Νέο Πρόγραμμα Εμπορίου και Υπηρεσιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Δείτε μια ανάλυση του προγράμματος, τις παγίδες που πρέπει να αποφύγετε και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε!
Προκηρύχθηκε πριν μερικές ημέρες το νέο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Το πρόγραμμα σας δίνει την δυνατότητα να ανακαινίσετε το μαγαζί ή το γραφείο σας, να αλλάξετε τα εργαλεία και τον εξοπλισμό σας, να αγοράσετε νέους υπολογιστές και λογισμικά προγράμματα, να διαφημιστείτε και να συμμετέχετε σε εκθέσεις. Στο άρθρο αυτό θα δούμε με απλά λόγια τα βασικά σημεία του προγράμματος, ποιοι μπορούν να ενταχθούν, ποιες δαπάνες επιδοτούνται, και τι θα πρέπει να προσέξετε!
Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα αφορά της μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Παρακάτω, βλέπετε αναλυτικά τις επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μαζί με τις εξαιρέσεις.
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Βάσει κωδικών ΣΤΑΚΟΔ 2003 - Στατιστική Ταξινόμηση Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας)
351.22 ΜΟΝΟ ο ΚΑΔ 35.12.90.00 Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης πλοιαρίων αναψυχής και αθλητισμού
41 Συλλογή, καθαρισμός και διανομή νερού
453 Τεχνικές εγκαταστάσεις κτιρίων
454 Αποπεράτωση κτιρίων
501 Εμπόριο αυτοκίνητων οχημάτων
502 Συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων
503 Εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων οχημάτων
504 Εμπόριο συντήρηση και επισκευή μοτοσυκλετών και συναφών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων
51 Χονδρικό εμπόριο και εμπόριο με προμήθεια, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών
52 Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, επισκευή ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης
552.1 Ξενώνες νεότητας και ορεινά καταφύγια
552.3 ΜΟΝΟ ο ΚΑΔ 55.23.11 Υπηρεσίες κατασκηνώσεων διακοπών για παιδιά
553.1 Εστιατόρια
553.2 Ζαχαροπλαστεία
554.2 Καφενεία
555.2 Τροφοδοσία με τρόφιμα (κέτερινγκ)
60 Χερσαίες μεταφορές, μεταφορές μέσω αγωγών
61 Υδάτινες μεταφορές
62 Εναέριες μεταφορές
63 Βοηθητικές και συναφείς προς τις μεταφορές δραστηριότητες: Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
641.2 Ταχυδρομικές δραστηριότητες, εκτός από τις δραστηριότητες των εθνικών ταχυδρομείων (ιδιωτικά ταχυδρομικά γραφεία)
642 Tηλεπικοινωνίες
70 Δραστηριότητες σχετικές με ακίνητη περιουσία
71 Εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού χωρίς χειριστή. Εκμίσθωση ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης
72 Πληροφορική και συναφείς δραστηριότητες
73 Έρευνα και ανάπτυξη
74 Αλλες επιχειρηματικές δραστηριότητεςΕξαιρούνται οι κωδικοί: 741.1 Νομικές δραστηριότητες, 746 Δραστηριότητες ιδιωτικού αστυνομικού και παροχής υπηρεσιών ασφαλείαςΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΚΟΔ 74: Δεν είναι επιλέξιμες οι ατομικές επιχειρήσεις
804 Εκπαίδευση για ενηλίκους και λοιπή εκπαίδευση Εξαιρείται ο κωδικός: 804.3 Φροντιστήρια για μαθητές και σπουδαστές
851.9 Αλλες δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία (Μόνο όταν εκτελούνται σε ιδιωτικές μονάδες)
853 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας
900 Διάθεση λυμάτων και απορριμμάτων υγιεινή και παρόμοιες δραστηριότητες
92 Ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες Εξαιρείται ο κωδικός:927 Αλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες
930.1 Πλύσιμο και στεγνό καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων
930.2 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων καλλονής
930.3 Δραστηριότητες γραφείων τελετών και συναφείς δραστηριότητες
Η Χώρα μας χωρίζεται για τις ανάγκες του Προγράμματος σε 3 ζώνες:
Α Ζώνη : Περιφέρειες: Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο εκτός των περιοχών που περιλαμβάνονται στη ζώνη Γ
Β Ζώνη : Περιφέρειες: ΑΜΘ, Ιόνια, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρος εκτός των περιοχών που περιλαμβάνονται στη ζώνη Γ
Γ Ζώνη : Νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων και ΟΤΑ με 50% του εμβαδού τους σε υψόμετρο άνω των 800μ.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις του Νομού μας, προκειμένου να υποβάλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι εξής:
1. Να απασχολούσαν λιγότερα από 50 άτομα κατά το ημερολογιακό έτος 2006.
