Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Δυστυχώς, …Καήκαμε

Για να παραφράσω το “Δυστυχώς επτωχεύσαμε” του Χαριλάου Τρικούπη! Πραγματικά δεν μπορώ να εκφράσω την αγανάκτηση μου για τις φωτιές που καίνε όλη την Ελλάδα και κυρίως την Πελοπόννησο. Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω κάτι τέτοιο! Δεν το χωράει ο νους μου αυτό που γίνεται! Καήκανε άνθρωποι, κάηκε μέχρι και η αρχαία Ολυμπία! Θα τρίζουνε τα κόκαλα των προγόνων μας με αυτά που γίνονται!

Κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για την καταστολή και κατάσβεση των πυρκαγιών, τα οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, πηγαίνουν σε εταιρείες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πυρόσβεση. Προμηθευτές ελικοπτέρων, αεροπλάνων, οχημάτων, ανταλλακτικών, εξοπλισμού, ρουχισμού, αλλά και οι διάφορες εταιρείες αναδασώσεων και υλοτομικών εργασιών για τις καμένες εκτάσεις, είναι μερικές από αυτές.

Θέλω τώρα να σκεφτείτε το εξής: ΑN από το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, το 50% (250 εκατομμύρια!!) δινόταν για την απασχόληση κατοίκων που ζουν κοντά σε δάσος, κατοίκων ορεινών περιοχών, σε δασεργάτες, σε παρατηρητές δασών, σε μίσθωση αυτοκινήτων για περιπολίες, αλλά και σε άλλους ανθρώπους για να συμμετέχουν σε εργασίες “πρόληψης” των δασικών πυρκαγιών τα αποτελέσματα, όσον αφορά τουλάχιστον τις εκτάσεις που καίγονται, θα ήταν σίγουρα λιγότερο καταστροφικά. Αυτό αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Λουκάς Κώστας: http://argiros.net/gr/article.php?story=20070713005925153

Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο για την πρόληψη, ξοδεύει μετά βίας το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ! Και αυτό γιατί οι έχοντες την ευθύνη του σχεδιασμού, βλέπουνε την πρόληψη σαν καθαρό κόστος! Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος! Πρέπει να αλλάξουνε αντίληψη, να ανοίξουνε λίγο το μυαλό τους, και να το δούνε εντελώς διαφορετικά.

Να το δούνε σαν ΕΠΕΝΔΥΣΗ! Σαν επένδυση για το μέλλον, για τα παιδιά μας που θα αναπνέουνε καθαρό αέρα, για όμορφο και υγιές περιβάλλον.

Η διάθεση χρημάτων για την πρόληψη, είναι ΕΠΕΝΔΥΣΗ για το μέλλον του περιβάλλοντος που ζούμε και αναπνέουμε, και όχι ένα απλό έξοδο!!

Stumble Upon Toolbar

1 σχόλιο:

Ατσαλάκωτος είπε...

Οι Φωτιές και το κακό μας συναπάντημα
Όσα φέρνει η ώρα δεν φέρνει ο χρόνος, αυτό που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Πελοπόννησο δεν το χωράει ανθρώπου νους.
Οργανωμένο σχέδιο, ασύμμετρη απειλή, τρομοκρατική επίθεση ή οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός και αν χρησιμοποιηθεί, γεγονός είναι ένα ότι είμαστε μια ανοχύρωτη χώρα. Μια χώρα που δυστυχώς δεν είναι σε θέση να κάνει ούτε τα αυτονόητα. Ένα κράτος που δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών. Δεν μιλάμε για την περιουσία των πολιτών ή για την ζημιά στο φυσικό τοπίο. Αυτά πήγαν ούτως ή άλλως χαμένα, αλλά για τις ανθρώπινες ζωές τους.
Μέσα σε 24 ώρες είχαμε περισσότερους νεκρούς από όσους έχει μια χώρα όταν βρίσκεται σε πολεμική σύρραξη και παράλληλα κάναμε την τραγική διαπίστωση ότι σ’ αυτήν την χώρα έτσι και σε βρει η συμφορά κάηκες ζωντανός και αβοήθητος.
Αυτή είναι η χώρα που ζούμε, αυτό το κράτος διαθέτουμε, αυτήν την πολιτεία χτίσαμε όλοι μαζί με την ανοχή και την αδιαφορία μας.
Και χτίσαμε με τέτοιον τρόπο την νεότερη ελληνική πολιτεία, γιατί είδαμε το δημόσιο και το κράτος ως τορβά για την καθημερινή μας διαβίωση και όχι ως σύστημα διοίκησης που θα διοικεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά αυτήν την χώρα. Όλα μοιάζουν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό και κανείς δεν αισθάνεται υπεύθυνος για τίποτα. Η χώρα καίγεται, πολίτες και περιουσίες καίγονται αλλά το κράτος είχε βγει για την προεκλογική του περιοδεία και απουσίαζε από τα πράγματα. Απλά πιάστηκε στον ύπνο. Όταν ο μηχανισμός αντιλήφθηκε την κατάσταση όλα βρίσκονταν εκτός ελέγχου.
Καημένε πολίτη πως ξέχασες τελικά ποιος είσαι, τι δύναμη είχες και πως σε κατάντησαν υπάλληλο από τη μία και δούλο ενός συστήματος δημόσιας διοίκησης από την άλλη για να πεθαίνεις στους δρόμους, στον πανικό, στη μιζέρια, και στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Φτωχός, κακομοίρης και άθλιος δίχως μέλλον και προοπτική ένας υποτελής της εξουσίας και των κύκλων αυτής.
Είσαι όμως κάτι καλύτερο. Αυτός που πρέπει και μπορεί να πάρει την τύχη στα χέρια του. Με την δράση σου μπορείς να στείλεις μήνυμα ουσίας και αξιοπρέπειας για το πώς θέλεις το κράτος σου. Επέλεξε εσύ και όχι αυτοί για το τι μέλλον θέλεις, γιατί εσύ έχεις την δύναμη να οργανωθείς και απαιτήσεις ν’ αλλάξουν τα πράγματα.