Δέκα τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας
Ένα ακόμα πολύ καλό άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Αθανάσαινας, ο οποίος έχει κάνει και την επιμέλεια του παρακάτω κειμένου, “Όταν μιλάμε για τεχνολογικές εξελίξεις, κάθε πρόβλεψη περιέχει συνήθως και το ρίσκο της επιβεβαίωσής της νωρίτερα από ότι πιστεύαμε. Σήμερα, υπάρχουν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ανθρώπινη ζωή με απερίγραπτους τρόπους, εφόσον αναπτυχθούν και εφαρμοστούν αποτελεσματικά στην πράξη”.
Η πλήρης πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από πλήθος διαφορετικών συσκευών και από οποιαδήποτε τοποθεσία δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα αν η γνώση δεν είναι αντίστοιχα άμεσα διαθέσιμη. Το πανεπιστήμιο MIT της Βοστόνης διαθέτει ήδη όλα τα μαθήματα στο Διαδίκτυο, ενώ η Google έχει κατασκευάσει μηχανή αναζήτησης βιβλίων.
Πολλές ασθένειες εμπλέκουν κληρονομικά στοιχεία, με λίγα λόγια «είναι στα γονίδια μας». Οι επιστήμονες ερευνούν ήδη τη διαχείριση των γονιδίων, την αλλαγή τους και τη σωστή ανάπτυξη ελαττωματικών γονιδίων. Ίσως, κάποια μέρα, γενετικά ελαττώματα να είναι ιάσιμα, όπως η πνευμονία.
Οι τεχνολογίες 3G, 4G και WiMAX προϋποθέτουν τη διείσδυση του ασύρματου Ίντερνετ, όπου η διαρκής σύνδεση στο Διαδίκτυο σε οποιοδήποτε μέρος, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θεωρείται δεδομένη. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει επίσης την πλήρη συμβατότητα και συνδεσιμότητα μεταξύ δύο οποιονδήποτε συσκευών που μπορούν να συνδεθούν στο Διαδίκτυο.
Ο πρόσφατος διαγωνισμός ρομποτικού οχήματος μας δίνει μια αίσθηση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία. Γιατί να πρέπει να οδηγήσετε μέχρι το σχολείο και να πάρετε τα παιδιά αν μπορεί να πάει μόνο του το αυτοκίνητο; Στο μέλλον μπορεί μέχρι και οι οδηγοί μεγάλων φορτηγών που πραγματοποιούν ταξίδια χιλιάδων χιλιομέτρων να αντικατασταθούν από νταλίκες ρομπότ.
Το κόστος των φωτοβολταϊκών κυττάρων σταδιακά μειώνεται. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια το κόστος της ηλιακής ενέργειας μπορεί να είναι ίσο με αυτό της ηλεκτρικής και τα νέα σπίτια να λειτουργούν αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια τα δύο τρίτα της ημέρας.
Αντί να κάνουμε κλικ σε κάποιο εικονίδιο ή link στην οθόνη ενός υπολογιστή, θα βγαίνουμε έξω, θα δείχνουμε με το κινητό μας το κτίριο κάποιας επιχείρησης και σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουμε για την εταιρεία στο κινητό μας. Παράλληλα με τους server που περιέχουν τοποθεσίες στο Ίντερνετ, θα υπάρχουν server με γεωγραφικές συντεταγμένες.
Η μετάβαση σε ένα κατάστημα για την αγορά του επόμενου gadget μπορεί σύντομα να αντικατασταθεί με το κατέβασμα του σχετικού αρχείου στον υπολογιστή και την κατασκευή του σε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή. Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η τεχνολογία υπάρχει ήδη, αν και στα πρώτα της βήματα και με αρκετά πρακτικά προς το παρόν προβλήματα.
Η συνέχεια του νόμου του Μουρ
Ο νόμος του Μουρ, που διατυπώθηκε το 1965 αναφέρει ότι η υπολογιστική ισχύς θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Για δύο δεκαετίες τουλάχιστον, πολλοί προσπαθούν να βρουν ψεγάδια στη θεωρία που επιβεβαιώνεται θριαμβευτικά ωστόσο κάθε φορά. Το σίγουρο είναι, ότι από πλευράς υπολογιστικής ισχύος, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.
Οι ιστορίες δημιουργίας ακριβών αντιτύπων ανθρώπων και ζώων σε λίγο θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η ιδέα που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος είναι η δημιουργία οργάνων που θα αντικαθιστούν κατεστραμμένα και που ο οργανισμός δεν θα απορρίπτει αφού το γενετικό υλικό θα είναι το ίδιο.
Ο διαχωρισμός του υδρογόνου και η χρήση του για ενεργειακούς σκοπούς θα μπορούσε να απαλλάξει τον κόσμο από την πετρελαϊκή εξάρτηση. Επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι το μόνο παράγωγο της καύσης του υδρογόνου είναι… περισσότερο νερό. Το πρόβλημα προς το παρόν ωστόσο εστιάζεται στην αποθήκευση του υδρογόνου, εξαιτίας της χαμηλής του πυκνότητας.
2 σχόλια:
Σχετικά με τις ψηφιακές βιβλιοθήκες, δείτε και το openarchives.gr Μηχανή αναζήτησης ελληνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών. Πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε 17 ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και έχει αρκετό υλικό.
Σε ευχαριστούμε vbanos για το link. Ομολογώ ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου!
Δημοσίευση σχολίου