου 56, Κόρινθος (Τηλ: 27410 71756 - 71419, Fax: 27410 73421, email: info@an-kor.gr)

@konstantinos
Προς το παρόν κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που να αφορά επιχειρήσεις ΔΕΝ έχει βγει! Αυτό που ακούγεται είναι ότι θα επισπευθούν οι διαδικασίες για την έναρξη του ΕΣΠΑ, μήπως και μπορέσει η οικονομία να αντλήσει κεφάλαια από εκεί! ..θα δούμε! Προς το παρόν είμαστε σε αναμονή!

reni είπε...

Ευχαριστω για την απαντηση. Ειμαι 21 ετων, φοιτητρια, μονιμος κατοικος Αθηνων. Ενδιαφερομαι για τη δημιουργια νεας τουριστικης μοναδας, ειτε ξενοδοχειο ειτε ενοικιαζομενα δωματια, πολυ καλης κατηγοριας γενικα ανα την Ελλαδα (αλλα και συγκεκριμενα στο προανεφερθεν μερος, Ορεινη Κορινθια) με ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ. Καποιοι μου εχουν πει οτι δε μπορω ή γιατι πρεπει να ειμαι αγροτης, ή λογω του νεαρου της ηλικιας μου, ή λογω του οτι ειμαι φοιτητρια. Οποιοσδηποτε γνωριζει, εγκυρα, κατι γυρω απο τα παραπανω θα ηταν ευπροσδεκτο καθε του σχολιο. Ευχαριστω εκ των προτερων.

Vasilis Pappas είπε...

Τίποτα από αυτά που σου είπανε δεν ισχύει !! Μπορείς εάν θέλεις να ξεκινήσεις τις διαδικασίες για ξενοδοχειακή μονάδα αύριο το πρωί, και να επιδοτηθείς για αυτό μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Προς το παρόν προγράμματα για ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν έχουνε βγει. Ο Αναπτυξιακός Νόμος όμως ισχύει κανονικά! Και εσύ ως φοιτήτρια 21 ετών μπορείς εάν θέλεις να υποβάλεις κανονικά την “πρόταση” σου! Μπορείς να απευθυνθείς για πληροφορίες στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (http://www.peloponnisos.gr) ή στα γραφεία της Αναπτυξιακής Κορινθιακής Α.Ε.
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες στείλε μου ένα email με αυτό που σε ενδιαφέρει να κάνεις ακριβώς για να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα.

Ανώνυμος είπε...

μηπως υπαρχει καποιος που να με μπορει να με βοηθησει, που μπορω να βρω τις προυποθεσεις και τις δυνατοτητες επιδοτησης ή τις προδιαγραφες και απαιτησεις που ειναι απαραιτητες για να αξιοποιησω ειτε με τουριστικη μοναδα είτε μεσω αγροτουρισμου μια εκταση 10 στρ στα 1100μ στην περιοχη Γελληνη στον Δημο Ξυλοκαστρου στην ορεινη κορινθια;

Vasilis Pappas είπε...

Θα βρεις την απάντηση στα δύο προηγούμενα σχόλια μου προς την "reni".

sartana είπε...

θα ηθελα να μαθω τι γινετε τωρα με το εσπα λενε οτι σε 20 μερες θα βγουν τα προγραμματα

Vasilis Pappas είπε...

Πράγματι ..υπάρχει μια έντονη φημολογία (μάλιστα άκουσα και τον ίδιο τον Υπουργό Ανάπτυξης να το αναφέρει) ότι μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα τρέξουν αρκετά προγράμματα αμάμεσα στα οποία και τα προγράμματα του ΕΟΜΜΕΧ Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, αλλά και πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό επιχερήσεων της μεταποίησης και του τουρισμού. Αναμένουμε...

reni είπε...

exw xanasteilei palaiotera e-mail kai se kapoia pira apantisi se kapoia oxi. tha itan dinaton na me pliroforisete ean uparxei kapoia istoselida pou na anaferete leptomerws gia tis proipotheseis entaxtheis sta ptrogrammata gia dimiourgia touristikis monadas, tis upoxrewseis pros autous ean entaxtheis toso kata tin diarkeia tis kataskeuis oso kai meta. i ean uparxei kapoio atomo idiwtis, mi kratikos foreas, o opoios gnwrizei genika panw sto thema kai mporei na lusei kapoies apories.. euxaristw

Ανώνυμος είπε...

Den exw katalavei kati. to ESPA se epidoth?Poia epaggelmata. Eimai mikros akoma 19 xronwn alla exw ena xwro kai 8elw na t anoixw kai na t kanw psuxagwgiko(Cafe-epitrapezia) San playhouse osoi xeroun...to Espa mporei na me voh8hsei kai pou prepei na apeu8un8w...sas parakalw voh8hste me!!!!!!!!

