Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Απαιτείται άμεσα δημιουργικότητα, φρεσκάδα και επιχειρηματική νοοτροπία από το Κράτος

Για να αυξήσει το Κράτος τα έσοδα του, θα πρέπει να βρει τρόπους περισσότερο δημιουργικούς υιοθετώντας μια επιχειρηματική νοοτροπία. Οι εύκολες λύσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου δεν οδηγούν πουθενά.

Όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και χρωστάει σε τράπεζες, προμηθευτές, ακόμα και στον καφετζή της γειτονιάς, για να ορθοποδήσει ξανά, έχει μόνον τρεις επιλογές:

1ον Να μειώσει τα έξοδα της, στον βαθμό που πρέπει ώστε να εξοικονομούνται χρήματα για αποπληρωμή δανείων και προμηθευτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει περικοπές δαπανών με όλους τους τρόπους, πιθανή απόλυση προσωπικού, και ουσιαστικά εξάντληση όλων των δυνατοτήτων εις βάρος της ανάπτυξης της. Αυτό επίσης θα σημάνει και την σημαντική μείωση των προσωπικών δαπανών του επιχειρηματία, που κατ’ επέκταση σημαίνει μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Δεν μας αρέσει ο τρόπος αυτός!

2ον Να μην μειώσει τα έξοδα της αλλά να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα έσοδά της, στον βαθμό όπου τα έξτρα χρήματα να καλύπτουν δάνεια, προμηθευτές, και καφετζή! Εδώ θα πρέπει η επιχείρηση να αλλάξει νοοτροπία. Να δει γύρω της τις διαθέσιμες ευκαιρίες. Εάν πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να δει και άλλες επιχειρηματικές επιλογές. Θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες και να δει με ποιους τρόπους μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα στην επιχείρηση του. Αυτός ο τρόπος μας αρέσει περισσότερο. Είναι περισσότερο δημιουργικός, και βάζει το μυαλό μας σε λειτουργία!

3ον Ο τρίτος τρόπος είναι ο συνδυασμός των δυο παραπάνω. Μειώνουμε τα έξοδα που μπορούν να χαρακτηριστούν “περιττά”, ύστερα από προσεκτική μελέτη τόσο στην επιχείρηση μας, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να μην μειώσουμε και το δικό μας βιοτικό επίπεδο. Υπάρχουν σίγουρα τέτοια έξοδα. Παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε όλους τους τρόπους εκείνους να αυξήσουμε τα έσοδα μας, ακριβώς όπως τα περιγράψαμε παραπάνω. Αυτός ο τρόπος επίσης μας αρέσει. Είναι λίγο πιο δύσκολος, αλλά σίγουρα περισσότερο αποτελεσματικός και θέτει το μυαλό μας σε εγρήγορση!

Τα παραπάνω δεν αποτελούν καμία νέα θεωρία και είναι πολύ απλά στην σκέψη τους. Είναι πράγματα που όλοι μας έχουμε σκεφτεί. Φανταστείτε τώρα ότι το Κράτος μας είναι μια επιχείρηση και λειτουργεί σαν μια επιχείρηση (στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ομοιότητες)! Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια διαρκή οικονομική κρίση που φαίνεται πως δύσκολα θα ξεφύγει.

Χρησιμοποιώντας τον παραπάνω συλλογιστική και απλοποιώντας λίγο τα μακροοικονομικά μεγέθη, οι επιλογές για το Κράτος μας είναι επίσης τρεις για να ορθοποδήσει.

1ον Να μειώσει τα έξοδα περισσότερο, ώστε να καλύψει τον προϋπολογισμό, και όλες τις μαύρες τρύπες σε εξωτερικά χρέη, δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία, συντάξεις, κλπ. Αυτό μπορεί να το πετύχει μόνον εάν μειώσει σημαντικά τα “περιττά” έξοδα του. Και πως θα γίνει αυτό; Μειώνοντας τον τερατώδες δημόσιο τομέα (έχουμε αναλογικά με τον πληθυσμό της Χώρας, τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους στην Ευρώπη), και κόβοντας όλους εκείνους τους παχυλούς μισθούς από πολλές κατηγορίες εργαζομένων που πληρώνονται από τον Κρατικό προϋπολογισμό, και που πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας! Βέβαια εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το Κράτος να έρθει αντιμέτωπο με όλες εκείνες τις ομάδες εργαζομένων που χάνουν αυτά τα οφέλη! Και το πολιτικό κόστος ποιος θα το αναλάβει;;

