Η Ευρώπη επιθυμεί την συμμετοχή των νέων στην κοινωνία
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Βρυξέλλες, 5 Σεπτεμβρίου 2007
Καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει με γρηγορότερους ρυθμούς και ο αριθμός των νέων εργαζομένων συρρικνώνεται, η ΕΕ θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους νέους της. Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής που παρουσιάζεται σήμερα, οι νέοι συχνά δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Ακόμα και σήμερα ένας στους έξι νέους Ευρωπαίους εγκαταλείπει το σχολείο πρόωρα και 4,6 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι άνεργοι. Το εν λόγω έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν έγκαιρα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγεία των νέων και να βελτιωθεί η μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία. Τονίζει επίσης τη σημασία της μεγαλύτερης συμμετοχής των νέων στα κοινά, καθώς και στην κοινωνία γενικότερα.
Δείτε την συνέχεια του κειμένου, καθώς επίσης και την συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε, εδώ.
6 σχόλια:
Αχχχ να γινόμουν πάλι 10 ετών...
Το θέμα αυτό υπάρχει και στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο "Έκκλιση της κομισιόν για την ανεργία των νέων", όπου μπορείτε να κατεβάσετε και ολόκληρη την έκθεση.
Το link είναι: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_5_05/09/2007_202464
Βασίλη το σημερινό post σου αφορά ένα ευαίσθητο θέμα που σχετίζεται με το εργασιακό μέλλον της νεότερης γενιάς.
Η ανεργία όμως είναι απόρροια πολιτικών καθώς και ενός συστήματος εκπαίδευσης. Οι απαιτήσεις για ένα νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας είναι πολλές και ως εκ τούτο μέχρι ο νέος ν' αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια καθυστερεί. Χρειάζονται κίνητρα και προοπτικές όπως ακόμη και εντός τις Ε.Ε απλοποιημένες διαδικασίες για να σπρώξουν τη νεολαία στον εργασιακό στίβο.
Το διάβασα και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και αλλού.
Μάλλον οι νέοι κάναν επιλογή την ανεργία γιατί δεν τους αρέσει να τους κακομεταχειρίζονται. Ούτε να τους κοροϊδεύουν στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι αρνητικό για την ελληνική κοινωνία. Αλλά είναι και ένας έμμεσος τρόπος αντίστασης στην άρρωστη αγορά εργασίας.
xx@atsalakoto
Ατσαλάκωτε πράγματι οι απαιτήσεις της "αγοράς εργασίας", είναι υπερβολικές για έναν νέο άνθρωπο και κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Και οι οικονομικές απολαβές, σε σχέση με τα προσόντα που έχουνε πλέων πολλοί νέοι, είναι εντελός δυσανάλογες!
@kokkino
Αυτή είναι η μια πλευρά κ.Βέλλη, με την οποία και συμφωνώ! Η άλλη πλευρά είναι ότι πολλοί νέοι δεν έχουν όρεξη να δουλέψουν!! Δυστιχώς το λέω και στεναχωριέμαι! Αν περάσεις ένα πρωί από τις καφετέριες θα τις βρεις γεμάτες από νέους ανθρώπους. Δεν μπορώ να το δεχτώ ότι όλοι αυτοί δεν βρίσκουν δουλειά! Θεωρώ επομένος ότι σε ένα βαθμό η ανεργία στους νέους είναι επιλεκτική! Δεν μπορούν να περιμένουν όλοι πότε θα δουλέψουνε στο Δημόσιο ή σε κάποιο γραφείο με όμορφο περιβάλλον, και μέχρι να τους φωνάξουνε πίνουνε καφέδες! Ας δουλέψουνε ως πωλητές σε μαγαζιά, ή ακόμα και σε οικοδομές για έναν αξιοπρεπέστατο μισθό! Προσωπικά το έχω κάνει! Δουλειές υπάρχουν! Το ξέρω πως είναι σκληρό αυτό που λέω, και ιδίος για ένα παιδί με πτυχίο, αλλά τι θα κάνει; Είναι προτιμότερο να πίνει καφέδες ή να δουλέψει κάπου όχι και τόσο "κυριλέ", μέχρι να κάνει κάτι δικό του ή να εξασκίσει την επιστήμη του; Δε λέω ότι τα πράγματα είναι εύκολα, και σίγουρα ισχύει η αντίδραση της "κακομεταχείρησης" και της "δυσανάλογης" αμοιβής που είπα και πρίν, παράγοντες που ωθούν τους νέους σε απραξία, αλλά κάτι θα πρέπει να γίνει!! Είναι μια πλευρά της κοινωνίας μας την οποία δεν μπορώ να αγνοήσω και να μην την αναφέρω!!
Και προς θεού, δεν είναι όλοι οι νέοι έτσι! Αναφέρομαι σε ένα ποσοστό, ικανό όμως να σου τραβήξει την προσοχή!! Γιαυτό και η έκθεση της ΕΕ, κάνει έκκληση στους νέους να συμμετέχουν περισσότερο ενεργά στην κοινωνία!!
Πάλι "σεντόνι" έγραψα!
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κατά την γνώμη μου είναι αναγκαία. Η χώρα χρειάζεται κυρίως ειδικευμένους εργάτες (εκτός από τους επιστήμονες). Η παιδεία χρειάζεται τομές και είναι ο σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας που ονομάζετε ζωή. Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις ούτε την διαφθορά ούτε τίποτα αν προηγούμενος δεν έχεις φροντίσει την παιδιά των κρατικών λειτουργών και του πολίτη.
Πρόσβαση σε πανεπιστήμια σε όσους δεν κατάφεραν για οποιοδήποτε λόγο να πετύχουν στης Πανελλήνιες.
ΝΑΙ να εγκαταλείπει κάποιο x ποσοστό το σχολείο στην ΕΕ. Να φροντίσουμε όμως να υπάρχουν δημοσιά και ιδιωτικά ΙΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα που να προσφέρουν ειδίκευση.
Δημοσίευση σχολίου