Η Επιχειρηματικότητα στη Θεσπρωτία
Φεύγοντας από το θέμα των πυρκαγιών, και γυρνώντας στην καθημερινότητα και σε σημαντικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν, θα δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στο Νομό Θεσπρωτίας (ζητώ την κατανόηση από τους φίλους επισκέπτες του blog, στο post αυτό θα κινηθούμε σε τοπικό επίπεδο).
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, για τα τρία τελευταία έτη (2004, 2005, και 2006), για κάθε 10 επιχειρήσεις που ανοίγουνε, κλείνουνε άλλες 8. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο αποτελεί σημαντικό σημείο προβληματισμού! Αναλυτικά τα στοιχεία φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Για να σοβαρευτούμε λίγο, ένα πρώτο σχόλιο στα παραπάνω στοιχεία, είναι ότι το ζήτημα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην Θεσπρωτία φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό, παρουσιάζει παθογένεια και απαιτούνται δραστικές λύσεις. Έχει παρατηρηθεί, ότι όπου έχει αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, οι περιοχές αυτές ευημερούν και οι άνθρωποι που ζούνε εκεί έχουν αυξημένο βιοτικό επίπεδο. Ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν; Πρώτα θα πρέπει να εξετάσουμε την πηγή του κακού και μετά να προβούμε στην θεραπεία. Έπεται συνέχεια…
ΥΓ: αλήθεια οι πολιτικοί μας και όσοι ζητούν την ψήφο μας στις εκλογές που έρχονται, γνωρίζουν τα στοιχεία αυτά; Ποια είναι η θέση τους, και ποιες οι προτάσεις στο σοβαρό αυτό ζήτημα για το Νομό Θεσπρωτίας; Μάλλον ζητάω πολλά!
9 σχόλια:
να σου πω ρε Βασιλάκη...αν έχετε τα π@π@ρια να μην ψηφήσετε κανένα κόμμα απο τα δυο. ΜΠΟΡΕΙΤΕ? Αν όχι τι συζητάμε για εκλογες και μαλακίες? Αφού θα βγει που θα βγεί ενας απο τους δυο προδότες της χώρας ας βγει μ 20% ρε φίλε. Εγω δεν ψηφίζω μεγάλα κόμματα εδω και αρκετα χρόνια. Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι?
Θα δεις τώρα οτι και οι πληγέντες θα ψηφίσουν πάλι ένα απο τους δυο. Όπου βολεύεται ο καθενας φίλε....
Αποχή απο τα μεγάλα κόμματα δείξτε τους τι μπορούμε να κάνουμε.
Νομίζω ότι η λειτουργία των νέων επιχειρήσεων και η βιώσιμότητά τους στην Ελλάδα δεν είναι θέμα επιχειρηματικότητας, μυαλού, οργάνωσης κλπ αλλά θέμα κυβερνητικής πολιτικής ή μη πολιτικής.
Έχουμε μία αγορά που παραπαίει, που δεν προφυλάσεται από κινδύνους. Και ένα κράτος που κάνει εισοδηματική πολιτική από τα (ανύπαρκτα) κέρδη των νέων επιχειρήσεων. Όταν έχει έλλειμα το κράτος εισπράτει από αυτούς...Ούτε στην τουρκοκρατία...
Πώς θα υπάρχει βιωσιμότητα στο χώρο της αγοράς; Μόνο τα λαμόγια με τις αρπακτές και οι τοκογλύφοι έχουν μέλλον.
Φίλε kokkine,πράγματι το κράτος σε πολλές περιπτώσεις (γραφειοκρατία, φοροεισπρακτικά μέτρα, κλπ.), αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων, και πράγματι υπάρχουν (και θα υπάρχουν) πολλά λαμόγια που θα εκμεταλλεύονται πάντα καταστάσεις!
Όμως δεν συμφωνώ με την άποψη σου ότι "η λειτουργία των νέων επιχειρήσεων και η βιωσιμότητα τους στην Ελλάδα δεν είναι θέμα επιχειρηματικότητας, μυαλού, οργάνωσης κλπ αλλά θέμα κυβερνητικής πολιτικής ή μη πολιτικής."
Δηλαδή για τις επιχειρήσεις που τα πάνε καλά και είναι αρκετές, δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα κυβερνητικής πολιτικής;
Τι πιστεύεις, …κάποιος με γνώσεις οργάνωσης, διαχείρισης, μάρκετινγκ, και πωλήσεων, θα τα πάει το ίδιο καλά με κάποιον που δεν κατέχει τίποτα από όλα αυτά;;; και ότι και οι δύο τους εξαρτώνται μόνο από την κυβερνητική πολιτική;; Δε νομίζω φίλε kokkine!!
Οι γνώσεις κάποιου γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας, και σύγχρονων εργαλείων μάρκετινγκ και οργάνωσης επιχειρήσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ή μή μιας επιχείρησης. Το μάρκετινγκ & μάνατζμεντ δεν είναι απλά θεωρίες, είναι εφαρμοσμένες επιστήμες!!
Σκέψου και κάτι ακόμα!! Όλον αυτό τον πακτωλό χρημάτων από την Ε.Ε., με τα Κοινοτικά Πλαίσια στήριξης, από το 1986, μέχρι και σήμερα, πως τα αξιοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις;; Η έλλειψη “επιχειρηματικής κουλτούρας” (σε συνάρτηση με την κακοδιαχείριση του κράτους) μας οδήγησε στο χάλι που είμαστε σήμερα!