2. Να έχουν συμπληρώσει δύο (2) πλήρεις δωδεκάμηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2005.
3. Ο μέσος ετήσιος τζίρος της τελευταίας τριετίας, να κυμαίνεται από 30.000 ευρώ, μέχρι 5.000.000 ευρώ (για τις Ζώνες Α και Β). Δηλαδή για τις χρήσεις του 2004, 2005, και 2006, το άθροισμα των τζίρων θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 90.000 ευρώ. Για την Ζώνη Γ, ο μέσος ετήσιος τζίρος θα πρέπει να κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ.
Ποιες δαπάνες επιδοτούνται
1. Διαμόρφωση, εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων.
2. Προμήθεια και εγκατάσταση καινούριου σύγχρονου εξοπλισμού.
3. Κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού περιορισμού της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
4. Κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογενήτριες, κλπ.) για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
5. Εγκατάσταση καινούριων και σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης, προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής (Η/Υ, κλπ.).
6. Δικαιώματα απόκτησης Τεχνογνωσίας, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 10% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.
7. Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, όπως ISO και άλλα ανάλογα συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Η δαπάνη αυτή δεν μπορεί να ξεπερνάει το ποσό των 10.000 €.
8. Δαπάνες προώθησης, δαπάνες για την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις ή συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 5% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.
Σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε:
- Η επιδότηση είναι 55%. Το υπόλοιπο 45% είναι η δική σας συμμετοχή. Από αυτό το 45%, το 20% μπορεί να είναι δάνειο, ενώ το υπόλοιπο 25%, πρέπει να είναι υποχρεωτικά δικά σας χρήματα. Το 25% (ή το 45% εάν δεν πάρετε δάνειο) μπορείτε να το αποδείξετε είτε με βεβαίωση από την τράπεζα ότι διαθέτετε τα χρήματα, είτε προσκομίζοντας μετοχές και ομόλογα, είτε ακόμα και με περιουσιακά στοιχεία, όπως προκύπτουν από το Ε9.
- Η επένδυση που θα κάνετε θα πρέπει να κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Γι’ αυτό όταν υποβάλετε την πρότασή σας να προσέξετε να είναι τουλάχιστον 35.000 ευρώ, ώστε σε περίπτωση που σας κόψουν κάποιες δαπάνες, να μην βρεθείτε κάτω από τις 30 χιλιάδες και κατά συνέπεια εκτός προγράμματος!
- ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να πάρετε Δάνειο εάν δεν θέλετε
- Όσοι επιχειρηματίες από εσάς είσαστε ιδιοκτήτες λογιστικών γραφείων, αρχιτεκτονικών γραφείων, είσαστε μηχανικοί, μελετητές, διαφημιστές, σύμβουλοι, φωτογράφοι, διακοσμητές, και γενικότερα όσοι έχετε επιχειρηματική δραστηριότητα, που ανήκει στον κωδικό της εφορίας 74, μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα ΜΟΝΟΝ εάν έχετε εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.), και όχι εάν έχετε ατομική επιχείρηση. Αυτό είναι σημαντικό και θα πρέπει να το προσέξετε!
- Στο πρόγραμμα ΔΕΝ εντάσσονται οι δικηγόροι.
- Επίσης, ΔΕΝ εντάσσονται τα τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία)
- Ενώ ΔΕΝ εντάσσονται και τα πρατήρια καυσίμων (βενζινάδικα)
- Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ περιλαμβάνει την αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου, εκτός των μεταφορικών μέσων διακίνησης προϊόντων και εμπορευμάτων ΕΝΤΟΣ της επιχείρησης (πχ. κλάρκ, ανυψωτικά μηχανήματα, γερανογέφυρες, κλπ).
- Η ανέγερση κτιρίου ΔΕΝ επιδοτείτε
- ΔΕΝ είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας (εμπόριο χοντρικό ή λιανικό) και της υδατοκαλλιέργειας.
- Επίσης κάτι σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζετε: Το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται για το πρόγραμμα είναι 403 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη Χώρα, με δυνατότητα αύξησης στα 499 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα την ζήτηση. Στην Ήπειρο αντιστοιχούν 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν θεωρήσουμε σαν μέσο όρο προϋπολογισμού των επενδυτικών προτάσεων τις 80 χιλιάδες ευρώ, τότε τα χρήματα τις επιδότησης που αντιστοιχούν σε κάθε επενδυτική πρόταση θα είναι 44 χιλιάδες ευρώ (55% επιδότηση). Κάνοντας τα μαθηματικά, θα δούμε ότι στην Ήπειρο δύναται να εγκριθούν περίπου 450 προτάσεις. Καθόλου άσχημα!
- Παράλληλα για αρκετούς Νομούς της Χώρας μας, τρέχει και το Πρόγραμμα του INTERREG, με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και το ΠΕΠ Εμπορίου – Υπηρεσιών. Δεν μπορείτε όμως να κάνετε πρόταση και στα δύο. Μόνον σε ένα από τα δύο. Για να έχει μια επιχείρηση πιθανότητες έγκρισης στο πρόγραμμα του INTERREG, θα πρέπει να δείξει τουλάχιστον ότι το 10% του τζίρου της το 2006, προέρχεται από διασυνοριακές συναλλαγές.
- Το πρόγραμμα ΔΕΝ αφορά την δημιουργία νέας επιχείρησης. Μπορεί όμως να επιδοτηθεί η δημιουργία υποκαταστήματος της υπάρχουσας επιχείρησης.
- Ο ΦΠΑ δεν επιδοτείτε, ούτε και η αγορά νέου εμπορεύματος
- Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε, ότι οι προτάσεις αξιολογούνται με μαθηματικοποιημένα κριτήρια που αφορούν στην βιωσιμότητα της επιχείρησης όπως αυτή περιγράφεται από τα οικονομικά στοιχεία, το απασχολούμενο προσωπικό και την πρόθεση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, την εμπειρία και τις σπουδές του επιχειρηματία καθώς και την ποιότητα και ορθότητα του επενδυτικού σχεδίου που υποβάλλεται.
- Οι προτάσεις υποβάλλονται στις Τράπεζες. Οι Τράπεζες δηλαδή υποδέχονται τις επενδυτικές προτάσεις, τις αξιολογούν, παρακολουθούν την υλοποίηση της επένδυσης, ελέγχουν και πιστοποιούν την ολοκλήρωσή τους, και στο τέλος καταβάλλουν τη δημόσια επιχορήγηση στους επενδυτές.
Το Πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο σε πολλές επιχειρήσεις. Πριν όμως προχωρήσετε συμβουλευτείτε τον λογιστή σας και κάποιον επαγγελματία σύμβουλο που γνωρίζετε. H έναρξη υποβολών ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλου καθορίζεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ από τις 17 Σεπτεμβρίου 2007 έως και τις 11 Οκτωβρίου 2007. Πληροφορίες για το πρόγραμμα, και τα επίσημα έντυπα μπορείτε να τα αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, http://www.ependyseis.gr/.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου