Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2007

Επιχειρηματική κουλτούρα στην Ελλάδα: Ναι καλά!!

Συζητάμε για την επιχειρηματικότητα στους νέους και την επιχειρηματική παιδεία. Αυτό που έκανε μια Αμερικάνικη τράπεζα, είναι πραγματικά καινοτόμο, το οποίο σε εμένα προσωπικά προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Προετοιμάζει τι νέα γενιά επιχειρηματιών (αλλά και τους μελλοντικούς της πελάτες), στήνοντας μια ολόκληρη καμπάνια, στοχευμένη σε παιδιά κάτω των 13 ετών!

Τους μαθαίνει από τις πολύ μικρές ηλικίες, εκεί που ακόμα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, τι είναι χρήμα, και τι είναι μια επιχείρηση. Τα σπρώχνει να βρουν τρόπους να στύψουν το μικρό τους μυαλουδάκι, για το πώς θα πουλήσουν περισσότερο από το προϊόν τους. Και όλα αυτά κάνοντας την όλη διαδικασία να μοιάζει καθαρά με ένα παιχνίδι. Εξάλλου όλα τα παιδάκια εάν δεν είναι κάτι παιχνίδι, δεν ασχολούνται μαζί του!

Η τράπεζα λέγεται Umpqua Bank , και είναι μια μικρή τοπική τράπεζα, με έδρα το Oregon των ΗΠΑ. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε την καμπάνια της για τον “λεμονατζή – the lemonaire” (όπως λέμε καφετζής).

Ο “λεμονατζής” λοιπόν είναι μια καμπάνια, που έχει σαν στόχο να βοηθήσει μικρά παιδιά με επιχειρηματικές ανησυχίες, να παίξουν ένα νέο παιχνιδάκι, και να ξεκινήσουν την πρώτη τους επιχείρηση. Ναι καλά διαβάσατε. Να ξεκινήσουν την πρώτη τους επιχείρηση! Αυτό που θα κάνουν είναι να πουλάνε λεμονάδα, σε ένα μικρό kiosc. Οι “υποψήφιοι” επιχειρηματίες, αφού συμπληρώσουν μια απλή αίτηση, μπορούν να παραλάβουν από την τράπεζα, το πλήρες πακέτο του “λεμονατζή”. Το πακέτο περιέχει ποτηράκια, χαρτοπετσέτες, αυτοκόλλητα, ειδικό κάλημα τραπεζιού, έναν μικρό επιχειρηματικό οδηγό με τίτλο “πως θα γίνεις λεμονατζής”, και ένα αρχικό κεφάλαιο, 10 δολαρίων. Η βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί η αίτηση σου, είναι ότι θα πρέπει να είσαι κάτω των 13 ετών!!


Δεν ξέρω την επιτυχία της καμπάνιας, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι άνθρωποι εκεί στην Αμερική σε θέματα επιχειρηματικότητας και μάρκετινγκ την ψάχνουν πολύ! Δημιουργούν τις νέες γενιές ανθρώπων με επιχειρηματική κουλτούρα. Το όφελος της τράπεζας, πέρα από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, και τα πρωτοσέλιδα, σε μεγάλες εφημερίδες και το internet, είναι ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας και κάνοντας μελλοντικά τις δικές τους επιχειρήσεις, ποια τράπεζα λέτε να σκεφτούνε πρώτα, για να πάρουν τα δανειάκια τους και τις πιστωτικές τους κάρτες;;

Όλο αυτό που σας περιέγραψα, δείτε το εδώ σε ένα πολύ ωραίο βιντεάκι, που είναι μέρος της καμπάνιας του “λεμονατζή”: http://www.lemonaire.com/. Αυτά για να παίρνουμε ιδέες, για το πώς κινείται ο υπόλοιπος κόσμος, και που βρισκόμαστε εμείς! Τι λέτε, έχουμε τύχη;

Stumble Upon Toolbar

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουνε;

Έχετε σκεφθεί τι είναι αυτό που σπρώχνει τους ανθρώπους προς ένα προϊόν και τους κάνει τελικά να το αγοράσουν; Η απάντηση αν και φαντάζει δύσκολη, στην ουσία της είναι απλή. Είναι τα “οφέλη” που αποζητούν οι άνθρωποι, και τα πλεονεκτήματα που θα πάρουν από το προϊόν ή την υπηρεσία, ώστε στο τέλος της ημέρας, η ζωή τους να είναι καλλίτερη και να έχει βελτιωθεί. Ή τουλάχιστον να αισθάνονται έτσι!

Πολλοί “μπερδεύουν” τα οφέλη του προϊόντος με τα χαρακτηριστικά του. Δεν τα ξεχωρίζουν, με αποτέλεσμα το προϊόν τους να “χάνει” επικοινωνιακά, και οι καμπάνιες μάρκετινγκ που στήνουν, να είναι τελικά αναποτελεσματικές.

Ο Philip Kotler, έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι “Oι άνθρωποι όταν αγοράζουν κάτι, το αγοράζουν βάση συναισθήματος, και στην συνέχεια εξηγούν την αγορά τους βάση λογικής”. Τα οφέλη είναι συνήθως οι συναισθηματικοί λόγοι που αγοράζουμε κάτι (ασφάλεια, ικανοποίηση, ο τρόπος που μας βλέπουν οι άλλοι, το κύρος, το πρεστίζ, η μόδα που πρέπει να ακολουθήσουμε, τα πρότυπα που θέλουμε να μοιάσουμε, κλπ.). Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι συνήθως η “λογική” που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε την αγορά μας.

Και για να σας βοηθήσω να ξεχωρίσετε τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος με τα οφέλη του, θα δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα χρησιμοποιώντας μερικά μήλα. Ναι μήλα, από αυτά που τρώγονται! Εάν υποθέσουμε ότι έχετε ένα μαγαζί που πουλάει μήλα και τίποτα άλλο, πως το διαφημίζεται; Τι είναι αυτό που πρέπει να προβάλετε για να κάνετε τον κόσμο να αγοράσει τα μήλα σας;

Θα μου πείτε υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέθοδοι, όμως από πού ξεκινάτε; Αυτό που έχω να σας προτείνω, είναι να ξεχωρίσετε αρχικά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σας από τα οφέλη του, και στη συνέχεια να επικεντρώσετε τις ενέργειες μάρκετινγκ (target grouping, pricing, promotions, advertising, positioning, PR, κλπ., κλπ...), περισσότερο στα οφέλη των μήλων και λιγότερο στα χαρακτηριστικά τους. Τι εννοώ; Ξεκινήστε με τον εντοπισμό των χαρακτηριστικών των μήλων:

  • Ένα μήλο περιέχει μόνο 45-58 θερμίδες
  • Τα μήλα δεν περιέχουν λιπαρά
  • Περιέχουν βιταμίνη C
  • Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία
  • Τα μήλα περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των μήλων, τα οποία από μόνα τους δεν μας λένε απολύτως τίποτα. Κάποιος λοιπόν μπορεί να σκεφτεί, “ωραία όλα αυτά, αλλά τι θα μου προσφέρει εμένα ένα μήλο;”. Πολύ λογική ερώτηση. Και πάμε τώρα να δούμε τι μπορεί να προσφέρει ένα μήλο. Τα οφέλη του δηλαδή:

  • Είδαμε ότι τα μήλα περιέχουν βιταμίνη C (χαρακτηριστικό). Το όφελος είναι ότι προστατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και αρρωσταίνουμε πιο δύσκολα!
  • Είδαμε ότι τα μήλα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία (χαρακτηριστικό). Το όφελος είναι ότι λειτουργούν ως ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης. Και είμαστε περισσότερο υγιείς.
  • Είδαμε επίσης ότι τα μήλα έχουν λίγες θερμίδες και καθόλου λιπαρά (χαρακτηριστικά). Αυτό σημαίνει ότι τα μήλα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ υγιεινό σνακ, αφού απελευθερώνουν ενέργεια στον οργανισμό αργά και σταθερά, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα σνακ, τα οποία αφενός μας “γεμίζουν” με θερμίδες και λιπαρά, αφετέρου η ενέργεια που μας προσφέρουν είναι παροδική (οφέλη).
  • Επίσης κάποια άλλα οφέλη του μήλου που πηγάζουν από τα χαρακτηριστικά του είναι, ότι διευκολύνουν την πέψη, βοηθούν την καλή λειτουργία των εντέρων, ενώ βοηθούν σημαντικά στην μείωση της χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει περισσότερη υγεία για τον οργανισμό μας (όφελος).
  • Επιπλέων το μήλο είδαμε ότι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία (χαρακτηριστικά). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μας προστατεύσει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, ενώ έχει και σημαντική αντικαρκινική δράση (οφέλη).

Οι άνθρωποι λοιπόν τρώνε μήλα γι’ αυτούς τους λόγους. Μπορεί να μην τους ξέρουν όλους, αλλά ξέρουν ότι τα μήλα είναι μια πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή για τον οργανισμό τους. Και επειδή όλα αυτά δεν τα έβγαλα από το μυαλό μου, τις πληροφορίες για τα μήλα τις πήρα από το site: http://new.e-go.gr/woman/article.asp?catid=6545&subid=2&pubid=385964. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το ρητό, “ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”!!!

Ελπίζω να “πιάσατε” την μεθοδολογία και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε με το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Είπαμε, αρχικά ξεχωρίζετε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σας από τα οφέλη του, και στη συνέχεια επικεντρώνεται τις ενέργειες μάρκετινγκ πάνω σε αυτά τα οφέλη. Καλή δουλειά, και μην ξεχνάτε να τρώτε μηλαράκια…

Stumble Upon Toolbar

Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Τα Προγράμματα δεν είναι για όλους!

Τα προγράμματα δεν είναι για όλους. Μην παρασύρεστε επειδή σας δίνουν το 50% ή το 60% πίσω. Δεν λέω είναι μεγάλη βοήθεια, αλλά για όσους την χρειάζονται, και για όσους έχουν πραγματικά σκοπό να ανακαινίσουν το μαγαζί τους ή να εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση τους. Όσοι όμως δεν έχουν τέτοιο σκοπό, και μπαίνουν στα προγράμματα επειδή νομίζουν ότι έτσι θα “βγάλουν λεφτά”, έχω να τους πω ότι θα πρέπει να προσέξουνε πολύ! Μόνο προβλήματα θα τους δημιουργήσει η ένταξή τους σε ένα πρόγραμμα που δεν το χρειάζονται. Το έχω δει να συμβαίνει!

Το προφίλ των "επιχειρηματιών" αυτών είναι συγκεκριμένο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πάνε και τόσο καλά επιχειρηματικά, αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα και χρωστάνε αρκετά χρήματα σε τράπεζες και σε προμηθευτές. Βλέπουν λοιπόν τα προγράμματα ως “τζάμπα” χρήμα, και ότι έτσι θα ξελασπώσουν από την κατάσταση που βρίσκονται! Αλλού όμως θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις και όχι στα Προγράμματα. Το πιθανότερο είναι, η ένταξή τους σε κάποιο Πρόγραμμα, να τους δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Και εξηγώ γιατί:

  • Γιατί θα πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες για να αποκτήσουν το 25%, που απαιτείτε στα περισσότερα προγράμματα ως Ιδία συμμετοχή. Και αυτό θα τους κοστίσει!
  • Γιατί θα πρέπει να πάρουν κάποιο δάνειο ώστε να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό της Ιδίας συμμετοχής, το οποίο συνήθως κυμαίνεται από 20% έως 25%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνουν τόκους για αρκετό διάστημα.
  • Γιατί τα προγράμματα ΔΕΝ σας δίνουν χρήματα πριν ξεκινήσετε. Τα Προγράμματα, πρώτα ελέγχουν (αυτά που είπατε ότι θα κάνετε), βλέπουν έργο με εξοφλημένα τιμολόγια, και μετά πληρώνουν! Και πιστέψτε με, αργούν πολύ να πληρώσουν!
  • Γιατί θα πρέπει να “αντέξετε οικονομικά” για μεγάλο διάστημα! Και εάν ήδη αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα, δεν είναι ότι καλλίτερο να μπλέξετε με νέες υποχρεώσεις. Πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι να πάρετε λεφτά από το Πρόγραμμα, όλα τα χρήματα σε προμηθευτές, μαστόρους, και τράπεζες θα πρέπει να τα έχετε εξασφαλίσει. Είναι δική σας υποχρέωση να τα βγάλετε πέρα. Σκεφτείτε ότι οι τόκοι των δανείων θα τρέχουν κάθε μήνα, και οι επιταγές στους προμηθευτές θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρωθούν. Εάν για κάποιο λόγο, το Πρόγραμμα αργήσει να πληρώσει (που είναι πολύ πιθανό), η επιχείρηση σας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης!
  • Σκεφτείτε επίσης ότι θα υπάρχει και ένα κόστος για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας σε κάποιον μελετητή. Αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα.
  • Παράλληλα η επιχείρηση σας όλα αυτό το διάστημα θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά, και να βγάζει χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια, για την αγορά πρώτων υλών, και προϊόντων για πώληση. Πολλοί το αγνοούν αυτό!
Αυτά που μόλις σας περιέγραψα, τα έχω δει να γίνονται, γι’ αυτό και σας λέω να προσέξετε. Είπαμε τα Προγράμματα είναι καλά και χρυσά, αλλά δεν είναι για όλους. Είναι για όσους τα χρειάζονται πραγματικά, και πρόκειται να κάνουν δαπάνες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υποδομών της επιχείρησης τους, έτσι και αλλιώς! Μην παρασύρεστε από τα ποσοστά επιδότησης. Δεν βγαίνουν πάντα σε καλό.

Stumble Upon Toolbar

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Ο Κανόνας του 10%

Διάβασα πρόσφατα για τον Κανόνα του 10%. Ο Κανόνας αυτός είναι πολύ απλός. Αυτό που λέει είναι ότι αρκεί να είσαστε 10% καλλίτεροι σε κάτι από την υπόλοιπη αγορά και θα βρεθείτε ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στην επιτυχία! Μπορείτε να είσαστε 10% πιο φθηνοί, 10% πιο γρήγοροι, 10% πιο συνεπείς, 10% πιο εξυπηρετικοί ή ακόμα και να χαμογελάτε 10% περισσότερο από τους ανταγωνιστές σας, για να κάνετε τους πελάτες να προτιμήσουν το δικό σας προϊόν ή υπηρεσία.

Νομίζω σε μεγάλο βαθμό, αυτό είναι αλήθεια. Αυτό που έχω να συμπληρώσω είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δώσετε στους πελάτες σας έναν λόγω παραπάνω από τους υπολοίπους για να επιλέξουν την επιχείρηση σας. Σκεφθείτε αυτό: Εάν προσφέρετε ότι προσφέρει και η υπόλοιπη αγορά, γιατί οι πελάτες να επιλέξουν εσάς και όχι κάποιον άλλο;;

Το κλειδί στον κανόνα αυτό, είναι να βρείτε το δικό σας 10% στο οποίο μπορείτε να είσαστε καλλίτεροι από τους ανταγωνιστές σας, και να το διαφημίσετε. Προωθήστε το σε κάθε κάρτα, κάθε διαφημιστικό φυλλάδιο, κάθε διαφημιστικό σπότ, και κάθε συζήτηση που κάνετε με τους πελάτες σας. Σύντομα η αγορά θα γνωρίζει γι’ αυτό το “κάτι παραπάνω” που προσφέρετε!

Stumble Upon Toolbar

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Μάρκετινγκ υπηρεσιών

Στο post αυτό θέλω να δούμε ορισμένα πράγματα για το marketing και πως μπορεί να εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Το ζητούμενο είναι να μετατρέψουν την υπηρεσία που προσφέρουν σε κάτι περισσότερο χειροπιαστό για τον πελάτη!

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι με τον όρο “υπηρεσίες”, εννοούμε όλες τις δραστηριότητες ικανοποίησης των αναγκών των καταναλωτών, που προσφέρονται είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα προς τους καταναλωτές, και συνδέονται με τη χρήση “άυλων” αγαθών. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η εκπαίδευση, οι τραπεζικές υπηρεσίες, το ταξίδι με αεροπλάνο, η ενοικίαση ενός δωματίου σε ξενοδοχείο, το γυμναστήριο, η διαφήμιση, το κομμωτήριο, η επισκευή του αυτοκινήτου σας, το καθαριστήριο, κτλ.

Ουσιαστικά με την έννοια παροχή υπηρεσίας εννοούμε το συνολικό “πακέτο” προσφοράς της επιχείρησης στην προσπάθεια ικανοποίησης μιας ανάγκης ή επιθυμίας ενός πελάτη.

Η πρακτική της αγοράς μας έχει δείξει πως επιχειρήσεις πώλησης υλικών προϊόντων προσπαθούν να δώσουν στα προϊόντα τους άυλα οφέλη, για παράδειγμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν μαζί με κάθε αυτοκίνητο, υπηρεσίες after-sale και μακροχρόνιες εγγυήσεις. Αντίθετα οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών επικεντρώνονται στο να δώσουν στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους κάτι το απτό και χειροπιαστό.

Μια υπηρεσία δεν μπορείς να την δεις, να την αγγίξεις, να την μυρίσεις και να την ακούσεις πριν ακόμα την αγοράσεις. Κάποιος αγοραστής μπορεί να εξετάσει με λεπτομέρεια κάποιο ρούχο που θέλει να αγοράσει ως προς το μέγεθος, το χρώμα και την ποιότητα πριν ακόμα το αγοράσει κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στο χώρο της παροχής υπηρεσιών. Κάποιος που πηγαίνει να κόψει τα μαλλιά του σε ένα κομμωτήριο δεν ξέρει το αποτέλεσμα αν πρώτα δεν δοκιμάσει την υπηρεσία, ή κάποιος που θέλει να ταξιδέψει αεροπορικός στην Αθήνα, δεν έχει τίποτα άλλο παρά το εισιτήριο και την διαβεβαίωση για μια άνετη και ασφαλή πτήση, το οποίο δεν είναι και απαραίτητο ότι θα συμβεί!

Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν όλων των εταιριών παροχής υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι μια υπηρεσία καταναλώνεται ταυτόχρονα τι στιγμή που προσφέρεται. Επομένως όλοι εσείς που δραστηριοποιήστε στην παροχή υπηρεσιών Θα πρέπει να κάνετε τους πελάτες σας να νιώσουν πως με την αγορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας, έχουν πάρει κάτι χειροπιαστό και κάτι το υλικό. Για παράδειγμα ένα γυμναστήριο μπορεί παράλληλα να παρέχει μια σειρά από προϊόντα γυμναστικής όπως φόρμες, μηχανήματα, κτλ., και ένα εστιατόριο μπορεί να έχει μια βιτρίνα-ψυγείο με τα κρέατα και ψάρια που υπάρχουν στο μενού, όπου ο πελάτης θα μπορεί να βλέπει αυτό που πρόκειται να φάει.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς από την πλευρά σας, είναι να βρείτε για την υπηρεσία που προσφέρετε τα χαρακτηριστικά εκείνα και τα οφέλη, που μπορούν να γίνουν περισσότερο χειροπιαστά και μπορούν να προβληθούν. Με τον τρόπο αυτό οι πελάτες σας θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύ καλλίτερα την υπηρεσία που προσφέρετε και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από αυτή. Δοκιμάστε το!

Stumble Upon Toolbar

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Επιχειρηματικότητα Vs g700 (Μέρος I)

Την αφορμή για αυτήν την σειρά δημοσιεύσεων, την πήρα από την πρόσφατη επίσκεψη μου στο blog για την generation 700, http://g700.blogspot.com/. Είναι το νέο όνομα που εκφράζει μια πολύ σκληρή πραγματικότητα στην χώρα μας. Αναφέρεται σε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, που δουλεύουν σκληρά για να κερδίσουν 700 ευρώ το μήνα! Έχω διαβάσει αρκετές απόψεις σχετικά με το θέμα, και στη δημοσίευση αυτή θα ήθελα να εκφράσω μερικές σκέψεις μου.

θα προσεγγίσω το θέμα από μια άλλη πλευρά. Από την πλευρά της επιχειρηματικότητας, και θα προσπαθήσω να τη συνδέσω με την g700. Ή καλλίτερα, θα σας δείξω πως συνδέονται μεταξύ τους!

(ακολουθεί το Μέρος II)

Stumble Upon Toolbar

Επιχειρηματικότητα Vs g700 (Μέρος II)

Καταρχήν λέγοντας επιχειρηματικότητα δεν εννοούμε μόνον την ίδρυση νέων επιχειρήσεων όπως θα διαβάζετε σε πολλά βιβλία, αλλά κάτι άλλο, λίγο πέρα από αυτό! Εννοούμε μια ολόκληρη “αντίληψη” περί επιχειρήσεων και αντιμετώπισης της ίδιας της ζωής! Μια “αντίληψη” που περιλαμβάνει το ρίσκο του νέου ξεκινήματος, και της δημιουργίας. Του προγραμματισμού και της στρατηγικής σκέψης (ξέρω που είμαι, που θέλω να πάω και πως θα πάω). Της αντιμετώπισης και συμπεριφοράς προς τον πελάτη. Της ενέργειας και διάθεσης για συνεχής μάθηση. Της διαρκής αναζήτησης Νέων ευκαιριών και την ανάληψη ρίσκου. Αυτό είναι επιχειρηματικότητα! Και αυτός είναι ο επιχειρηματίας. Δεν κάθετε με σταυρωμένα χέρια να περιμένει την μοίρα του. Δημιουργεί την μοίρα του!

Αναρωτιέστε από προκύπτουν όλα αυτά; Πάρτε και διαβάστε τις βιογραφίες μεγάλων επιχειρηματιών του κόσμου μας. Θα δείτε την αντίληψη περί ζωής που είχε ο Richard Branson της Virgin, και της συνεχής αναζήτησης νέων προκλήσεων και ευκαιριών. Ο Warren Buffet, Henry Ford, οι Jobs & Wozniak (της Apple computers), και πολλοί άλλοι. Όλοι είχαν ένα κοινό σημείο. Την διαρκής αναζήτηση νέων ευκαιριών, και την ανάληψη ρίσκου (διαβάστε για τους 10 μεγαλύτερους επιχειρηματίες όλων των εποχών: http://www.msnbc.msn.com/id/5519861). Σας προτρέπω να διαβάσετε τις βιογραφίες των κυρίων αυτών. Έτσι για να πάρετε μια μυρωδιά!

(ακολουθεί το Μέρος III)

Stumble Upon Toolbar

Επιχειρηματικότητα Vs g700 (Μέρος III)

Θα μου πείτε καλά όλα αυτά, αλλά που κολλάει η g700 σε αυτό το story της επιχειρηματικότητας; Για να δούμε λοιπόν που κολλάει!

Η g700 έχει προκληθεί λόγω έλλειψης επιχειρηματικής κουλτούρας και νοοτροπίας που διέπει κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος της Χώρας μας! Και εξηγούμαι: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ (κατεβάστε εδώ, την Έκθεση Επιχειρηματικότητας, από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας), οι Έλληνες είναι από του πρώτους στον κόσμο όπου φοβούνται να ρισκάρουν και να κάνουν την δική τους επιχείρηση. Το βλέπετε χαρακτηριστικά στον παρακάτω πίνακα. Και όσοι νέοι ξεκινούν κάτι δικό τους, το ξεκινούν λόγο ανάγκης (επιχειρηματικότητα ανάγκης), και όχι επειδή εντοπίσανε κάποια ευκαιρία (επιχειρηματικότητα ευκαιρίας).


Αυτό συμβαίνει επειδή ο Έλληνας νέος, δεν ξέρει τι σημαίνει επιχειρηματικότητα! Φοβάται ότι με την αποτυχία θα είναι “δακτυλοδεικτούμενος” αφού τα ταμπού της Χώρας μας φαίνονται να είναι αξεπέραστα. Έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης ότι μπορεί να πετύχει γιατί ποτέ κανένας δεν του έμαθε τα βασικά περί επιχειρήσεων, την λειτουργία τους, πως οργανώνονται, τι είναι στρατηγική και marketing. Η οικονομική του παιδεία επίσης είναι ελάχιστη. Θα θυμάστε όλοι το χρηματιστηριακό κραχ του ’99 στη Σοφοκλέους. Γιατί λέτε να έγινε αυτό; Γιατί κανείς δεν είχε ούτε την οικονομική, ούτε την επιχειρηματική παιδεία να αξιολογήσει τις καταστάσεις, και έγινε ότι έγινε.

Η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας από τους νέους ανθρώπους που τελειώνουν το λύκειο ακόμα και κάποιο πανεπιστήμιο είναι εμφανέστατη. Κάποιος γεωπόνος για παράδειγμα, που τελείωσε την σχολή του, μπορεί να είναι ο καλλίτερος επιστήμονας του κόσμου, και το πανεπιστήμιο του να του μετέδωσε όλη την απαραίτητη γνώση! Όμως το παιδί αυτό βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο δεν έχει ιδέα τι σημαίνει επιχειρηματικότητα. Είναι λογικό λοιπόν να φοβάται να ξεκινήσει κάτι δικό του και να πιστέψει στον εαυτό του. Θα προτιμήσει να στραφεί σε μια δουλειά σε κάποια ιδιωτική εταιρεία ή στο Δημόσιο.

Από τη στιγμή που λιγότεροι νέοι ξεκινούν την δική τους δουλειά (και όσοι ξεκινούν το κάνουν με σκοπό να βγάλουν ένα μεροκάματο), υπάρχει συσσώρευση για μια θέση στο δημόσιο ή μια θέση σε μια ιδιωτική εταιρεία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν το καλοκαίρι του 2006 παρακολουθούσα ειδήσεις στη ΝΕΤ, και είχε σαν θέμα τον διαγωνισμό για πρόσληψη με σύμβαση 500 ατόμων, 18μηνης διάρκειας, στον ΟΤΕ. Την τελευταία ημέρα προθεσμίας, η ουρά έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στην Αθήνα, έφτανε το ενάμιση χιλιόμετρο!! Μου φάνηκε πραγματικά απίστευτο. Και με προβλημάτισε πάρα πολύ! Η μεγάλη διαθεσιμότητα εργατικών χεριών, είναι επόμενο να ρίξει τους μισθούς.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να ζητάμε ρουσφέτι από τους βουλευτές και όσους έχουν “άκρες” για να μπούμε με Stage (το πρόγραμμα 18μηνης απασχόλησης, των 600 ευρώ, και χωρίς ένσυμα), σε κάποια εταιρεία ή ακόμα και σε Δημόσια Υπηρεσία. Δυστυχώς φίλοι μου αυτή είναι η Ελληνική πραγματικότητα!

Και φτάνουμε στο διαταύτα! Τι μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχει λύση να ξεφύγουμε από την g700; Μερικές σκέψεις είναι οι παρακάτω:

  • Η επιχειρηματική παιδεία, και η καλλιέργεια ενός επιχειρηματικού πνεύματος είναι η προσέγγιση που θέτω μέσα από αυτή εδώ την δημοσίευση.
  • Να μπει ως βασικό μάθημα, από το δημοτικό ακόμα, το μάθημα της επιχειρηματικότητας! Και να αναβαίνει ο βαθμός δυσκολίας του στο Γυμνάσιο και Λύκειο. Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε. Στην Δανία, Σουηδία και τις Κάτω Χώρες, ήδη γίνεται. Οι μαθητές στο Λύκειο φτάνουν να έχουν τις δικές τους εικονικές επιχειρήσεις (business simulation). Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί μένουμε πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη!
  • Ίδρυση ακαδημίας επιχειρηματικότητας, όπου θα μπορούν οι νέοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για μια επιχειρηματική και οικονομική παιδεία.
  • Προβολή από τα μέσα μαζική ενημέρωσης, ιστοριών επιτυχίας διαφόρων επιχειρηματιών. Όχι όμως με έμφαση στον υλικό πλούτο που αποκτούν (λεφτά, σκάφη, κλπ.), αλλά με έμφαση στο ότι δημιουργήσανε κάτι καινούριο, κάτι νέο και καινοτόμο, που τους έκανε να αισθανθούν καλά.

Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις μου. Σίγουρα είναι πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν και από πλευρά πολιτείας τα οποία δεν αναφέραμε, όπως κίνητρα για δημιουργία νέων επιχειρήσεων, σταθερό φορολογικό σύστημα, κλπ. Σταματάω εδώ προς το παρόν. Θα χαρώ να ακούσω τα σχόλια και τις δικές σας απόψεις. Ίσως να βγάλουμε κάτι τελικά.

Βασίλης Παππάς
Επιχειρηματικός Σύμβουλος
http://epixeirein.blogspot.com

Stumble Upon Toolbar

Σάββατο 14 Ιουλίου 2007

Τι άλλαξε στον Αναπτυξιακό Νόμο

Δείτε τις Νέες αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο μετά τις Κανονιστικές Αποφάσεις που ψηφίστηκαν πριν μερικές ημέρες. Η οριστική ενεργοποίηση του αναμένεται εντός του Ιουλίου.

Ο Αναπτυξιακός Νόμος, το Πρόγραμμα που όλη Χώρα περιμένει εναγώνιος εδώ και πολύ καιρό, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του. Πριν μερικές ημέρες λοιπόν, υπεγράφησαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό που απομένει για την οριστική “ενεργοποίηση” του, είναι η δημοσίευση των Αποφάσεων αυτών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το οποίο και αναμένεται μέσα στον Ιούλιο. Στο άρθρο αυτό θα δούμε τις σημαντικότερες αλλαγές που γίνανε στον Αναπτυξιακό Νόμο, και πως αυτές επηρεάζουνε τις Επενδύσεις στην Χώρα μας.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

  • Απλοποιούνται οι κατηγορίες ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων από 5 σε 2. Ειδικότερα οι κατηγορίες 3,4 και 5, ομαδοποιούνται στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1, ενώ οι κατηγορίες 1 και 2, στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2. Στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 ανήκουν επενδυτικά σχέδια στον τριτογενή τομέα (δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων, ανάπτυξη λογισμικού, δημιουργία εργαστηρίων, κλπ.), ανήκουν τα ειδικά επενδυτικά σχέδια, τα Logistics, και όλες οι επενδύσεις στον τουρισμό εκτός της ίδρυσης ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς επίσης και η παραγωγή ηλεκτρισμού από ήπιες μορφές ενέργειας. Στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 ανήκουν όλες οι επενδύσεις στον Πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, κλπ.), τα επιχειρηματικά σχέδια μεταποιητικών μονάδων (όλες οι βιοτεχνίες), και η ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων.
  • Τα ποσοστά επιδότησης για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 είναι 40%, και για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2, είναι 35%.
  • Για όλα τα επενδυτικά σχέδια που εκτελούνται από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, το επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης για τη Θεσπρωτία ανέρχεται στο 14%. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Νομός μας, είναι “ριγμένος” σε σχέση με τους Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και τους Νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία, Γρεβενά, Καστοριά, και Φλώρινα), όπου εκεί η επιπλέον ενίσχυση φτάνει το 20%.
  • Όσον αφορά το Νομό μας, με επιπλέον ποσοστό 20%, μπορούν να ενισχυθούν μόνον οι παρακάτω επενδύσεις:
    *Οι επενδύσεις του πρωτογενή τομέα σε θερμοκήπια, στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
    *Οι επενδύσεις του δευτερογενή τομέα στην Παραγωγή Ηλεκτρισμού από ήπιες μορφές ενέργειας (ΕΚΤΟΣ από τα Φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες όπου δεν θα πάρουν επιπλέων ποσοστά ενίσχυσης), και στην βιοτεχνολογία.
    *Οι επενδύσεις του τριτογενή τομέα στην δημιουργία ευρυζωνικών υποδομών, δημιουργίας κέντρων αποθεραπείας, και δημιουργίας δημόσιας χρήσης πάρκινγκ.
    *Οι επενδύσεις ανεξαρτήτου δραστηριότητας που θα γίνουν εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου Θεσπρωτίας (ΒΙΟΠΑ).
  • Με βάση τα παραπάνω, οι επενδύσεις των βιοτεχνικών επιχειρήσεων (εκτός αυτών εντός του ΒΙΟΠΑ) και η ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων θα ενισχυθούν συνολικά με: 35% + 14% = 49%. Γενικότερα η μέγιστη επιδότηση για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 είναι 49%.
  • Η μέγιστη επιδότηση για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 είναι 54%: 40% + 14% = 54%. Ενώ η ίδρυση επιχειρήσεων που ανήκουν στις εξαιρέσεις που είδαμε παραπάνω, θα επιδοτηθούν συνολικά με 60%: 40% + 20% = 60%.
  • Όσον αφορά τα Φωτοβολταϊκά πάρκα συγκεκριμένα, η επιδότηση για το Νομό Θεσπρωτίας είναι 40%. Δεν παρέχεται δηλαδή, κανένα πρόσθετο ποσοστό ενίσχυσης όπως στις υπόλοιπες επενδύσεις!
  • Για τις μικρές και πολύ μικρές μεταποιητικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις ενισχύονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια (2-5 ετών) για τις οποίες έχει παρέλθει τριετία αντί για πενταετία από την σύσταση τους και με ελάχιστο συνολικό κόστος της επένδυσης να ανέρχεται στα 1.500.000 ευρώ αντί για τα 3.000.000 ευρώ.
  • Προβλέπεται για πρώτη φορά η ενίσχυση υλοποίησης λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων αυτών που έχουν ιδρυθεί κατά την τελευταία πενταετία.
  • Ειδικά για μικρές επιχειρήσεις επιτρέπεται η αγορά γης, έως 10% της ενισχυόμενης δαπάνης της επένδυσης.
  • Ενισχύονται δαπάνες για αμοιβές μελετών, σε ποσοστό που ανέρχεται πλέον στο 10% αντί για 8% που ήταν μέχρι τώρα του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Αρκετές και σημαντικές είναι οι αλλαγές που προβλέπουν οι Κανονιστικές Αποφάσεις και για τον αγροτικό τομέα. Οι σημαντικότερες που εντοπίσαμε είναι:

1. Καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο τα επενδυτικά σχέδια δεν πρέπει να αφορούν αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης μεγαλύτερη του 20% της υφιστάμενης.
2. Καταργείτε ο υφιστάμενος περιορισμός για τις επιχειρήσεις θερμοκηπιακού τύπου, που ενίσχυε επενδύσεις μόνον με την μέθοδο της υδροπονικής και αεροπονικής.
3. Προβλέπεται η Ίδρυση νέων μονάδων και στον κτηνοτροφικό τομέα.
4. Ίδρυση νέων τυροκομικών μονάδων με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάλυψη δυναμικότητας.
5. Ίδρυση νέων μονάδων ή επέκταση υφιστάμενων ελαιοτριβείων για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Βιολογικά και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
6. Ίδρυση νέων ή επέκταση υφιστάμενων οινοποιείων.
7. Ίδρυση νέων ή επέκταση υφιστάμενων μονάδων βιομηχανικής τομάτας.
8. Ίδρυση νέων ή επέκταση υφιστάμενων μονάδων μεταποίησης – τυποποίησης σαλιγκαριών. (αυτό ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον!)
9. Αγορά αναπαραγωγικού και πολλαπλασιαστικού υλικού που είναι απαραίτητο για την παραγωγική λειτουργία στις περιπτώσεις, ίδρυσης ή επέκτασης μονάδων φυτικής παραγωγής.
10. Αγορά του ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής.
11. Μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
12. Αγορά γης από πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αφορούν τον τομέα μεταποίησης και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ LOGISTICS

Σε συνέχεια των τροποποιήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, αρκετές είναι και οι αλλαγές των επενδυτικών σχεδίων παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics). Οι σημαντικότερες είναι:


1. Η επένδυση ΔΕΝ αφορά την δημιουργία απλών αποθηκών. Αφορά την υλοποίηση επενδυτικών έργων εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής & επικοινωνιών - τηλεματικής, για την υποστήριξη των αποθηκεύσεων, των φορτοεκφορτώσεων και της εν γένει διαχείρισης των υλικών - εμπορευμάτων.
2. Για το Νομό μας η επιδότηση φτάνει το 60% [40% (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1) + 20% (επιπλέων ενίσχυση) = 60%].
3. Το ύψος του επενδυτικού σχεδίου για ίδρυση νέας μονάδας, επέκταση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενης μονάδας θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 700.000 ευρώ.
4. Οι ενισχυόμενες δαπάνες πρέπει να αφορούν πάγια στοιχεία, ενσώματα και άυλα. Οι λειτουργικές δαπάνες δεν ενισχύονται.
5. Το συνολικό κόστος των κτιριακών δαπανών δεν θα υπερβαίνει το 70% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
6. Οι δαπάνες για την αγορά γης ενισχύονται αποκλειστικά για φορείς επενδυτικών σχεδίων που είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αξία της αγοράς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους. Η τιμή αγοράς της γης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την αντικειμενική αξία.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες αλλαγές που εντοπίσαμε στις Κανονιστικές Αποφάσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο. Βλέπουμε ότι η Θεσπρωτία, ΔΕΝ είναι μέσα στους Νομούς, όπου η ενίσχυση για τις μικρές επιχειρήσεις φτάνει το 20% (σταματάει στο 14%). Ενώ ο αρχικός ενθουσιασμός για τις επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά πάρκα, φαίνεται πως θα “σβήσει”, αφού οι αρχικές εξαγγελίες για ποσοστά επιδότησης στο ύψος του 60% δεν ισχύουν. Για το νομό μας, η επιδότηση θα είναι 40%.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι για την ενεργοποίηση του Νόμου, θα πρέπει να δημοσιευτούν οι Αποφάσεις αυτές στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και κατόπιν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα αιτήματα τους για ενισχύσεις. Αυτό προβλέπεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Εν αναμονή λοιπόν!

Το ΦΕΚ του Αναπτυξιακού Νόμου, με τις Τροποποιήσεις, και τις πολλές ΚΥΑ, θα το βρείτε στην πολύ καλή ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών: http://www.ependyseis.gr/sub/nomos3299/n3299.htm.

Stumble Upon Toolbar

Νέο Πρόγραμμα Εμπορίου και Υπηρεσιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Δείτε μια ανάλυση του προγράμματος, τις παγίδες που πρέπει να αποφύγετε και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε!

Προκηρύχθηκε πριν μερικές ημέρες το νέο πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Το πρόγραμμα σας δίνει την δυνατότητα να ανακαινίσετε το μαγαζί ή το γραφείο σας, να αλλάξετε τα εργαλεία και τον εξοπλισμό σας, να αγοράσετε νέους υπολογιστές και λογισμικά προγράμματα, να διαφημιστείτε και να συμμετέχετε σε εκθέσεις. Στο άρθρο αυτό θα δούμε με απλά λόγια τα βασικά σημεία του προγράμματος, ποιοι μπορούν να ενταχθούν, ποιες δαπάνες επιδοτούνται, και τι θα πρέπει να προσέξετε!

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά της μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Παρακάτω, βλέπετε αναλυτικά τις επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μαζί με τις εξαιρέσεις.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Βάσει κωδικών ΣΤΑΚΟΔ 2003 - Στατιστική Ταξινόμηση Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας)
351.22 ΜΟΝΟ ο ΚΑΔ 35.12.90.00 Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης πλοιαρίων αναψυχής και αθλητισμού
41 Συλλογή, καθαρισμός και διανομή νερού
453 Τεχνικές εγκαταστάσεις κτιρίων
454 Αποπεράτωση κτιρίων
501 Εμπόριο αυτοκίνητων οχημάτων
502 Συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων
503 Εμπόριο ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων οχημάτων
504 Εμπόριο συντήρηση και επισκευή μοτοσυκλετών και συναφών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων
51 Χονδρικό εμπόριο και εμπόριο με προμήθεια, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών
52 Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, επισκευή ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης
552.1 Ξενώνες νεότητας και ορεινά καταφύγια
552.3 ΜΟΝΟ ο ΚΑΔ 55.23.11 Υπηρεσίες κατασκηνώσεων διακοπών για παιδιά
553.1 Εστιατόρια
553.2 Ζαχαροπλαστεία
554.2 Καφενεία
555.2 Τροφοδοσία με τρόφιμα (κέτερινγκ)
60 Χερσαίες μεταφορές, μεταφορές μέσω αγωγών
61 Υδάτινες μεταφορές
62 Εναέριες μεταφορές
63 Βοηθητικές και συναφείς προς τις μεταφορές δραστηριότητες: Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
641.2 Ταχυδρομικές δραστηριότητες, εκτός από τις δραστηριότητες των εθνικών ταχυδρομείων (ιδιωτικά ταχυδρομικά γραφεία)
642 Tηλεπικοινωνίες
70 Δραστηριότητες σχετικές με ακίνητη περιουσία
71 Εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού χωρίς χειριστή. Εκμίσθωση ειδών ατομικής και οικιακής χρήσης
72 Πληροφορική και συναφείς δραστηριότητες
73 Έρευνα και ανάπτυξη
74 Αλλες επιχειρηματικές δραστηριότητεςΕξαιρούνται οι κωδικοί: 741.1 Νομικές δραστηριότητες, 746 Δραστηριότητες ιδιωτικού αστυνομικού και παροχής υπηρεσιών ασφαλείαςΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΚΟΔ 74: Δεν είναι επιλέξιμες οι ατομικές επιχειρήσεις
804 Εκπαίδευση για ενηλίκους και λοιπή εκπαίδευση Εξαιρείται ο κωδικός: 804.3 Φροντιστήρια για μαθητές και σπουδαστές
851.9 Αλλες δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία (Μόνο όταν εκτελούνται σε ιδιωτικές μονάδες)
853 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας
900 Διάθεση λυμάτων και απορριμμάτων υγιεινή και παρόμοιες δραστηριότητες
92 Ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες Εξαιρείται ο κωδικός:927 Αλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες
930.1 Πλύσιμο και στεγνό καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων
930.2 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων καλλονής
930.3 Δραστηριότητες γραφείων τελετών και συναφείς δραστηριότητες

Η Χώρα μας χωρίζεται για τις ανάγκες του Προγράμματος σε 3 ζώνες:

Α Ζώνη : Περιφέρειες: Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο εκτός των περιοχών που περιλαμβάνονται στη ζώνη Γ
Β Ζώνη : Περιφέρειες: ΑΜΘ, Ιόνια, Δυτ. Μακεδονία, Ήπειρος εκτός των περιοχών που περιλαμβάνονται στη ζώνη Γ
Γ Ζώνη : Νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων και ΟΤΑ με 50% του εμβαδού τους σε υψόμετρο άνω των 800μ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις του Νομού μας, προκειμένου να υποβάλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι εξής:

1. Να απασχολούσαν λιγότερα από 50 άτομα κατά το ημερολογιακό έτος 2006.
2. Να έχουν συμπληρώσει δύο (2) πλήρεις δωδεκάμηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2005.
3. Ο μέσος ετήσιος τζίρος της τελευταίας τριετίας, να κυμαίνεται από 30.000 ευρώ, μέχρι 5.000.000 ευρώ (για τις Ζώνες Α και Β). Δηλαδή για τις χρήσεις του 2004, 2005, και 2006, το άθροισμα των τζίρων θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 90.000 ευρώ. Για την Ζώνη Γ, ο μέσος ετήσιος τζίρος θα πρέπει να κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ.

Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

1. Διαμόρφωση, εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων.
2. Προμήθεια και εγκατάσταση καινούριου σύγχρονου εξοπλισμού.
3. Κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού περιορισμού της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
4. Κατασκευή εγκαταστάσεων και προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογενήτριες, κλπ.) για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
5. Εγκατάσταση καινούριων και σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης, προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής (Η/Υ, κλπ.).
6. Δικαιώματα απόκτησης Τεχνογνωσίας, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε ποσοστό το 10% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.
7. Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, όπως ISO και άλλα ανάλογα συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Η δαπάνη αυτή δεν μπορεί να ξεπερνάει το ποσό των 10.000 €.
8. Δαπάνες προώθησης, δαπάνες για την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις ή συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 5% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της υποβαλλόμενης πρότασης.


Σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξετε:

  • Η επιδότηση είναι 55%. Το υπόλοιπο 45% είναι η δική σας συμμετοχή. Από αυτό το 45%, το 20% μπορεί να είναι δάνειο, ενώ το υπόλοιπο 25%, πρέπει να είναι υποχρεωτικά δικά σας χρήματα. Το 25% (ή το 45% εάν δεν πάρετε δάνειο) μπορείτε να το αποδείξετε είτε με βεβαίωση από την τράπεζα ότι διαθέτετε τα χρήματα, είτε προσκομίζοντας μετοχές και ομόλογα, είτε ακόμα και με περιουσιακά στοιχεία, όπως προκύπτουν από το Ε9.
  • Η επένδυση που θα κάνετε θα πρέπει να κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Γι’ αυτό όταν υποβάλετε την πρότασή σας να προσέξετε να είναι τουλάχιστον 35.000 ευρώ, ώστε σε περίπτωση που σας κόψουν κάποιες δαπάνες, να μην βρεθείτε κάτω από τις 30 χιλιάδες και κατά συνέπεια εκτός προγράμματος!
  • ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να πάρετε Δάνειο εάν δεν θέλετε
  • Όσοι επιχειρηματίες από εσάς είσαστε ιδιοκτήτες λογιστικών γραφείων, αρχιτεκτονικών γραφείων, είσαστε μηχανικοί, μελετητές, διαφημιστές, σύμβουλοι, φωτογράφοι, διακοσμητές, και γενικότερα όσοι έχετε επιχειρηματική δραστηριότητα, που ανήκει στον κωδικό της εφορίας 74, μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα ΜΟΝΟΝ εάν έχετε εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.), και όχι εάν έχετε ατομική επιχείρηση. Αυτό είναι σημαντικό και θα πρέπει να το προσέξετε!
  • Στο πρόγραμμα ΔΕΝ εντάσσονται οι δικηγόροι.
  • Επίσης, ΔΕΝ εντάσσονται τα τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία)
  • Ενώ ΔΕΝ εντάσσονται και τα πρατήρια καυσίμων (βενζινάδικα)
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι το πρόγραμμα ΔΕΝ περιλαμβάνει την αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου, εκτός των μεταφορικών μέσων διακίνησης προϊόντων και εμπορευμάτων ΕΝΤΟΣ της επιχείρησης (πχ. κλάρκ, ανυψωτικά μηχανήματα, γερανογέφυρες, κλπ).
  • Η ανέγερση κτιρίου ΔΕΝ επιδοτείτε
  • ΔΕΝ είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας (εμπόριο χοντρικό ή λιανικό) και της υδατοκαλλιέργειας.
  • Επίσης κάτι σημαντικό που θα πρέπει να γνωρίζετε: Το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται για το πρόγραμμα είναι 403 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη Χώρα, με δυνατότητα αύξησης στα 499 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα την ζήτηση. Στην Ήπειρο αντιστοιχούν 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν θεωρήσουμε σαν μέσο όρο προϋπολογισμού των επενδυτικών προτάσεων τις 80 χιλιάδες ευρώ, τότε τα χρήματα τις επιδότησης που αντιστοιχούν σε κάθε επενδυτική πρόταση θα είναι 44 χιλιάδες ευρώ (55% επιδότηση). Κάνοντας τα μαθηματικά, θα δούμε ότι στην Ήπειρο δύναται να εγκριθούν περίπου 450 προτάσεις. Καθόλου άσχημα!
  • Παράλληλα για αρκετούς Νομούς της Χώρας μας, τρέχει και το Πρόγραμμα του INTERREG, με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και το ΠΕΠ Εμπορίου – Υπηρεσιών. Δεν μπορείτε όμως να κάνετε πρόταση και στα δύο. Μόνον σε ένα από τα δύο. Για να έχει μια επιχείρηση πιθανότητες έγκρισης στο πρόγραμμα του INTERREG, θα πρέπει να δείξει τουλάχιστον ότι το 10% του τζίρου της το 2006, προέρχεται από διασυνοριακές συναλλαγές.
  • Το πρόγραμμα ΔΕΝ αφορά την δημιουργία νέας επιχείρησης. Μπορεί όμως να επιδοτηθεί η δημιουργία υποκαταστήματος της υπάρχουσας επιχείρησης.
  • Ο ΦΠΑ δεν επιδοτείτε, ούτε και η αγορά νέου εμπορεύματος
  • Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε, ότι οι προτάσεις αξιολογούνται με μαθηματικοποιημένα κριτήρια που αφορούν στην βιωσιμότητα της επιχείρησης όπως αυτή περιγράφεται από τα οικονομικά στοιχεία, το απασχολούμενο προσωπικό και την πρόθεση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, την εμπειρία και τις σπουδές του επιχειρηματία καθώς και την ποιότητα και ορθότητα του επενδυτικού σχεδίου που υποβάλλεται.
  • Οι προτάσεις υποβάλλονται στις Τράπεζες. Οι Τράπεζες δηλαδή υποδέχονται τις επενδυτικές προτάσεις, τις αξιολογούν, παρακολουθούν την υλοποίηση της επένδυσης, ελέγχουν και πιστοποιούν την ολοκλήρωσή τους, και στο τέλος καταβάλλουν τη δημόσια επιχορήγηση στους επενδυτές.