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε 19χρονε, τo ΕΣΠΑ όπως έχουμε ήδη αναφέρει είναι το σύνολο των Προγραμμάτων. Δυστηχώς σχεδόν ένα χρόνο μετά (παρά 1,5 μήνα) από την ανάρτηση αυτού του post, ΔΕΝ έχουν βγει ακόμα τα προγράμματα που αφορούν την ίδρυση αλλά και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων.
Τώρα για το cafe με επιτραπέζια που θέλεις να ανοίξεις υπάρχει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με 18 χιλιάδες ευρώ, αλλά αφορά νέους από 21 χρονών και πάνω!! Οπότε θα πρέπει να γραφτεί (το μαγαζί) σε κάποιου άλλου το όνομα εαν θέλεις να προχωρήσεις και να επιδιτηθείς!! Κάτι άλλο δεν υπάρχει προς το παρόν. Μέσα στιον Φεβρουάριο-Μάρτιο "ακούστηκε" ότι θα τρέξουν κάποια προγράμματα του ΕΣΠΑ ..σε αναμονή!!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα..απο που θα μπωρουσα να πληροφορειθω για τα προγραμματα ανακενησεις?αυτο απευθινετε κ σε κομμωτιρια?

Vasilis Pappas είπε...

Ναί αναφέρεται και σε κομμωτήρια (με κάποιες προϋποθέσεις βέβαια) ..αλλά όπως έχω ήδη αναφέρει, ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί κάποιο πρόγραμμα, και δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς και τις προϋποθέσεις! Σύντομα περιμένουμε τα πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ!

aristo είπε...

Πολυ ενδιαφεροντα ολα τα σχολια του επιχειρειν, ιδιως για καποιον χωρις εμπειρια στο αντικειμενο.. Η ερωτηση μου, τωρα που εφθασε ο Μαης 2009, γνωριζετε αν εχουν επιτελους βγει προκυρηξεις μεσω ΕΣΠΑ για τουριστικα καταλυματα (ενοικιαζομενα δωματια/ διαμερισματα/κατοικιες)??
Εγω ενδιαφερομαι για Νοτια Ευβοια και για μετατροπη υπαρχοντος συγκροτηματος κατοικιων (στα μπετα)σε καποια μορφη τουριστικου καταλυματος για ειδικες ομαδες τουριστων (π.χ. με ειδικες αναγκες κτλ) καθως και δυνατοτητα καποιων workshops. Δυστυχως επειδη η εκταση μου συνορευει με αιγιαλο και το κτισμα ειναι σε αποσταση μικροτερη των 50 μετρων απο αυτον , δεν δικαιουμαι να χτισω ξενοδοχειο, οποτε ο αναπτυξιακος νομος δεν με εξυπηρετει.
Οποτε η μονη μου επιλογη είναι το ΕΣΠΑ..Όμως στο παρελθον κυκλοφορουσε η φημη ότι τα προγραμματα ΕΣΠΑ δεν θα ασχολουνται πλεον με ενοικιαζομενα δωματια (εκτος ισως αν είναι σε ορεινες περιοχες). Επισης ειχα ακουσει ότι αν υπαρχει υφισταμενο κτηριο (όπως στην περιπτωση μου) ή ακομα και οικοδομικη αδεια , αυτά είναι αιτιες να απορριφθει εξ’αρχης η αιτηση σου.. Γνωριζετε αν ισχυουν οντως αυτοι οι περιορισμοι?? (Για να μην περιμενω αδικα δηλαδη!!!)
Ευχαριστω εκ των προτερων για οποιαδηποτε πληροφορια/απαντηση.
Αρης

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε aristo τα πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ ξεκίνησαν από τις 4/3/09 και είναι τα προγράμμτα της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από τον ΕΟΜΜΕΧ.
Όσον αφορά την τουριστική επένδυση που σε ενδιαφέρει, εντάσσεται στα 2 παραπάνω προγράμματα! Δεν έχει σημασία που είσαι στα μπετά. Μπορείς για τις δαπάνες από εδώ και πέρα να επιδοτηθείς. Μιλάμε όμως για Νέα Επιχείρηση!
Επείδή είναι αρκετά αυτά που θα πρέπει να γνωρίζεις ρήξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο που έχω γράψει: http://espa2007-2013.blogspot.com/2009/03/blog-post_06.html.
Επίσης για μια πιο άμεση συζήτηση, επικοινώνησε μαζί μου μέσω email.

aristo είπε...

