Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη στην Εργασία

Τέτοια εποχή περίπου πέρυσι, είχα την τύχη να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο με θέμα, “Η Συναισθηματική Νοημοσύνη στην Εργασία”, μια έννοια σχετικά νέα για εμένα, όπου μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον ένα βιβλίο του Dr. Daniel Goleman.


Στο συνέδριο αυτό ομιλητής ήταν ο ίδιος ο Dr. Goleman, είχε έρθει αποκλειστικά στην Ελλάδα μόνο για μια παρουσίαση, οπότε καταλαβαίνετε τον ενθουσιασμό μου αφού θα άκουγα την θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης από πρώτο χέρι! Ο Dr. Goleman θεωρείτε ο θεμελιωτής της θεωρίας αυτής, και βρήκε μέσα από πολυετείς έρευνες ότι η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) σε σύγκριση με τεχνικές γνώσεις και με το δείκτη νοημοσύνης (IQ) είναι δύο φορές πιο σημαντικός παράγοντας στην επαγγελματική επιτυχία των εργαζομένων. Το βιβλίο του με τίτλο, “Συναισθηματική Νοημοσύνη: Γιατί είναι πιο σημαντική από το IQ”, κυκλοφόρησε το 1998 και έγινε αμέσως best seller. Η θεωρεία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης θεωρείτε από πολλούς ως μια από τις καλλίτερες ιδέες που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία!

Τι είναι όμως Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ);
Η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence) αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα τόσο τα δικά του όσο και των άλλων, να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό του. Σύμφωνα με τον Dr. Goleman, ένα άτομο με μέτριο IQ και υψηλό ΕQ μπορεί να είναι περισσότερο πετυχημένο από ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο, αρκεί να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη!

Τα 5 “συστατικά” της Συναισθηματικής Νοημοσύνης
Για να φύγουμε λίγο από την θεωρία, και να μπούμε σε περισσότερο πρακτικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της έννοιας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στο επιχειρηματικό πεδίο, θα δούμε τις 5 “συναισθηματικές δεξιότητες” που αποτελούν την πρώτη ύλη της έννοιας της συναισθηματικής νοημοσύνης. Αυτές είναι:

1. Η Αυτοεπίγνωση (self-awareness): αναφέρεται στην επίγνωση των συναισθημάτων, στην αυτοαξιολόγηση, και την αυτοπεποίθηση
2. O Αυτοέλεγχος (self-regulation): αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία, την αυτορύθμιση, την αξιοπιστία, την ευσυνειδησία, την προσαρμοστικότητα, και την καινοτομία
3. Τα Κίνητρα συμπεριφοράς (motivation): η τάση προς επίτευξη στόχων, η δέσμευση, η πρωτοβουλία, και η αισιοδοξία
4. Η Ενσυναίσθηση (empathy): η ικανότητα κατανόησης των άλλων, ο προσανατολισμός στην παροχή υπηρεσιών, η ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων, ο σωστός χειρισμός της διαφορετικότητας
5. Οι Κοινωνικές δεξιότητες (social skills): πρόκειται για δεξιότητες επιρροής, επικοινωνίας, ηγεσίας, καταλυτικής δράσης όσον αφορά την αλλαγή, χειρισμός διαφωνιών, καλλιέργεια δεσμών, συνεργασία, ομαδικότητα

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαμηλή “ενσυναίσθηση”, δεν θα είναι σε θέση να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω του. Δεν θα είναι καλός μάνατζερ, ούτε και καλός ηγέτης. Δεν θα μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της αγοράς και των πελατών του, και ούτε θα μπορέσει να τους προσφέρει το προϊόν ή υπηρεσία που τους ταιριάζει περισσότερο. Αν πάλι κάποιος έχει χαμηλό επίπεδο “αυτοεπίγνωσης”, δεν θα κατανοεί τις δικές του αδυναμίες, ούτε θα διαθέτει αυτοπεποίθηση.

Μαθαίνεται η Συναισθηματική Νοημοσύνη;
Μαθαίνεται η Συναισθηματική Νοημοσύνη, ή απλά είσαι τυχερός και την έχεις ανεπτυγμένη; Σε αντίθεση με τον Δείκτη Νοημοσύνης (IQ), που το “έχεις ή δεν το έχεις”, η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ), μπορεί να καλλιεργηθεί. Σίγουρα κάποιοι έχουν ανεπτυγμένες μερικές συναισθηματικές δεξιότητες περισσότερο από άλλους, αλλά όπως υποστηρίζει ο Dr. Goleman, το EQ είναι κάτι το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί! Έχουμε τύχη δηλαδή!

