Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2007

Πως θα Κερδίστε 4 μονάδες επιτοκίου στο Δάνειο σας

Η λύση ονομάζεται Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ή αλλιώς ΤΕΜΠΜΕ. Το ΤΕΜΠΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο. Ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σημαντικά πολλές επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν δίνει λεφτά όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος αλλά ούτε και δάνεια. Αυτό που κάνει είναι να εγγυάται για την κάλυψη μεγάλου μέρους των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χορηγούνται από τις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στην επιχείρηση μια μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες! Η χρησιμότητα του λοιπόν πολύ σημαντική. Στην πράξη, κατανέμει τους κινδύνους μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (επιχειρήσεις, τράπεζες και ΤΕΜΠΜΕ). Βασική προτεραιότητα του Ταμείου, είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά κεφαλαίων, με περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών στην περίπτωση μιας επιχειρηματικής αποτυχίας. Για το λόγο αυτό το ΤΕΜΠΜΕ απαγορεύει να βαρύνεται με προσημείωση ή υποθήκη, η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, έχει εγκρίνει σχεδόν 3.500 αιτήσεις μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και έχει παράσχει εγγυήσεις για δάνεια που ξεπερνούν τα 197 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” για την επιδότηση του κόστους δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων το ΤΕΜΠΜΕ έχει εγκρίνει μέσα σε λίγους μήνες τις αιτήσεις περίπου 1.000 επιχειρήσεων για συνολικό ύψος δανείων 97,4 εκατ. ευρώ, με το ποσό των 20,6 εκατ. ευρώ.


Σε ποιους απευθύνεται;
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας απευθύνεται σε ήδη υπάρχουσες καθώς και σε νεοϊδρυόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 30 άτομα προσωπικό. Επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υψηλού σχετικά κινδύνου όλων των κλάδων, (όπως π.χ. εκκίνηση επιχειρήσεων, προώθηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων), των καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών(όπως οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας περιβάλλοντος, έρευνας και τεχνολογίας κλπ.), της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, της συγχώνευσης των μικρών επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση επενδύσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνες αγοράς, προώθηση πωλήσεων κλπ. Επίσης ενισχύονται ειδικές κατηγορίες επιχειρηματιών όπως νέοι σε ηλικία, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι, κλπ.

Οι παρεχόμενες εγγυήσεις καλύπτουν μέρος των δανείων που οι τράπεζες χορηγούν στις επιχειρήσεις και η εγγύηση μπορεί να κυμαίνεται από 40% έως 80% επί του ύψους του δανείου. Το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να καλύψει δάνεια με ανώτατη διάρκεια εγγύησης τα 10 έτη.
Όσον αφορά το πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου, απευθύνεται σε υφιστάμενες ή νεοϊδρυόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που, απασχολούν έως 20 εργαζόμενους και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος θα είναι μέχρι την 31/12/2008. Βασικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αυξηθεί ο βαθμός πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων (πράγμα που θα βελτιώσει αισθητά την ανταγωνιστικότητα τους).

Η διαδικασία παροχής εγγυήσεων & επιδότησης επιτοκίου
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Η βασική διαδικασία που ακολουθείτε για την παροχή εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου είναι:
1. Ο επιχειρηματίας θα απευθύνεται στην τράπεζα της επιλογής του σχετικά με το χρηματοδοτικό του αίτημα.
2. Η τράπεζα αν θεωρεί ότι το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι οικονομικά βιώσιμο, ενημερώνει τον επιχειρηματία για τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και ζητάει για ένα μέρος του δανείου εγγύηση από το Ταμείο.
3. Αποστέλλει το αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο Ταμείο Εγγυοδοσίας.
4. Το Ταμείο θα πρέπει να απαντήσει θετικά ή αρνητικά εντός 20 ημερών.
Η τράπεζα θα ακολουθήσει και θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη τυχόν οφειλών που υπάρχουν. Εάν παρόλα αυτά υπάρξει ανεξόφλητο υπόλοιπο ποσό, τότε η τράπεζα δικαιούται να ζητήσει από το Ταμείο Εγγυοδοσίας το ποσοστό που έχει εγγυηθεί.
Αυτή τι στιγμή όλες οι τράπεζες είναι συμβεβλημένες με το Ταμείο, και μπορείτε να επιλέξετε όποια εσείς κρίνετε καλλίτερη για συνεργασία.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να “εκμεταλλευτείτε” το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, ή εναλλακτικά την ιστοσελίδα: http://www.tempme.gr/.

Stumble Upon Toolbar

1 σχόλιο:

zerocool είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.