Όπως και να έχει, η διάθεση του επιχειρηματία σε συνδυασμό με την γνώση και υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων μάρκετινγκ, διαχείρισης και οργάνωσης επιχειρήσεων, παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιβίωση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης! Τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης σίγουρα δεν είναι τα καλλίτερα, ίσως και να είναι τα χειρότερα, αλλά είναι ίδια για όλους, και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αυτό την δικαιολογία αν η επιχείρηση μας δεν πάει καλά!! Θα πρέπει να αναζητήσουμε και αλλού τα αίτια και όχι μόνον στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική!
Φιλικά
Από τις 8 που κλείνουν φαντάζομε πως οι περισσότερες είχαν ως στόχο την επιδότηση και το πρόχειρο άνοιγμα χωρίς πλάνο. Οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις πάνε χαμένες ουσιαστικά και ίσως να τις στερούν από κάποιους που και πλάνο έχουν αλλά και δεν το βλέπουν ως αρπαχτη
"Τι πιστεύεις, …κάποιος με γνώσεις οργάνωσης, διαχείρισης, μάρκετινγκ, και πωλήσεων, θα τα πάει το ίδιο καλά με κάποιον που δεν κατέχει τίποτα από όλα αυτά;;; και ότι και οι δύο τους εξαρτώνται μόνο από την κυβερνητική πολιτική;; Δε νομίζω φίλε kokkine!!
Οι γνώσεις κάποιου γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας, και σύγχρονων εργαλείων μάρκετινγκ και οργάνωσης επιχειρήσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ή μή μιας επιχείρησης. Το μάρκετινγκ & μάνατζμεντ δεν είναι απλά θεωρίες, είναι εφαρμοσμένες επιστήμες!!"
Μάλλον έδωσα λάθος εντύπωση. Δεν διαφωνούμε στις επιστήμες τις οποίες και γνωρίζω και έχω σπουδάσει όπως θα δείτε και εδώ:
http://e-thesprotia.pblogs.gr/i.html
Αλλά στην εκμετάλλευσή τους από το κράτος για πηγή εσόδων και όχι ως ενεργό κορμό της ελληνικής οικονομίας.
Έχουμε μία υποτίθεται φιλελεύθερη κυβέρνηση και η πολιτική της στην αγορά είναι τριτοκοσμική και κρατικιστική στο έσχατο.
Πώς θα ανορθώσει μία αγορά αν δεν στηριχθεί ούτε από κυβέρνηση φιλελεύθερη; Δεν μιλάω για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ παλιότερα στην ίδια αγορά γιατί εκεί κυριαρχεί η κρατικιστική αντίληψη.
Έχουμε προγράμματα που κυλούν αργά. Δεν έχουμε διασπορά αυτών των προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα από τεχνοκράτες και αυτά χάνονται.
Έχουμε τις αρπακτές στην αγορά. Τις τράπεζες και την τοκογλυφία. Ίσως και κάποια κακά επιμελητήρια, που γίνονται φερέφωνα κομμάτων.
Που είναι η συνολική πολιτική για την αγορά; Αν δεν υπήρχε η Ε.Ε. θα είχε πεθάνει από καιρό...αν μπορούμε να πούμε ότι τώρα ζει φυσιολογικά.
Βασίλη να σε συγχαρώ για το post σου το οποίο σήμερα φιλοξενούμε όχι μόνο στο προσωπικό BLOG αλλά παράλληλα το βάζουμε ως βάση συζήτησης και σχολιασμού εγκαινιάζοντας παράλληλα το ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΠΛΟΓΚ. Το Υ.Γ τα λέει όλα υπεύθυνες θέσεις από τους πολιτικούς σχετικά με το τι προτίθετε να κάνουν με την επιχειρηματικότητα.
@xristo
Από τις 8 που κλείνουνε, οι περισσότερες είναι γιατί οι ιδιοκτήτες τους πέσανε έξω στις αρχικές τους εκτιμήσεις, γιατί όπως σωστά είπες δεν έχουνε ούτε πλάνο όυτε συγκεκριμένους στόχους για το τι θέλουνε να κάνουνε (εδώ μπαίνει η επιχειρηματικότητα που λέγαμε)!
@kokkino
κ.Βέλλη, πράγματι εντυπωσιακό βιογραφικό έχετε.
Συμφωνώ στην τοποθέτηση ότι έχουμε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση και η πολιτική της στην αγορά είναι κρατικίστικη! Μπορεί όχι στο έσχατο, αλλά σίγουρα κρατικίστικη. Και πρέπει πολλά ακόμα να κάνει όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Το θετικό είναι ότι φαίνεται να γίνονται κάποια βήματα, κυρίως μέσο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου!
@atsalakotos
Ευάγγελε σε ευχαριστώ για την υποστήριξη. Πραγματικά όμως πιστεύω είναι ένα θέμα που θα πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψη!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ:
Τον κ. Βέλλη τον γνώρισα μέσα από το μπλογκ του στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να βρείτε τα βιογραφικά του στοιχεία. Τον τελευταίο καιρό είναι τακτικός θαμώνας του παρόντος ιστολογίου. Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος φέτος, τουλάχιστον στη μπλογκόσφαιρα, για τα μικρότερα κόμματα, και επειδή προσωπικά γνωρίζω ελάχιστα για το κόμμα του, τους Οικολόγους-Πράσινους, αποφάσισα να του ζητήσω συνέντευξη. Τον ευχαριστώ για τις εκτενέστατες απαντήσεις!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://axiologisibouleytwn.wordpress.com
Η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να περιμένει...
http://e-thesprotia.pblogs.gr/2007/09/h-epomenh-hmera-den-mporei-na-perimenei.html
Δημοσίευση σχολίου