Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Τα τελευταία Νέα για το ΕΣΠΑ

Πριν λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει ένα κείμενο με τίτλο “Τι είναι το ΕΣΠΑ;”, όπου εξηγούσαμε με απλά λόγια τα βασικά του σημεία. Επειδή έχει αναπτυχθεί μια “φιλολογία” σχετικά με το τί είναι και τί δεν είναι το ΕΣΠΑ, την οποία και ζω καθημερινά στο γραφείο μου, θα επαναλάβω ορισμένα πράγματα, και στην συνέχεια θα δούμε τις τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα.

ΕΣΠΑ σημαίνει "Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς", και είναι η νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Το Γ΄ ΚΠΣ ήταν η προγραμματική περίοδος 2000-2006, το οποίο έχει φτάσει πλέων στο τέλος του. Ξεκινάει λοιπόν μια νέα προγραμματική περίοδος έως το 2013, η οποία ονομάστηκε ΕΣΠΑ, και είναι με άλλα λόγια το Δ΄ ΚΠΣ, δηλαδή το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.


Δεν είναι λοιπόν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι γενικότερα το σύνολο των προγραμμάτων όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:
  • Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Δράσεις για την βελτίωση της Διοικητικής ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης
  • Δράσεις για την ανάπτυξη μεταφορικών δικτύων
  • Δράσεις για την Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα
  • Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού,
  • Δράσεις για την διάδοση των νέων τεχνολογιών, και την ψηφιακή σύγκλιση
Επομένως το ΕΣΠΑ είναι το σύνολο των προγραμμάτων, όπου εκεί βρίσκονται και τα προγράμματα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, τα οποία και σας ενδιαφέρουν περισσότερο (ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καμία σχετική δράση).

Τώρα τα τελευταία νέα που έχουμε γύρω από το ΕΣΠΑ, και σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας του υπ. Ανάπτυξης κ. Ελ. Σταυρόπουλου στην εφημερίδα Ελεύθερο Τύπο (στις 3/5/2008), οι πρώτες προκηρύξεις θα γίνουν φέτος γύρω στο Φθινόπωρο και μία από τις καινοτομίες του νέου προγράμματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν, για τις περισσότερες δράσεις, προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων. Η διαδικασία θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα ορίζονται ημερομηνίες για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Για παράδειγμα, όσες αιτήσεις υποβάλλονται ως το τέλος του χρόνου θα αξιολογούνται (π.χ.) τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά, ακόμα και θα καταργηθούν αρκετά από τα δικαιολογητικά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προηγούμενων προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ. Με την υποβολή της αίτησης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μόνο το επενδυτικό σχέδιο, ενώ τα λοιπά δικαιολογητικά (π.χ. φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, καταστατικό, άδειες λειτουργίας κ.λπ.) θα προσκομίζονται με την έγκριση της “αίτησης-πρότασης”.

Σε ότι αφορά τα προγράμματα που αφορούν τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και τους νέους ανθρώπους, ο κος Σταυρόπουλος ανέφερε τα εξής:
  • Θα επαναληφθούν τα προγράμματα ενίσχυσης νέων, γυναικών, πολυτέκνων, και ΡΟΜ για ίδρυση επιχειρήσεων. Τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας θα είναι τα πρώτα που θα προκηρυχθούν μέσα στον Φθινόπωρο. Θα υπάρξουν επίσης προκηρύξεις προγραμμάτων για δραστηριότητες που φθίνουν (π.χ. κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, ένδυση, υπόδηση, αργυροχρυσοχοΐα), παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Ε.Ε. να δεχθεί κλαδικές ενισχύσεις.
  • Θα υπάρξουν και στη νέα προγραμματική περίοδο, ενισχύσεις για το εμπόριο και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με το Γ’ ΚΠΣ.
  • Στον τομέα της ενέργειας θα υπάρχουν και πάλι επιδοτήσεις για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκά κ.λπ.), ενώ θα χρηματοδοτηθούν σειρά μεγάλων έργων.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα” (ΕΠΑΕ), είναι το πρώην Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” (ΕΠΑΝ) με συνολικό προϋπολογισμό (χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στα κοινοτικά προγράμματα) 3,2 δισ. ευρώ και είναι αυτό που περιλαμβάνει τις περισσότερες δράσεις για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καμία δράση του. Υπομονή έως τον Φθινόπωρο λοιπόν.

Επίσης έχει ξεκινήσει πιλοτικά και η λειτουργία του επίσημου web site για το ΕΣΠΑ, από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι αρκετά χρήσιμο και κατατοπιστικό. Επισκεφθείτε το εδώ.

Stumble Upon Toolbar

3 σχόλια:

Κορκόδειλας είπε...

Ρε Βασιλακη πες στο ΕΣΠΑ να μου δωσει κανα φραγκο να ανοιξω το μεζεδοπωλειο μου...και κανα φραγκο για βενζίνη!

Ανώνυμος είπε...

φίλε εχεια αρκετα ενδιαφερον ιστολογιο.θα ηθελα τα φωτα σου οποτε και αν βεβαια εχεις λιγο χρονο.
ειμαι μηχανολογος μηχανικος κια ο πατερας μου που θα συνταξιοδοτηθει εχει εμπορικο καταστημα(ατομιθκη επιχειρηση)με τα συναφη ειδη θερμανσης,υδρευσης κλιματισμου κλπ κλπ.
σε λιγο καιρο θα γινει μεταβιβαση της συγκεκριμενης επιχειρησης.
μου τηλεφωνησαν απο μια εταιρεια που αναλαμβανει να καταθεσει τα χαρτια μου για το ΕΣΠΑ και μου λενε οτι θα μπω στο προγραμμα για επιδοτηση μεχρι 400,000€.(100% καλυψη)
Τωρα εδω θελω την βοηθεια σου.
where's the catch?
ολα αυτα αληθευουν?
σε ευχαριστω προκαταβολικα και συγγνωμη για το μακροσκελες μηνυμα.

Vasilis Pappas είπε...

Φίλε μου επειδή ασχολούμαι (μεταξύ άλλων) χρόνια με τον συγκεκριμένο τομέα, ενημερώνω (αλλά και τους υπόλοιπους φίλους του blog), ότι ακόμα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για επιδοτήσεις σε ιδιώτες δεν έχουνε βγει!! Στην καλλίτερη περίπτωση από μέσα Σεπτέμβρη '08.
Προσωπικά τα βλέπω προς τέλη Φθινοπώρου αρχές νέου έτους.
Αυτοί που σε παίρνουνε τηλέφωνο την δουλειά τους κάνουνε! Βρίσκουν ελεύθερο πεδίο και το εκμεταλλεύονται (αφού η TV παίζει διαρκώς διαφημίσεις για το ΕΣΠΑ, και εύλογο είναι να νομίζει ο κόσμος ότι υπάρχουνε προγράμματα). Στις περισσότερες των περιπτώσεων θέλουνε να πουλήσουν CD, βιβλία, συνδρομές σε περιοδικά κλπ. Επίσης αυτό για τις 400 χιλ. δεν ισχύει, αφού όπως είπα ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί τίποτα και δεν μπορούμε να ξέρουμε.
Για ενημέρωση σχετικά με το ΕΣΠΑ απευθύνσου στο Επιμελητήριο της περιοχής σου και στην ιστοσελίδα: www.espa.gr.
Επίσης μέσα από αυτό blog θα προσπαθώ να σας κρατώ ενήμερους για τις τελευταίες εξελίξεις.