Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Επτά βήματα για να αποταμιεύσετε περισσότερα χρήματα

Ένα πολύ καλό άρθρο από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (δεν αναγράφεται ο συγγραφέας), που δημοσιεύθηκε στις 10.3.08. Μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αποταμιεύσουμε περισσότερα χρήματα, κάτι που κανείς μας πλέων δεν κάνει!

Το άρθρο:


Η αποταμίευση χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα. Πόσα χρήματα να αποταμιεύσετε; Που να τα τοποθετήσετε; Πως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνουν εκεί «αλώβητα»; Το πρώτο βήμα είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, να τηρείτε τον έλεγχο των δαπανών και να «πληρώνετε τον εαυτό σας» πρώτο απ' όλους.

Ορίσετε τον στόχο σας

Για βραχυπρόθεσμους στόχους κάτι τέτοιο είναι απλό. Αν απλώς θέλετε να αγοράσετε ένα παιχνίδι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε πόσο κοστίζει. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα σπίτι, υπολογίστε το ύψος της προκαταβολής που θα πρέπει να δώσετε. Για πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως είναι η συνταξιοδότηση θα πρέπει να κάνετε πολύ περισσότερο σχεδιασμό (υπολογίστε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να ζήσετε άνετε μετά την συνταξιοδότησή σας και υπολογίστε πώς οι επενδύσεις θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας).

- «Σκοτώστε» το χρέος σας πρώτα. Υπολογίζοντας πόσα ξοδεύετε κάθε μήνα σε χρέη σάς καταδεικνύει ότι η εξάλειψή του αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο για να «απελευθερώσετε» χρήματα. Μόλις τα χρήματα «ελευθερωθούν» από το χρέος μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποταμίευσης.

Καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα

Για παράδειγμα «θέλω να είναι σε θέση να αγοράσω ένα σπίτι σε τρία χρόνια από σήμερα». Ορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την πραγματοποίηση των βραχυπρόθεσμων στόχων και βεβαιωθείτε ότι ο στόχος είναι εφικτός μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αν δεν είναι εφικτός τότε απλά θα αποθαρρυνθείτε.

Καθορίστε το ύψος της αποταμίευσης

Υπολογίστε πόσο θα πρέπει να αποταμιεύσετε ανά βδομάδα, ανά μηνά, ή ανά μισθό για την επίτευξη καθενός από τους στόχους σας. Για κάθε τι που θέλετε να αγοράσετε υπολογίστε πόσο πρέπει να αποταμιεύσετε ώστε να το αποκτήσετε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχετε καθορίσει. Για τους περισσότερους στόχους είναι καλύτερο να αποταμιεύετε το ίδιο ποσό κάθε περίοδο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να δώσετε μια προκαταβολή 20.000 ευρώ για ένα σπίτι σε 36 μήνες θα πρέπει να αποταμιεύεται 550 ευρώ κάθε μήνα. Αλλά αν ο μισθός σας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ μηνιαίος, τότε ο στόχος σας δεν μοιάζει ρεαλιστικός. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε το χρονοδιάγραμμα, μέχρι να καταλήξετε με ένα πιο εφικτό σενάριο.

Κρατήστε αρχείο των εξόδων σας

Αυτό που αποταμιεύετε ορίζεται μεταξύ τις διαφοράς δύο δραστηριοτήτων: το ύψος του εισοδήματός σας και το ύψος των δαπανών σας. Δεδομένου ότι έχετε περισσότερο έλεγχο για τα ποσά που ξοδεύετε, είναι συνετό να εξετάσετε με κριτικό πνεύμα τα έξοδά σας. Γράψτε για δύο βδομάδες ή ένα μήνα πού ξοδεύετε τα χρήματά σας. Να είστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής στην «απογραφή» σας, συμπεριλαμβάνοντας και τις μικρές αγορές σας. Εν συνεχεία να κατηγοριοποιήσετε το είδος της δαπάνης. Για παράδειγμα: ενοίκιο, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, έξοδα αυτοκινήτου, λογαριασμοί τηλεφώνου, πετρέλαια, τρόφιμα, διασκέδαση κ.τ.λ.

Περικόψτε τα έξοδά σας

Κοιτάξτε αναλυτικά τα έξοδά σας τους δύο τελευταίους μήνες. Είναι πολύ πιθανόν να εκπλαγείτε όταν ανατρέξετε στις δαπάνες σας: 100 ευρώ σε παγωτά, 150 ευρώ σε εισιτήρια στάθμευσης κ.τ.λ. Πιθανώς να δείτε μερικά σημεία που μπορείτε να κάνετε περικοπές. Ανάλογα με το ποσό που χρειάζεστε να αποταμιεύσετε, ίσως χρειαστεί να πάρετε μερικές δύσκολες αποφάσεις. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας και προβείτε στις περικοπές που θα έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στην ευημερία σας. Υπολογίστε πόσο θα κερδίσετε ανά έτος από αυτές τις περικοπές, έτσι θα έχετε πολύ περισσότερα κίνητρα να τις πραγματοποιήσετε. Μπορείτε για παράδειγμα να μετακομίσετε σε ένα λιγότερα ακριβό διαμέρισμα, να κάνετε αναχρηματοδότηση του στεγαστικού δανείου σας, να εξοικονομήσετε χρήματα μέσω της χρήσης φυσικού αερίου, να ελαττώσετε τις μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο, περιορισμός της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, να μαγειρεύετε σπίτι κ.τ.λ.

Σταματήστε την χρήση της πιστωτικής

Πληρώστε τις αγορές σας με μετρητά, μην χρησιμοποιείτε ούτε επιταγές. Είναι ευκολότερο να παρεκτραπείτε όταν πραγματοποιείτε τις αγορές σας με πλαστικό χρήμα, επειδή δεν γνωρίζεται ανά πάσα στιγμή πόσα χρήματα έχετε στην τσέπη σας. Με τα μετρητά, αντίθετα, μπορείτε να παρακολουθείτε τον «εφοδιασμό» σας να εξαντλείται.

Πληρώστε πρώτα τον εαυτό σας

Η αποταμίευση θα πρέπει να είναι προτεραιότητά σας, οπότε μην πείτε στον εαυτό σας ότι θα αποταμιεύσετε ό,τι σας περισσέψει στο τέλος του μήνα. Κάνετε την κατάθεση στον αποταμιευτικό λογαριασμό σας μόλις σας καταβληθεί ο μισθός σας.

Μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε μια εντολή για αυτόματη μεταφορά από τον λογαριασμό μισθοδοσίας σας σε έναν αποταμιευτικό.

Stumble Upon Toolbar

3 σχόλια:

TA είπε...

Πολύ καλό το post, από την Καθημερινή!

Ήθελα να προσθέσω, ότι προτείνω ο καθένας που θέλει να εξοικονομίσει χρήματα να θέσει έναν "κανόνα" τον οποίο να τηρεί κάθε μήνα. Τι εννοώ!
Θα μπορούσε κάποιος να υπολογίσει (βάσει του μισθού-εξόδων) έναν κανόνα, πχ να λέει:

Έχω έσοδα Χ ευρώ. Κάθε μήνα:
-το 70% θα πηγαίνει για να καλύπτω τα (μηνιαία) έξοδα μου

-το 15% θα πηγαίνει για να καλύψω βραχυπρόθεσμα έξοδα που θα εμφανιστούν
(εντός ενός χρόνου, πχ μπορεί τον Αύγουστο να έχω αυξημένα έξοδα και να μην φτάνει το "μηνιάτικο")

-το 15% θα πηγαίνει σε μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Με αυτόν τον τρόπο, καλύπτει τόσο τα τωρινά, όσο και τα βραχυ- και μαπρόθεσμα έξοδα που μπορεί να προκύψουν.

Επίσης ένα post για εξοικονόμηση χρημάτων για φοιτητές (και όχι μόνο), μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://www.akyro.net/2008/02/18/10-tropi-exikonomisis-chrimaton-gia-fitites/

TA είπε...

Συγνώμη, εδώ εννούσα:

Vasilis Pappas είπε...

Τάσο διάβασα το post στο akyro.net. Χρήσιμες συμβουλές δίνεις για να περικόψει κάποιος τα έξοδα του! Απαιτούν όμως μεγάλη αυτοπειθαρχία!

Στο σχόλιο σου σε αυτό το post, δίνεις έναν καταμερισμό για το μηνιαίο εισόδημα, το οποίο είναι σωστό κάποιος να κάνει. Αλλά ακόμα και αν δεν το κάνει, αρκεί σε πρώτη φάση να δείξει την "προσήλωση" να αποταμιεύει τουλάχιστον το 10% (το 15% ακόμα καλλίτερα). Είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Στην συνέχεια μπορεί να δει πως θα καταμερίσει το υπόλοιπο εισόδημα του.