Το Πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο σε πολλές επιχειρήσεις. Πριν όμως προχωρήσετε συμβουλευτείτε τον λογιστή σας και κάποιον επαγγελματία σύμβουλο που γνωρίζετε. H έναρξη υποβολών ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλου καθορίζεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ από τις 17 Σεπτεμβρίου 2007 έως και τις 11 Οκτωβρίου 2007. Πληροφορίες για το πρόγραμμα, και τα επίσημα έντυπα μπορείτε να τα αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, http://www.ependyseis.gr/.

Stumble Upon Toolbar

Πως θα Κερδίστε 4 μονάδες επιτοκίου στο Δάνειο σας

Η λύση ονομάζεται Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ή αλλιώς ΤΕΜΠΜΕ. Το ΤΕΜΠΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο. Ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει σημαντικά πολλές επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν δίνει λεφτά όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος αλλά ούτε και δάνεια. Αυτό που κάνει είναι να εγγυάται για την κάλυψη μεγάλου μέρους των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χορηγούνται από τις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στην επιχείρηση μια μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες! Η χρησιμότητα του λοιπόν πολύ σημαντική. Στην πράξη, κατανέμει τους κινδύνους μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (επιχειρήσεις, τράπεζες και ΤΕΜΠΜΕ). Βασική προτεραιότητα του Ταμείου, είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά κεφαλαίων, με περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών στην περίπτωση μιας επιχειρηματικής αποτυχίας. Για το λόγο αυτό το ΤΕΜΠΜΕ απαγορεύει να βαρύνεται με προσημείωση ή υποθήκη, η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, έχει εγκρίνει σχεδόν 3.500 αιτήσεις μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και έχει παράσχει εγγυήσεις για δάνεια που ξεπερνούν τα 197 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” για την επιδότηση του κόστους δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων το ΤΕΜΠΜΕ έχει εγκρίνει μέσα σε λίγους μήνες τις αιτήσεις περίπου 1.000 επιχειρήσεων για συνολικό ύψος δανείων 97,4 εκατ. ευρώ, με το ποσό των 20,6 εκατ. ευρώ.


Σε ποιους απευθύνεται;
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας απευθύνεται σε ήδη υπάρχουσες καθώς και σε νεοϊδρυόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 30 άτομα προσωπικό. Επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υψηλού σχετικά κινδύνου όλων των κλάδων, (όπως π.χ. εκκίνηση επιχειρήσεων, προώθηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων), των καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών(όπως οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας περιβάλλοντος, έρευνας και τεχνολογίας κλπ.), της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, της συγχώνευσης των μικρών επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση επενδύσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνες αγοράς, προώθηση πωλήσεων κλπ. Επίσης ενισχύονται ειδικές κατηγορίες επιχειρηματιών όπως νέοι σε ηλικία, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι, κλπ.

Οι παρεχόμενες εγγυήσεις καλύπτουν μέρος των δανείων που οι τράπεζες χορηγούν στις επιχειρήσεις και η εγγύηση μπορεί να κυμαίνεται από 40% έως 80% επί του ύψους του δανείου. Το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να καλύψει δάνεια με ανώτατη διάρκεια εγγύησης τα 10 έτη.
Όσον αφορά το πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου, απευθύνεται σε υφιστάμενες ή νεοϊδρυόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που, απασχολούν έως 20 εργαζόμενους και εμφανίζουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος θα είναι μέχρι την 31/12/2008. Βασικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αυξηθεί ο βαθμός πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων (πράγμα που θα βελτιώσει αισθητά την ανταγωνιστικότητα τους).

Η διαδικασία παροχής εγγυήσεων & επιδότησης επιτοκίου
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Η βασική διαδικασία που ακολουθείτε για την παροχή εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου είναι:
1. Ο επιχειρηματίας θα απευθύνεται στην τράπεζα της επιλογής του σχετικά με το χρηματοδοτικό του αίτημα.
2. Η τράπεζα αν θεωρεί ότι το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι οικονομικά βιώσιμο, ενημερώνει τον επιχειρηματία για τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και ζητάει για ένα μέρος του δανείου εγγύηση από το Ταμείο.
3. Αποστέλλει το αίτημα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο Ταμείο Εγγυοδοσίας.
4. Το Ταμείο θα πρέπει να απαντήσει θετικά ή αρνητικά εντός 20 ημερών.
Η τράπεζα θα ακολουθήσει και θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη τυχόν οφειλών που υπάρχουν. Εάν παρόλα αυτά υπάρξει ανεξόφλητο υπόλοιπο ποσό, τότε η τράπεζα δικαιούται να ζητήσει από το Ταμείο Εγγυοδοσίας το ποσοστό που έχει εγγυηθεί.
Αυτή τι στιγμή όλες οι τράπεζες είναι συμβεβλημένες με το Ταμείο, και μπορείτε να επιλέξετε όποια εσείς κρίνετε καλλίτερη για συνεργασία.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να “εκμεταλλευτείτε” το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, ή εναλλακτικά την ιστοσελίδα: http://www.tempme.gr/.

Stumble Upon Toolbar

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

blog Επιχειρηματικότητας


Στο ιστολόγιο αυτό, θα δημοσιεύουμε άρθρα, αναλύσεις, και έρευνες, σχετικά με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα δούμε πολλούς και σημαντικούς τρόπους για να αναπτύξετε την επιχείρηση σας. Σκοπός μας είναι η διάδοση μιας "επιχειρηματικής νοοτροπίας" και η "καλλιέργεια" ενός επιχειρηματικού πνεύματος, κυρίως στις νέες γενιές επιχειρηματιών της Χώρας μας.

Στο blog αυτό θα υπάρχουν επίσης αναλύσεις με πολύ απλά λόγια, για τα Προγράμματα Επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πως μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε. Στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε όσο γίνεται την δύσκολη πολλές φορές ορολογία που χρησιμοποιούν οι διάφοροι Νόμοι και οι Προκηρύξεις των Προγραμμάτων, ώστε να γίνουν κατανοητά από τον περισσότερο κόσμο.

Θα θέλαμε την ενεργό συμμετοχής σας με άρθρα, σχόλια και παρατηρήσεις.


Καλό μας ξεκίνημα!

Stumble Upon Toolbar