Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Επιχειρησιακή συμπεριφορά: Η ιστορία με τους πέντε πίθηκους και την μπανάνα

Μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες “επιχειρησιακής συμπεριφοράς” είναι αυτή με τους 5 πιθήκους και την μπανάνα. Θα μας διασκεδάσει, αλλά ταυτόχρονα θα μας προβληματίσει κιόλας.

Η ιστορία (πραγματική)
Γίνεται λοιπόν ένα πείραμα σε κάποιο εργαστήριο όπου μέσα σε ένα δωμάτιο βάζουν 5 πιθήκους. Στο κέντρο του δωματίου υπάρχει μια σκάλα και πάνω από την σκάλα κρέμεται από την οροφή μια ολόφρεσκη μπανάνα. Με το που δοκιμάζει ο πρώτος πίθηκος να ανέβει στην σκάλα και να αρπάξει την μπανάνα, οι ερευνητές, πατάνε ένα κουμπί και πέφτει από την οροφή μέσα από ειδικούς ψεκαστήρες καυτό νερό με μεγάλη πίεση. Φυσικά ο πίθηκος δεν πρόλαβε να αρπάξει την μπανάνα, αλλά και οι υπόλοιποι γίνανε όλοι μούσκεμα.

Μετά από μερικά λεπτά ένας άλλος πίθηκος δοκιμάζει το ίδιο, και πάλι ανοίγουν οι ψεκαστήρες. Μετά από λίγο ένας τρίτος δοκιμάζει την τύχη του αλλά το καυτό νερό τον πρόλαβε. Το ίδιο έγινε και με τους υπόλοιπους ώστε στο τέλος όταν κάποιος πήγαινε να ανέβει την σκάλα, οι άλλοι τον πλακώνανε στο ξύλο. Μέχρι που κανένας πλέων δεν δοκίμαζε.

Μετά από λίγο οι ερευνητές, αποσύρανε έναν από τους πιθήκους και βάλανε στο δωμάτιο έναν νέο. Όπως καταλαβαίνεται το πρώτο πράγμα που έκανε ο νέος πίθηκος ήταν να ανέβει στην σκάλα και να πάρει την μπανάνα. Όμως δεν πρόλαβε ούτε ένα σκαλί να ανέβει! Οι άλλοι τον ρίξανε κάτω και τον χτυπήσανε για την κίνηση του αυτή. Αυτό έγινε κανα δυο φορές ακόμα μέχρι που το πήρε απόφαση ότι σκάλα=ξύλο, οπότε και τα παράτησε.

Μετά από λίγο βάλανε έναν νέο πίθηκο μέσα και πήρανε έξω έναν από τους αρχικούς 5. Το ίδιο και ο πίθηκος αυτός δοκίμασε την τύχη του με την μπανάνα. Αλλά ξανά οι υπόλοιποι μαζί και ο προηγούμενος πίθηκος, άρχισαν να τον βαράνε, οπότε μετά από λίγο και ο πίθηκος αυτός πήρε το μάθημα του.

Οι ερευνητές συνεχίσανε το πείραμα μέχρι που αντικαταστήσανε όλους τους παλιούς πιθήκους από το δωμάτιο με νέους.

Το θέμα τώρα είναι το εξής: Κανένας από τους νέους πιθήκους δεν δοκιμάζει να ανέβει στην σκάλα γιατί οι υπόλοιποι θα τον πλακώσουνε στο ξύλο. Κανείς δεν δοκιμάζει και κανείς δεν ξέρει τον λόγω!

Και επιστρέφουμε στην πραγματικότητα: Μήπως μέσα στην επιχείρηση μας ζούμε και εμείς οι ίδιοι σε ένα τέτοιο δωμάτιο; Και πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν ξέρουμε γιατί τα κάνουμε, αλλά τα κάνουμε γιατί έτσι έχουμε μάθει ή έτσι συνηθίζεται;
GET OUT OF THE BOX. Καλλιεργήστε έναν τρόπο σκέψης "έξω από τον κύκλο". Μεταδώστε πνεύμα συζήτησης και συνεργασίας μέσα στην επιχείρηση.

Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με τρομερή ταχύτητα. Δεν μπορούμε να μένουν κολλημένοι σε παλιότερες αντιλήψεις και συμπεριφορές χωρίς να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ρωτήστε, ψάξτε και κυρίως μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους. Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον δεν δικαιολογεί κανέναν “πίθηκο”.

Stumble Upon Toolbar

Δεν υπάρχουν σχόλια: