Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2007

Οι Νέες Τάσεις του 2008

Η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, οι νέες κοινωνικές ομάδες, τα social media, οι νέοι άνθρωποι που επιστρέφουν, και το κίνημα των ενεργών πολιτών είναι μερικές από τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν μέσα στο 2008.

ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ να λέγεται ότι η γνώση του μέλλοντος, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλλίτερα το παρόν μας. Γνωρίζοντας τις “νέες τάσεις” που έρχονται, θα είσαστε σε θέση να προετοιμάσετε καλλίτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια το μέλλον σας. Θα προσαρμοστείτε ευκολότερα στις αλλαγές που έρχονται. Πιθανόν να εκμεταλλευτείτε “επιχειρηματικά”, μια νέα ιδέα ή μια νέα τάση. Δείτε το νέο που έρχεται ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Μέσα στο 2008 λοιπόν, επικεντρώστε την προσοχή σας στις παρακάτω τάσεις:

Η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού
Την τελευταία δεκαετία, τα όρια ζωής των ανθρώπων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η πληθυσμιακή ομάδα των ανθρώπων άνω των 65 ετών είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Επιπλέων, υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, περίπου 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο θα βγούνε στην σύνταξη (η γενιά των baby boomers).
Οι άνθρωποι αυτοί βγαίνοντας στην σύνταξη θα αναζητήσουν ανέσεις, και ειδικά προϊόντα. Υπολογίζεται ότι θα ταξιδεύουν τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, ενώ πολλοί θα εγκατασταθούν σε χώρες με ήπιο κλίμα όπως η Ελλάδα. Η αγορά κατοικίας από ηλικιωμένα ζευγάρια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι.

Νέες κοινωνικές ομάδες: Μετανάστες
Από μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας focus, υπολογίζεται ότι οι αλλοδαποί που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, φτάνουν στο 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας. Οι ιδιαίτερες ανάγκες τους αλλά και η επιθυμία τους για βελτίωση του τρόπου ζωής τους στη χώρα μας, έχουν ως αποτέλεσμα μία συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται εντονότερη από εκείνη των Ελλήνων.
Για παράδειγμα, μέσα από την έρευνα της focus, υπολογίστηκε ότι το 40% των αλλοδαπών έχει προβεί σε ανακαίνιση του σπιτιού του μέσα στον τελευταίο χρόνο (τουλάχιστον μία εργασία) καθώς επίσης και σε αγορά αντικειμένων για το σπίτι. Το ανάλογο ποσοστό για τους Έλληνες είναι 39%. Πολλοί από τους αλλοδαπούς δίνουν μεγάλο μέρος του οικογενειακού τους εισοδήματος στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Τα προϊόντα και υπηρεσίες που απευθύνονται στην κοινωνική αυτή ομάδα αυξάνονται συνεχώς. Τις τάσεις αυτές δεν θα πρέπει να τις αγνοήσετε!

Περισσότεροι νέοι επιστρέφουν

Την τάση αυτή την είχαμε εντοπίσει και στο 2007. Θα συνεχίσει να μας απασχολεί και μέσα στο 2008, και ίσως εντονότερα. Περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους, στην επαρχία. Προέρχονται κυρίως από τις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, όπου ζούσαν και εργάζονταν τα τελευταία χρόνια. Τώρα οι συνθήκες επιστροφής έχουνε ωριμάσει. Έντονο είναι το φαινόμενο της επιστροφής ανθρώπων και από το εξωτερικό και κυρίως την Γερμανία, όπου οι συνθήκες εργασίας έχουνε αλλάξει σημαντικά, με αποτέλεσμα η επιστροφή τους στην Ελλάδα να αποτελεί μια καλή επιλογή.
Οι άνθρωποι αυτοί επιστρέφοντας, φέρνουν μαζί τους τις συνήθειες και εμπειρίες που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσουν τα ίδια προϊόντα, τις ίδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τρόπο ζωής, στο νέο μέρος που ήρθαν να εγκατασταθούν. Θα υπάρξει λοιπόν η τάση από τον κόσμο αυτό, να καταναλώσει προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούσε ήδη και γνωρίζει.
Αυτό σημαίνει, ότι μέσα στο 2008, θα δούμε περισσότερες αλυσίδες franchising να ανοίγουν στο νομό μας. Οι άνθρωποι αυτοί θα ψάχνουν συνεχώς να κάνουν νέα πράγματα και να γεμίζουν δημιουργικά τον χρόνο τους. Συνιστώ λοιπόν την προσοχή σας μέσα στο 2008. Η τάση αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες!