Τι μπορείτε να πετύχετε μέσα από την ανάπτυξη της Συναισθηματικής σας Νοημοσύνης
Πάμε να δούμε μέσα από την καλλιέργεια και την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος, και πως μπορούν να τον βοηθήσουν στην εργασία του. Μέσα λοιπόν από την καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, το άτομο έχει την δυνατότητα να:
  • κατανοεί τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων
  • κατανοεί τις ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών του
  • θέτει κίνητρα στον εαυτό του
  • μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματα του
  • μπορεί να εργάζεται κάτω από πίεση
  • μπορεί να συνεργάζεται με άλλους για την επίτευξη ενός στόχου
  • μπορεί να εμπνέει και να ηγείται
  • παίρνει πρωτοβουλίες
  • αποκτάει επίγνωση του ρίσκου, αλλά δεν φοβάται να ρισκάρει
  • αποκτάει πίστη στις ικανότητες του και αισιοδοξία
  • κάνει σωστή ιεράρχηση στόχων και αναγκών
  • γνωρίζει να διαχειρίζεται τις διαφωνίες
  • αποκτάει ικανότητα πειθούς και επικοινωνίας

O Dr. Goleman μέσα από συνεχής έρευνες, έχει αποδείξει ότι το 80% της αποτελεσματικότητας των διοικητικών στελεχών οφείλεται στην ικανότητα συναισθηματικής νοημοσύνης που διαθέτουν. Με άλλα λόγια το επίπεδο του IQ συνεισφέρει όχι περισσότερο από 20% στην ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά και επιτυχημένα στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Ο έξυπνος βλάκας
Δανείστηκα τον τίτλο από ένα κεφάλαιο του βιβλίου του Dr. Goleman, όπου παραθέτει την ιστορία κάποιου ανθρώπου, πανέξυπνου με πολύ υψηλό IQ, αλλά με την μια αποτυχία να διαδέχεται την άλλη. Αυτός ο άνθρωπος δεν μπόρεσε ποτέ να χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα του ώστε να έχει μια καλή ζωή. Δεν το κατάφερε γιατί του λείπανε άλλα πράγματα, πέρα από το μυαλό. Όλα αυτά τα “άλλα” αποτελούν την συναισθηματική νοημοσύνη! Σας προτρέπω να μάθετε περισσότερα πράγματα για την Συναισθηματική Νοημοσύνη και πως μπορείτε να την αναπτύξετε προς όφελος της καθημερινής σας ζωής. Το βιβλίο του Dr. Daniel Goleman, είναι μια πολύ καλή αρχή. Θα το ζητήσετε με τον τίτλο “Συναισθηματική Νοημοσύνη”, από τις εκδόσεις “ελληνικά γράμματα”. Καλό διάβασμα!

Stumble Upon Toolbar

4 σχόλια:

anna είπε...

Ενδιαφέρον το άρθρο σου Βασίλη. Το αισιόδοξο είναι πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει την δύναμη όταν θέλει να ανατρέψει πολλά πράγματα, ακόμη και το IQ του. Το κλειδί και η νέα αξία της εποχής είναι η αυτογνωσία! Και δεν είναι κάτι καινούργιο μιας και το είχαν πει και οι αρχαίοι έλληνες.
-γνωθεις αυτον- εν οιδα οτι ουδεν οιδα....

Vasilis Pappas είπε...

Συμφωνώ άννα, το κλειδί είναι η αυτογνωσία!

Ανώνυμος είπε...

Γιά σου Αννα.Είμαι χαρούμενος όταν διαβάζω απόψεις που διατυπώνονται γραπτώς από γυναίκες.Συμφωνώ γιά το ΙQ.Δηλαδή:όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν IQ ή θέλουν ΙΚ.

Georgios Theocharis είπε...

Ωραίος ο φιλόσοφος...
Στην δικιά μου πραγματικότητα, η αυτοδρομολόγηση και η πίστη σε ένα στόχο, αναπτύσσει/ καλλιεργεί την συναισθηματική νοημοσύνη η οποία εξοπλίζει το άτομο με παραπάνω θέληση να πετύχει τον στόχο. Η διαχείριση των αδυναμιών και συναισθημάτων στην πορεία του εκάστου ατόμου, σε συνδυασμό με την δύναμη του να διατηρεί την στόχευσή του στην ουσία του εκάστου στόχου, φέρνει το ποθητό αποτέλεσμα. Η συναισθηματική νοημοσύνη (διαχείριση) σε συνδυασμό με την σωστή διαχείριση-δρομολόγηση της πληροφορίας, προσθέτει τον απαραίτητο τεχνοκρατισμό της φιλοσοφίας που είναι και το ζητούμενο.