Όταν ο καιρός για μια ιδέα έχει φτάσει
Βλέπω πολλούς ανθρώπους με μια επιχειρηματική ιδέα στο μυαλό τους να κολλάνε, να μην προχωράνε, να καθυστερούν, ακόμα να το σκέφτονται και τελικά να χτυπάνε το κεφάλι τους επειδή κάποιος άλλος το προχώρησε, και χάσανε έτσι μια καλή ευκαιρία!
Ήταν στις αρχές του 1800 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στην Ευρώπη από τον Humphry Davy για τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Συνεχίστηκαν από ένα πλήθος ερευνητών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική μέχρι που το 1879 ο κος Joseph Swan στην Αγγλία είχε φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο και τα είχε καταφέρει! Όμως ήταν ο Tomas Edison στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ο οποίος πρώτος ανακοίνωσε την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα το 1880! Ο Swan προηγούνταν στις έρευνες του Edison κατά έναν χρόνο, όμως ο κος Edison ήταν αυτός που βρήκε το θάρρος – πήρε το ρίσκο και ανακοίνωσε κάτι τόσο σπουδαίο. Και έμεινε στην Ιστορία! Κανείς δεν ξέρει τον Swan. Όλοι όμως ξέρουν τον Tomas Edison.
Ζούμε σε μια εποχή όπου βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με τόνους πληροφοριών. Η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται μια πληροφορία από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη διαρκεί όσο και ο χρόνος του χτυπήματος ενός πλήκτρου! Όλοι μας πλέον, ερχόμαστε σε επαφή με τις ίδιες πληροφορίες, γνώσεις και τάσεις (σχεδόν) ταυτόχρονα. Μην αυταπατάστε ότι μόνο εσείς γνωρίζετε κάτι. Η τηλεόραση και το διαδίκτυο φροντίζουν ώστε οι πληροφορίες να διαδοθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα και σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους. Το θέμα όμως δεν είναι ποιος θα πάρει πρώτος την πληροφορία ή τις γνώσεις, αλλά ποιος θα τις αξιοποιήσει πρώτος!
Όταν ο χρόνος για μια ιδέα έχει έρθει, θα χτυπήσει ταυτόχρονα το μυαλό δεκάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο! Ποιος όμως θα δράσει πρώτος;; Ποιος θα πάρει το ρίσκο να βγει μπροστά;;
Όταν μια κυρία ήρθε στο γραφείο μου πριν 2 χρόνια, συζητήσαμε για μια ιδέα που είχε και ήθελε να την κάνει επιχείρηση. Η ιδέα της ήταν να ξεκινήσει ένα μαγαζί όπου θα πουλά βιολογικά προϊόντα. Έως τότε στην περιοχή (μια επαρχιακή πόλη των 15 χιλ κατοίκων) δεν υπήρχε κάτι ανάλογο και αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια καλή ιδέα, αφού πατούσε στην νέα τάση των ανθρώπων να προσέχουν πολύ την διατροφή τους και να προσπαθούν να κάνουν μια πιο υγιεινή ζωή.
Πριν μερικές ημέρες επισκέφθηκε το γραφείο μου ξανά και μου είπε ότι ποτέ δεν προχώρησε στην ιδέα της! Σήμερα στην περιοχή έχουν ανοίξει δυο καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα και κανένα από αυτά δεν είναι δικό της. Η συμπαθέστατη κατά τα άλλα κυρία, ψάχνει τώρα για μια “νέα ιδέα” και ζήτησε την βοήθεια μου! Δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλά πράγματα που θα μπορούσα να της πω.
Μέσα από όλα αυτά, θέλω να επισημάνω το εξής: Εάν σας “κατέβει” ξαφνικά μια ωραία ιδέα, πιθανόν να “κατέβει” και σε άλλους δέκα! Εάν πραγματικά πιστεύετε σε αυτήν, προχωρήστε. Μην περιμένετε! Η πολύ σκέψη θολώνει το μυαλό και σας κάνει στο τέλος διστακτικούς! Προσοχή, δεν λέω να ξεκινήστε βιαστικά χωρίς καμία σκέψη. Απαιτείτε σίγουρα μια έρευνα γι’ αυτό που θέλετε να κάνετε, οικονομικός προγραμματισμός, και σίγουρα η δημιουργία ενός business plan, όπου θα αποτελεί την αποτύπωση της ιδέας από το μυαλό σας στο χαρτί και από εκεί στην δημιουργία της επιχείρησης!
Οι πληροφορίες και οι γνώσεις είναι διάχυτες εκεί έξω και “χτυπούν” καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά και ανθρώπους στο μέρος που ζείτε (δεν είσαστε μόνο εσείς οι τυχεροί)! Αυτό που περιμένουν είναι κάποιον να τις αξιοποιήσει. Εάν πιστεύετε ότι έχετε βρει μια καλή ιδέα μην την αφήνετε. Εκμεταλλευτείτε την!
Follow my posts on Twitter and Facebook.
Επίσης σχετικά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε:
- Πως θα Αναζητήσετε Νέες Επιχειρηματικές Ιδέες
- Τι να κάνετε και τι Όχι πριν ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση
- Πως θα φτιάξετε το δικό σας Επιχειρηματικό Σχέδιο
- Τρεις Μύθοι για τις επιχειρήσεις
- Marketing: Πως θα ξεκινήσετε!