Επιχειρηματική κουλτούρα στην Ελλάδα: Ναι καλά!!
Συζητάμε για την επιχειρηματικότητα στους νέους και την επιχειρηματική παιδεία. Αυτό που έκανε μια Αμερικάνικη τράπεζα, είναι πραγματικά καινοτόμο, το οποίο σε εμένα προσωπικά προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Προετοιμάζει τι νέα γενιά επιχειρηματιών (αλλά και τους μελλοντικούς της πελάτες), στήνοντας μια ολόκληρη καμπάνια, στοχευμένη σε παιδιά κάτω των 13 ετών!
Τους μαθαίνει από τις πολύ μικρές ηλικίες, εκεί που ακόμα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους, τι είναι χρήμα, και τι είναι μια επιχείρηση. Τα σπρώχνει να βρουν τρόπους να στύψουν το μικρό τους μυαλουδάκι, για το πώς θα πουλήσουν περισσότερο από το προϊόν τους. Και όλα αυτά κάνοντας την όλη διαδικασία να μοιάζει καθαρά με ένα παιχνίδι. Εξάλλου όλα τα παιδάκια εάν δεν είναι κάτι παιχνίδι, δεν ασχολούνται μαζί του!
Η τράπεζα λέγεται Umpqua Bank , και είναι μια μικρή τοπική τράπεζα, με έδρα το Oregon των ΗΠΑ. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε την καμπάνια της για τον “λεμονατζή – the lemonaire” (όπως λέμε καφετζής).
Ο “λεμονατζής” λοιπόν είναι μια καμπάνια, που έχει σαν στόχο να βοηθήσει μικρά παιδιά με επιχειρηματικές ανησυχίες, να παίξουν ένα νέο παιχνιδάκι, και να ξεκινήσουν την πρώτη τους επιχείρηση. Ναι καλά διαβάσατε. Να ξεκινήσουν την πρώτη τους επιχείρηση! Αυτό που θα κάνουν είναι να πουλάνε λεμονάδα, σε ένα μικρό kiosc. Οι “υποψήφιοι” επιχειρηματίες, αφού συμπληρώσουν μια απλή αίτηση, μπορούν να παραλάβουν από την τράπεζα, το πλήρες πακέτο του “λεμονατζή”. Το πακέτο περιέχει ποτηράκια, χαρτοπετσέτες, αυτοκόλλητα, ειδικό κάλημα τραπεζιού, έναν μικρό επιχειρηματικό οδηγό με τίτλο “πως θα γίνεις λεμονατζής”, και ένα αρχικό κεφάλαιο, 10 δολαρίων. Η βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί η αίτηση σου, είναι ότι θα πρέπει να είσαι κάτω των 13 ετών!!
Δεν ξέρω την επιτυχία της καμπάνιας, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι άνθρωποι εκεί στην Αμερική σε θέματα επιχειρηματικότητας και μάρκετινγκ την ψάχνουν πολύ! Δημιουργούν τις νέες γενιές ανθρώπων με επιχειρηματική κουλτούρα. Το όφελος της τράπεζας, πέρα από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, και τα πρωτοσέλιδα, σε μεγάλες εφημερίδες και το internet, είναι ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας και κάνοντας μελλοντικά τις δικές τους επιχειρήσεις, ποια τράπεζα λέτε να σκεφτούνε πρώτα, για να πάρουν τα δανειάκια τους και τις πιστωτικές τους κάρτες;;
Όλο αυτό που σας περιέγραψα, δείτε το εδώ σε ένα πολύ ωραίο βιντεάκι, που είναι μέρος της καμπάνιας του “λεμονατζή”: http://www.lemonaire.com/. Αυτά για να παίρνουμε ιδέες, για το πώς κινείται ο υπόλοιπος κόσμος, και που βρισκόμαστε εμείς! Τι λέτε, έχουμε τύχη;