2ον Ο δεύτερος τρόπος είναι να κρατήσει σταθερά τα έξοδα και να αυξήσει τα έσοδα του ακόμα περισσότερο. Και πως θα γίνει κάτι τέτοιο; Η αύξηση της Φορολογίας είναι ένας τρόπος, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Κάτι που έχει μπερδέψει το think-tank του Υπουργείου Οικονομικών, αφού φαίνεται πως η δημιουργικότητα του σταματάει εκεί! Η αύξηση της Φορολογίας δεν λύνει το οικονομικό πρόβλημα της Χώρας. Που είναι η δημιουργικότητα και οι νέες ιδέες; Που είναι οι καινοτομίες; Που είναι η Επιχειρηματική Νοοτροπία που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο Συνέδριο “Επιχειρηματικότητα και Άνθρωπος” μας ανέλυσε;

Η αύξηση της Φορολογίας είναι ένας τρόπος αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Εάν θέλετε να πάρετε περισσότερα έσοδα από τις μικρές επιχειρήσεις, βοηθήστε να βγάλουνε περισσότερα χρήματα:

  • Βοηθήστε να έρθει φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό. Βοηθήστε ξένες επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν. Για να έρθουν όμως θα πρέπει να έχουν έναν πολύ καλό λόγο! Εμείς έχουμε έναν να τους δώσουμε;
  • Βοηθήστε τις μικρές επιχειρήσεις να καταλάβουνε ότι πρέπει να βγούνε πέρα από τα στενά όρια της Χώρας μας, πουλώντας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Έτσι θα έρθει νέο χρήμα στην Χώρα μας. Χρήμα που τώρα δεν υπάρχει! Έχουμε προϊόντα που αξίζουν και μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές. Δείξτε στις επιχειρήσεις τον τρόπο να το κάνουν!
  • Βοηθήστε να καταλάβουν ότι οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο είναι τα στοιχεία που θα τις κάνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.
  • Βοηθήστε να καταλάβουν την αξία όλων των σύγχρονων εργαλείων μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι παραπάνω τρόποι είναι μόνον μερικοί από αυτούς που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί. Όμως η αύξηση των εσόδων για το Υπουργείο Οικονομικών τείνει να γίνει μονόπλευρη διαδικασία, με εμφανή την έλλειψη φαντασίας, δημιουργικότητας, και επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέρα από την αύξηση της Φορολογίας. Σκεφτείτε τους!

3ον Ο τρίτος τρόπος είναι ο συνδυασμός των δυο παραπάνω. Μειώνουμε τα έξοδα που μπορούν να χαρακτηριστούν “περιττά”, ύστερα από έρευνα και προσεκτική μελέτη. Και νομίζω το Ελληνικό Κράτος έχει πολλά από αυτά τα έξοδα!! Παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε όλους τους τρόπους εκείνους να αυξήσουμε τα έσοδα μας, ακριβώς όπως τα περιγράψαμε παραπάνω, χωρίς να θεωρούμε την αύξηση της Φορολογίας την μοναδική λύση!

Σε κάθε περίπτωση τα ζητούμενο είναι η υιοθέτηση “επιχειρηματικής νοοτροπίας” τόσο από τις μικρές επιχειρήσεις, όσο και από το ίδιο το Κράτος. Μόνον έτσι θα έρθει και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου στην Χώρα μας.

Με όλα τα παραπάνω δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν ότι έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα της Χώρας και ότι εδώ υπάρχει η λύση!! Αυτά που είδαμε παραπάνω είναι πράγματα που συζητούνται καθημερινά από πάρα πολλούς ανθρώπους, όλων των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων σε πηγαδάκια στους δρόμους, στο μετρό και στα καφενεία. Αν μη τι άλλο δεν είναι πυρηνική φυσική για να τα σκεφτεί κάποιος!

Έχουμε το καλλίτερο “μαγαζί” της Ευρώπης, παραθαλάσσιο – ευάερο – ευήλιο – φάτσα – πιάτσα – γωνία. Θα έπρεπε σήμερα όλοι μας να ζούμε με το βιοτικό επίπεδο των Σουηδών. Αντίθετα με το ζόρι τα καταφέρνουμε! Είναι απαράδεκτο να ζούμε, να εργαζόμαστε και να έχουμε τις επιχειρήσεις μας σε αυτό το μέρος και να σκεφτόμαστε πως “εάν είχαμε την δυνατότητα θα μετακομίζαμε σε άλλη Χώρα”!! Τώρα τελευταία το ακούω αυτό όλο και πιο συχνά, και σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει όλους!!

