Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

“Εκλογές 2007: Η Επιχειρηματικότητα ακόμα ψάχνει τον δρόμο της”

Άκουσα τις πρώτες ομιλίες του Κώστα Καραμανλή στην Δράμα και Γιώργου Παπανδρέου στο Κάραβελ, εγκαινιάζοντας έτσι την προεκλογική περίοδο. Μια χαρά τα είπανε. Και οι δυο μίλησαν για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και όλα τα σχετικά που θα πάνε την χώρα μας μπροστά! Κάθε φορά ακούμε τα ίδια, “σαν να μην πέρασε μια μέρα”, όπως λέει και το τραγουδάκι. Και αν όλοι αυτοί στην Κεντρική Εξουσία (μεν και δεν), γνωρίζουν όλα αυτά τα Χρόνια, τι θα πάει την Χώρα μας μπροστά. Τότε γιατί η Χώρα μας δεν πάει μπροστά; Και αν πάει μπροστά, γιατί πάει τόσο αργά; Απορία το έχω!

Δεν άκουσα καμία αναφορά για την “ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας”, ως μια στρατηγική κατεύθυνση για την ευρύτερη ανάπτυξη της Χώρας μας. Νομίζω δεν έχει δοθεί η απαραίτητη σημασία από κανένα κόμμα! Μόνον κάτι αοριστίες για ενίσχυση επιχειρήσεων, κλπ., ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, πάλι έκανε αναφορά στην ομιλία του για την g700. Η εντύπωση που μου έδωσε ήταν ότι το έκανε περισσότερο για να δείξει ότι είναι μέσα στα πράγματα, (και ξέρει πως αισθάνονται τα παιδιά αυτά!!!), παρά για την ουσία του προβλήματος!

Πάλι τα ίδια θα έχουμε! Και απευθύνομαι προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Φτιάξτε τα προγράμματα σας έτσι ώστε να υπάρχει σημαντική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και λύση του προβλήματος στην ρίζα του. Αφού τα σημεία που “πονάμε” έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί. Με έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, μόνον πόντους θα πάρετε! Και μέσο-μακροπρόθεσμα, θα δείτε πολλά από τα οικονομικό-κοινωνικά προβλήματα της Χώρας μας να λύνονται σιγά-σιγά! Φυσικά άλλο πράγμα “να πεις” τι πρέπει να γίνει, και άλλο να το “εφαρμόσεις” και να το κάνεις. Σύμφωνοι, το δέχομαι. Αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα να το “λέμε” και να το σχεδιάζουμε και θα έρθουμε και στην υλοποίηση! “First things first”, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι!

Όλα τα κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας, έχουν την ευθύνη, για τον σχεδιασμό και τις πολιτικές ανάπτυξης της Χώρας μας. Μια σοβαρή πολιτική που να αναδεικνύει το θέμα της επιχειρηματικότητας με την ουσιαστική ενίσχυση της, δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στα προγράμματα των κομμάτων, ώστε να συζητηθεί και προεκλογικά. Καιρός είναι!!

Νομίζω όλοι μας στην ίδια “βάρκα” είμαστε. Αυτό που δεν ξέρω είναι, αν όλοι μας τραβάμε “κουπί” προς την ίδια κατεύθυνση!!

Stumble Upon Toolbar

4 σχόλια:

Ατσαλάκωτος είπε...

Βασίλη τελικά εδέησα να διαβάσω επιτέλους το πολιτικό σου άρθρο.
Φυσικά και δεν μπορούσε να λείψει η επιχειρηματικότητα από την θεματολογία σου, πως θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς.
Ωστόσο εκείνο που λείπει από την ελληνική πολιτική σκηνή είναι η αίσθηση της ειλικρίνειας.
Οι πολιτικοί μας μοιάζουν να έχουν τσακωθεί με την αλήθεια.
εκεί πονάμε.
Ότι και να καταγράψουμε, αν δεν αποδεχτούμε την αθλιότητα του συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, πέρα από ευχολόγια καμία επιχειρηματική πολιτική επιχειρηματολογία θα μπορέσει να μας σώσει.
Άλλωστε ποιος εμποδίζει την επιχειρηματική ανάπτυξη με τον έλεγχο και την εποπτεία του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας, μα φυσικά το κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Diavazontas piso apo tis lexeis vlepw ena megalo mple ipovathro, 'h gia na eimai pio sostos ena megalo antiprasino ipovathro.
Simvouli: An theleis na fenese antikimenikos, grapse me alo tropo.

Pes mou se parakalw ti ekane o Karamanlis gia tin epixirimatikotita. Thelw erga tou Karamanli kai oxi tis EU 'h tis Elladas pou trexoun xronia.

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε Miki, αν διαβάσεις προσεκτικά την δημοσίευση μου, θα δεις ότι καταλογίζω ευθύνη και στα δυο μεγάλα κόμματα, που κυβερνούν την χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν λέω πουθενά για το ποιος φταίει περισσότερο ή λιγότερο. Αν θέλεις όμως να είμαστε “αντικειμενικοί”, και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει, θα πρέπει να δούμε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει τα 20 από τα 25 χρόνια! Οπότε, η προσωπική μου άποψη, είναι ότι έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, αφού διαχειρίστηκε 3 Ολόκληρα Κοινοτικά Πλαίσια, ξεκινώντας όσοι γνωρίζουν από τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), το 1986. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί η ενόχληση; Όταν βλέπουμε κάτι αρνητικό, καλό είναι να το αναγνωρίζουμε και να το παραδεχόμαστε, χωρίς να το παίρνουμε προσωπικά, και χωρίς να βάζουμε “ταμπέλες”. Όπως επίσης θα συμφωνήσω ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ελάχιστα πράγματα γίνανε για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Στα θετικά όμως πρέπει να αναφέρουμε την αναμόρφωση του Αναπτυξιακού Νόμου 3299, και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (τουρισμού, βιομηχανίας, ΑΠΕ), που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε Δημόσια Διαβούλευση.

Φίλε Miki, δεν έχω σκοπό να μπω σε μια είδους αντιπαράθεση που να λέει ποιοι κάνανε τα περισσότερα και ποιοι όχι, γιατί πολύ απλά δεν οδηγεί πουθενά και δεν λύνει το πρόβλημα που έθεσα στην δημοσίευση μου. Εξάλλου ο χώρος του blogging, δεν είναι τηλεοπτικό παράθυρο. Σε καμία περίπτωση δεν έκανα την δημοσίευση αυτή για να ρίξω τα βάρη μόνον στο ΠΑΣΟΚ! Και βασικά δεν είναι καθόλου αυτό που με απασχολεί! Αυτό που με απασχολεί είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, και η Πρόταση που έκανα είναι ξεκάθαρη και απευθύνεται και στα δύο κόμματα: να υιοθετήσουν στον “προγραμματισμό” τους για την νέα διακυβέρνηση (όποιος και αν εκλεγεί), την έννοια της Επιχειρηματικότητας, αναπτύσσοντας συγκεκριμένη στρατηγική για την Ανάπτυξη της στην Χώρα μας. Κάποιες επιπλέων προτάσεις επί αυτού, μπορείς να δεις στο post “Επιχειρηματικότητα vs g700”. Θα χαρώ να συμπληρώσεις και δικές σου απόψεις – προτάσεις για την μεγαλύτερη ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής κουλτούρας στην χώρα μας και στον τόπο μας. Γιατί αυτό είναι η ουσία!

Ανώνυμος είπε...

kamia antiparathesi agapite vasili...
Isa isa pou mou aresei i selida sou arketa mias kai exoume sxedon tis idies spoudes.

Apla alos kivernaei twra kai den mou aresei na vlepw neous anthropous na mirolatroun gia to parelthwn kai na min vpepoun to paron.

filika