Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Τα Προγράμματα δεν είναι για όλους!

Τα προγράμματα δεν είναι για όλους. Μην παρασύρεστε επειδή σας δίνουν το 50% ή το 60% πίσω. Δεν λέω είναι μεγάλη βοήθεια, αλλά για όσους την χρειάζονται, και για όσους έχουν πραγματικά σκοπό να ανακαινίσουν το μαγαζί τους ή να εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση τους. Όσοι όμως δεν έχουν τέτοιο σκοπό, και μπαίνουν στα προγράμματα επειδή νομίζουν ότι έτσι θα “βγάλουν λεφτά”, έχω να τους πω ότι θα πρέπει να προσέξουνε πολύ! Μόνο προβλήματα θα τους δημιουργήσει η ένταξή τους σε ένα πρόγραμμα που δεν το χρειάζονται. Το έχω δει να συμβαίνει!

Το προφίλ των "επιχειρηματιών" αυτών είναι συγκεκριμένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πάνε και τόσο καλά επιχειρηματικά, αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα και χρωστάνε αρκετά χρήματα σε τράπεζες και σε προμηθευτές. Βλέπουν λοιπόν τα προγράμματα ως “τζάμπα” χρήμα, και ότι έτσι θα ξελασπώσουν από την κατάσταση που βρίσκονται! Αλλού όμως θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις και όχι στα Προγράμματα. Το πιθανότερο είναι, η ένταξή τους σε κάποιο Πρόγραμμα, να τους δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Και εξηγώ γιατί:

  • Γιατί θα πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες για να αποκτήσουν το 25%, που απαιτείτε στα περισσότερα προγράμματα ως Ιδία συμμετοχή. Και αυτό θα τους κοστίσει!
  • Γιατί θα πρέπει να πάρουν κάποιο δάνειο ώστε να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό της Ιδίας συμμετοχής, το οποίο συνήθως κυμαίνεται από 20% έως 25%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν τόκους για αρκετό διάστημα.
  • Γιατί τα προγράμματα ΔΕΝ σας δίνουν χρήματα πριν ξεκινήσετε. Τα Προγράμματα, πρώτα ελέγχουν (αυτά που είπατε ότι θα κάνετε), βλέπουν έργο με εξοφλημένα τιμολόγια, και μετά πληρώνουν! Και πιστέψτε με, αργούν πολύ να πληρώσουν!
  • Γιατί θα πρέπει να “αντέξετε οικονομικά” για μεγάλο διάστημα! Και εάν ήδη αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα, δεν είναι ότι καλλίτερο να μπλέξετε με νέες υποχρεώσεις. Πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι να πάρετε λεφτά από το Πρόγραμμα, όλα τα χρήματα σε προμηθευτές, μαστόρους, και τράπεζες θα πρέπει να τα έχετε εξασφαλίσει. Είναι δική σας υποχρέωση να τα βγάλετε πέρα. Σκεφτείτε ότι οι τόκοι των δανείων θα τρέχουν κάθε μήνα, και οι επιταγές στους προμηθευτές θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθούν. Εάν για κάποιο λόγο, το Πρόγραμμα αργήσει να πληρώσει (που είναι πολύ πιθανό), η επιχείρηση σας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης!
  • Σκεφτείτε επίσης ότι θα υπάρχει και ένα κόστος για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας σε κάποιον μελετητή. Αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα.
  • Παράλληλα η επιχείρηση σας όλα αυτό το διάστημα θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά, και να βγάζει χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, για την αγορά πρώτων υλών, και προϊόντων για πώληση. Πολλοί το αγνοούν αυτό!
Αυτά που μόλις σας περιέγραψα, τα έχω δει να γίνονται, γι’ αυτό και σας λέω να προσέξετε. Είπαμε τα Προγράμματα είναι καλά και χρυσά, αλλά δεν είναι για όλους. Είναι για όσους τα χρειάζονται πραγματικά, και πρόκειται να κάνουν δαπάνες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών της επιχείρησης τους, έτσι και αλλιώς! Μην παρασύρεστε από τα ποσοστά επιδότησης. Δεν βγαίνουν πάντα σε καλό.

Stumble Upon Toolbar

2 σχόλια:

Αναστασιάδης Σταύρος είπε...

δεν θα μπορουσα να συμφωνισς περισσοτεροοοο !! εχεις απολυτο δικιο!!!

Κορκόδειλας είπε...

άνθρωπε έχεις απόλυτο δίκιο. Ξεκολάτε ΜΗΝ κάνετε αιτήσεις για να καλύψετε οικονομικά κενά.

Αφήστε να τα πάρουν όλα οι μεγαλοκαρχαρίες και οι ευρώ-τσοπάνηδες του τουρισμού.