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου και θα επικοινωνησουμε μεσω του email σου.
Τα ειχα υπ'οψιν τα προγράμματα της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας αλλα οσον αφορά την τουριστική επένδυση βλεπω οτι οριζονται σαν ανώτατο όριο συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού οι 100.000 Ευρω..Αρα το 50% που μπορω να ελπιζω να παρω ειναι 50.000 Ευρω (μειον τις αμοιβες συμβουλων για το φακελο κτλ)..Και επιπλεον πρεπει να πληρωθει και ο ΦΠΑ..
Αναρωτιεμαι λοιπον αν οντως υπαρχει ουσιαστικο οφελος, μιας και πιθανον αν χτισεις κατοπιν συνεννοησεων με τους κατασκευαστες για μειωμενα τιμολογια-μειωμενο ΦΠΑ κτλ, καποιες δεκαδες χιλιαδες ευρω τα γλιτωνεις!
Απο επενδυτικες προτασεις (αντιστοιχης δυναμικοτητας με τη δικη μου, πχ. 15 κλινων) παλαιοτερων ετων, ειχα την εντυπωση οτι τα λεφτα που επαιρνες ηταν περισσοτερα..Βασει της εμπειριας σου, πιστευεις οτι προκειται να βγουν προκυρηξεις στο μελλον με υψηλοτερα επιδοτουμενα ποσα (οποτε να αξιζει να περιμενει καποιος) ή στους οικονομικα δυσκολους καιρους μας, αυτες προκειται να ειναι οι καλυτερες ευκαιριες (οποτε ας τρεξουμε)??!

Vasilis Pappas είπε...

Πράγματι aristo για την επένδυση την οποία ενδιαφέρεσαι, τα χρήματα δεν είναι πολλά. Είναι μέχχρι 100 χιλ. ευρώ και για κτιριακά το 30% της επένδυσης. Ίσως στην περίπτωση σου να μην αξίζει τον κόπο, αλλά από την άλλη, γιατί όχι, από την στιγμή που δεν φαίνεται να τρέξει κάποιο άλλο πρόγραμμα!
Όσον αφορά την δημιουργία Νέων επιχειρήσεων με δραστηριότητα ενοικιαζομένων δωματίων δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες εαν θα τρέξει κάποιο πρόγραμμα. Θα βγεί σίγουρα πρόγραμμα για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, αλλά για δημιουργία Νέων δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες.
Οι περιπτώσεις επιδότησης ενοικιαζομένων φαίνεται πως είναι περιορισμένες. Είτε μέσω των Προγραμμάτων Νεανικής-Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, είτε μέσω κάποιου Προγράμματος ΟΠΑΑΧ ή Leader από το Υπουργ. Αγροτικής Ανάπτυξης εαν και εφόσον η περιοχή όπου θα χτίσεις την μονάδα σου, είναι περιοχή την οποία καλύπτουν τα προγράμματα αυτά (έχουν επιδότηση έως 60% και έως 600 χιλ. ευρώ για δημιουργία ενοικιαζομένων!!
Για να δεις εαν η περιοχή σου είναι πράγματι περιοχή Leader ή ΟΠΑΑΧ, επικοινώνησε με την Αναπτυξιακή Εύβοιας, όπου και θα πάρεις όλες τις πληροφορίες.

aristo είπε...

Eυχαριστω και παλι!
Μια διευκρινιση μονο.Οι 100.000 Ευρω (μεσω προγράμματων της Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για τουρισμο)αναφερεται στο συνολικο κοστος του εργου ή στο ποσο που θα δοθει σαν επιδοτηση??(Δηλαδη μπορω να λαβω ως 100.000 απο τα οποια ως 30.000 για κατασκευες?)
Και ακομα, αν καταλαβα καλα, δεν πιστευεις οτι μέσω ΟΠΑΑΧ ή Leader (αν υποθεσουμε οτι η μοναδα ανηκει σε τετοια περιοχη), υπαρχουν πολλες ελπιδες να βγουν στο μελλον προκυρηξεις που να αφορουν νεα ενοικιαζομενα δωματια/κατοικιες?

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε aristo σωστά το κατάλαβες. Οι 100 χιλ. είναι ο συνολικός προϋπολογισμός της επενδυσης, από τον οποίο θα πάρεις επιδότηση το 50%, δηλαδή 50 χιλ. Μπορείς να το φτάσεις έως 120 χιλ., αλλά πάλι πίσω θα πάρεις 50 χιλ. (το 50% των 100 χιλ. που είναι το όριο). Η δαπάνη των κτιριακών φτάνει max στο 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης, όπου εαν είναι 100 χιλ., τότε μιλάμε για 30 χιλ.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου, εαν δηλαδή περιμένουμε ανάλογα προγράμματα με το ΟΠΑΑΧ ή Leader να τρέξουν στο ΕΣΠΑ, πραγματικά δεν μπορώ να το ξέρω αυτό! Γνωρίζω ότι θα ανοίξουν προγράμματα στον τουρισμό αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τι μορφή αθ έχουν! Σίγουρα για εκσυγχρονισμό, αλλά για δημιουργία Νέων δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τίποτα.
Όταν υπάρξουν νέες πληροφορίες θα τις αναρτήσω άμεσα στο blog!

aristo είπε...

Eυχαριστω για τις διευκρινισεις επιχειρειν!
Θα παρακολουθω το blog για τις εξελιξεις!