Social Media: Η νέα μεγάλη τάση
Με τον όρο social media εννοούμε τα μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους πολίτες για την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων, μέσα από το internet. Τα blogs, τα forum, τα web-video (όπως το youtube), και τα social networks (όπως το myspace και το facebook), αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των social media.
Περισσότεροι άνθρωποι από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν μια ιδέα, μια άποψη, να πούνε την γνώμη τους και να ακουστούνε σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια άλλων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας απλά ένα blog. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δημιουργούνται περίπου 100 χιλιάδες νέα blogs κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα, αριθμούμε περίπου 250 χιλιάδες αυτή τι στιγμή.
Τα social media, έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζουν πλέων σημαντικά την κοινή γνώμη. Δεν είναι λίγες οι φορές που το κίνημα των bloggers ξεχύθηκε στους δρόμους, συμπαρασύροντας πλήθος κόσμου. Την τάση αυτή (η οποία εκφράζει μια κρυφή ανάγκη) για έκφραση, για ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και ιδεών, μεταξύ των ανθρώπων θα πρέπει σίγουρα να την λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Μέσα στο 2008 θα δείτε περισσότερους ανθρώπους να αποκτούν το δικό τους blog, και τα social media, να αυξάνουν ακόμα περισσότερο την επιρροή τους στην κοινή γνώμη.

Ένα νέο κίνημα γεννιέται
Είναι το κίνημα των ενεργών πολιτών. Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε ένα πολύ καλό άρθρο της με τίτλο "Το κίνημα πολιτών άρχισε να φέρνει αποτελέσματα", τον τελευταίο καιρό, παρατηρείτε η τάση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι να συνασπίζονται αυθόρμητα σε ομάδες για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πολιτική που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Το είδαμε χαρακτηριστικά το καλοκαίρι με τις μαζικές διαδηλώσεις για τις φωτιές, και τις κινήσεις πολιτών για την προστασία δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η τάση αυτή των ανθρώπων για συμμετοχή σε κοινές δράσεις, με αποδέκτες τους ίδιους τους πολίτες, αυξάνεται συνεχώς και συνδέεται άμεσα με το κίνημα των bloggers, που είδαμε προηγουμένος. Είναι κάθε ηλικίας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αρνούνται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις από τον καναπέ. Παρεμβαίνουν δυναμικά, προασπιζόμενοι το αυτονόητο δικαίωμα στην καλή ποιότητα ζωής.
Πάνω από 100 κινήσεις πολιτών δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ). Η τάση αυτή είναι συνεχώς αυξανόμενη, και θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή μέσα στο 2008, αφού όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αναμένεται να συμμετάσχουν σε ανάλογες δράσεις.

ΤΕΛΟΣ είναι πολλές ακόμα οι τάσεις που πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας μέσα στο 2008, όπως οι νέες τεχνολογίες, η τάση για μια πιο υγιεινή διατροφή, η στροφή στα επώνυμα προϊόντα, η τάση για προστασία του περιβάλλοντος, κλπ. Από την πλευρά σας, απαιτείται ετοιμότητα, αυξημένη παρατηρητικότητα και μεγάλη προσοχή στις νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Stumble Upon Toolbar

4 σχόλια:

specton είπε...

Πολύ καλό post, και πιστεύω πως αυτές οι τάσεις που αναφέρεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τα επόμενα 5 χρόνια!

Vasilis Pappas είπε...

Γειά σου φίλε kbee. Συμφωνώ. Για τα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον, θα συνεχίσουν να μας απασχολούν οι τάσεις αυτές. Είναι πολλά ακόμα αυτά που μπορούμε να εντοπίσουμε ως "τάσεις". Σε κάποιο επόμενο post θα αναφέρουμε περισσότερα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Ζω σε μια μεγάλη πόλη της Θεσσαλίας και σκέφτομαι να δημιουργήσω μια επιχείρηση αυτόματων πλυντηρίων-στεγνωτηρίων που λειτουργούν με κέρμα (σημειώνω ότι δεν υπάρχει παρόμοια επιχείρηση στην πόλη). Θα ήθελα τη γνώμη σου για την ιδέα μου αυτή και τί θα πρέπει να λάβω υπόψιν πριν ξεκινήσω.

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε zerocool η έναρξη μιας επιχείρησης και αυτά που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, δεν είναι κάτι τόσο απλό για να σου απαντήσω μέσα σε μερικές γραμμές. Στείλε μου στο email μου (vaspappas@gmail.com), περισσότερες πληροφορίες και την ιδέα σου ολοκληρωμένη όπως την έχεις φανταστεί ότι θα δουλέψει.