Κλείνοντας, το μήνυμα που θέλω να περάσω και κυρίως προς αυτούς που βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, είναι ότι λύσεις υπάρχουν εάν σκεφτούνε περισσότερο δημιουργικά με επιχειρηματική νοοτροπία και όχι μονόπλευρα ψάχνοντας για εφήμερες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας λύσεις.

Stumble Upon Toolbar

4 σχόλια:

Ατσαλάκωτος είπε...

Τι να πει κανείς φίλε μου, συμφωνώ μαζί σου, πως κάθε τι το δημόσιο, που ανήκει στους πολίτες (παλιά το λέγαμε λαό) θα έπρεπε να διαχέεται απο επιχειρηματική νοοτροπία και ανάλογα να πράττει.
Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο, όχι γιατί δεν γνωρίζουν οι διοικούντες την επιχειρηματικότητα, που και αυτό είναι πιθανό, αλήθεια πόσοι από αυτούς που μας κυβερνούν έχουν δουλέψει με επιτυχία στον ιδιωτικό τομέα αφού οι περισσότεροι είναι κρατικοδίαιτοι ανήκουν σε ακαδημαϊκά κυκλώματα ή ακόμη και σε τομείς άμεσα εξαρτώμενους από το κράτος, αλλά γιατί μάλλον ο σκοπός της πολιτικής του στοχεύει στην συντήρηση της εξουσίας και των κυκλωμάτων που προφανώς τους υποστηρίζουν και τους τρέφουν.
Θέλουμε όμως να σκεφτόμαστε θετικά και να μην είμαστε κακοπροαίρετοι, είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι το κράτος είναι μια γιγάντια επιχείρηση με έσοδα και έξοδα. Ασφαλώς το αντιλαμβάνονται αλλά μάλλον ψάχνουν τις εύκολες λύσεις ή είναι από αυτούς τους εργοδότες που από τις πολλές σπατάλες και την κακοδιαχείρηση απλά έχουν χάσει την μπάλα.

Vasilis Pappas είπε...

...Στο post αναφέραμε την ανάγκη για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Να μπει δηλαδή φρέσκο χρήμα μέσα στην Χώρα. Χρήμα που τώρα δεν υπάρχει!
Σε άρθρο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ - http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/25/1568180.htm (25.9.08)αναφέρει: "Μείωση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα πέρυσι κατά 64%, σε σύγκριση με το 2006, κατέγραψε έκθεση του ΟΗΕ. Οι ΑΞΕ έφθασαν πέρυσι στα 1.918 εκατ. δολ. έναντι 5.364 εκατ. δολ. ένα έτος πριν. Οι εκροές κεφαλαίων αυξήθηκαν 28%. Η Ελλάδα υποχώρησε 7 θέσεις, ως προς την εισροή ΑΞΕ".
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας.
Επιγραμματικά αναφέρω:

• 300 βουλευτές με άψογες θεωρητικές γνώσεις σε διάφορους τομείς που πολλές φορές δεν χρειάζεται να ταιριάζουν απόλυτα με το υπουργείο ή την θέση που κατέχουν
• Παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών (μη κομματικών) με άποψη και κυρίως κρίση για αυτά που ελέγχουν
• Έλλειψη εθνικής στρατηγικής σε οικονομικό επίπεδο. Με τα λιγοστά οικονομικά εργαλεία που διαθέτουμε στα χέρια μας, μιας και τα περισσότερα τα κρατάει εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να τα συντονίσουμε σωστά και με στρατηγική ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής είναι ευρέως γνωστοί (δημόσιο χρέος, έλλειμμα κτλ). Δεν γίνεται όμως κάθε φορά να επιλέγουμε τρόπους διαφορετικούς ανάλογα με την περίσταση ή το μικρότερο πολιτικό κόστος και να περιμένουμε να βελτιωθούν οι δείκτες
• Έλλειψη διαφάνειας. Έχουμε ως χώρα την χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον δείκτη διαφθοράς με πρώτη την Πολεοδομία και δεύτερη την Εφορία. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ένας από τους πολλούς που μελετούν οι ξένοι επενδυτές πριν επενδύσουν τις ‘οικονομίες’ τους στην χώρα μας. Για να φέρουμε λοιπόν φρέσκο χρήμα πρέπει πρώτα αυτός ο δείκτης να βελτιωθεί αισθητά
• Έλλειψη σύγχρονων οδικών αξόνων,λιμανιών και τρένων. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για να επενδύσουν ξένα κεφαλαία στη χώρα μας.
• Τέλος έλλειψη-κατάπτωση ηθικών αξιών στην πολιτική και δημόσια ζωή.

Vasilis Pappas είπε...

...με πήρε από "κάτω" με όλα αυτά!! ...ας είμαστε και λίγο αισιόδοξοι :-))