Small Business Act (SBA): Προτεραιότητα στις Μικρές Επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Έτυχε να βρίσκομαι την προηγούμενη εβδομάδα στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο – διαβούλευση για μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ακούει στο όνομα Small Business Act (SBA).
Μπορεί πολλοί από εσάς να έχετε ήδη ακούσει για την πρωτοβουλία αυτή. Για όσους δεν γνωρίζουν αφορά μια αλλαγή στην προσέγγιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στην έννοια της επιχειρηματικότητας, με την καθιέρωση της αρχής “Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις”, και την υιοθέτηση 10 κατευθυντήριων γραμμών από τα κράτη μέλη (ακολουθούν παρακάτω).
Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε αυτή τη φορά να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της επιχειρηματικότητας, είναι γιατί όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ένα πράγμα: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν το 80% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Σήμερα αριθμούμε περίπου 23εκατ. Επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Μόνον οι 41χιλ. είναι μεγάλες (πάνω από 500 άτομα προσωπικό). Όμως όλες οι παρεμβάσεις, οι πολιτικές, και τα προγράμματα, τις ξεχωρίζουν ελάχιστα. Φαίνεται πως τώρα θα γίνει κάποιος διαχωρισμός. Κατάλαβαν στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ ότι η αύξηση της απασχόλησης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, έρχεται μέσα από τις μικρές επιχειρήσεις και την διάδοση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Κατεβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Small Business Act, όπου παραθέτει αναλυτικά όλα τα στοιχεία.
Η διαβούλευση αφορούσε την κατάθεση απόψεων, ιδεών, παρατηρήσεων, προβληματισμών, και προτάσεων με σκοπό την χάραξη νέων πολιτικών, νέων νομοθετικών παρεμβάσεων, νέων στοχευμένων προγραμμάτων, για την εξουδετέρωση των προβλημάτων που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.
Αυτό τουλάχιστον ήταν το θεωρητικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση. Περίμενα περισσότερες προτάσεις αλλά και περισσότερο κόσμο να συμμετέχει. Αν και ειπώθηκαν αρκετά πράγματα δεν αγγίχτηκαν τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας σε βάθος! Παρόλαυτά την κίνηση αυτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα την έλεγα θετική, αφού προσκάλεσε σε ανοιχτή διαβούλευση τα εμπορικά επιμελητήρια όλης της χώρας, αναπτυξιακές εταιρείες, παραγωγικούς φορείς, και ομοσπονδίες βιοτεχνών και εμπόρων, με σκοπό “να τα πούνε” σε θέματα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην χώρα μας.
Οι 10 αρχές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι προς διαβούλευση αυτή την στιγμή έχουν ως εξής:
- Δημιουργία περιβάλλοντος στο οποίο οι επιχειρηματίες και οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να προοδεύσουν και στο οποίο η επιχειρηματικότητα ανταμείβεται.
- Εξασφάλιση ότι παρέχεται γρήγορα δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους επιχειρηματίες σε περίπτωση πτώχευσης.
- Καθορισμός κανόνων σύμφωνα με την αρχή «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις».
- Μεγαλύτερη ανταπόκριση των δημοσίων διοικήσεων στις ανάγκες των ΜΜΕ.
- Προσαρμογή των μέσων της πολιτικής στις ανάγκες των ΜΜΕ: διευκόλυνση της συμμετοχής των ΜΜΕ στις δημόσιες συμβάσεις και καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι κρατικές ενισχύσεις για τις ΜΜΕ.
- Διευκόλυνση της πρόσβασης ων ΜΜΕ στη χρηματοδότηση και δημιουργία νομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που ευνοεί τις έγκαιρες πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές.
- Υποστήριξη των ΜΜΕ για να επωφεληθούν περισσότερο από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά.
- Προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων στις ΜΜΕ καθώς και όλων των μορφών καινοτομίας.
- Παροχή δυνατότητας στις ΜΜΕ να μετατρέψουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες.
- Ενθάρρυνση και υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των αγορών.
Επειδή μπορεί να σας φαίνονται λίγο γενικά όλα τα παραπάνω, προτείνω να κατεβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο, όπου έχει αναλυτικά τι εννοεί η κάθε μια αρχή.
Τα κράτη μέλη (και η Ελλάδα φυσικά) καλούνται να συμπεριλάβουν την πρωτοβουλία “Small Business Act” στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και στις ετήσιες εκθέσεις εκτέλεσης μέσα στο 2009.
Εμείς από την πλευρά μας σαν χώρα (μέσα από την διαβούλευση) πρέπει να πούμε αν οι 10 αυτές κατευθύνσεις μας αρέσουν – δεν μας αρέσουν, τι θα θέλαμε να αλλάξει, και τι θα θέλαμε να προσθέσουμε. Και γενικότερα τι προτείνουμε για να βελτιωθεί η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας.
Η διαβούλευση είναι ακόμα ανοιχτή, και μπορεί ο καθένας να καταθέσει τις απόψεις του. Μπορεί να το κάνει αυτό είτε μέσω των Επιμελητηρίων της περιοχής που βρίσκεται είτε απευθείας στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα. Μπορεί να γίνει και κάτι άλλο. Μπορείτε να στείλετε στο blog τις προτάσεις σας και εγώ θα προσπαθήσω να τις προωθήσω παραπάνω!
Δεν γνωρίζω αν τελικά όλο αυτό θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να προσπαθήσουμε!
1 σχόλιο:
Πολύ καλό και ενημερωτικό το κείμενό σου. Εδώ μπορείς να δεις ένα περίγραμμα των απόψεών μας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Στη διαβούλευση που, τι και πως στέλνουμε; Μας ενδιαφέρει.
Δημοσίευση σχολίου